The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Julie

Rode versus groene lasers bij meetapparatuur

Je bent eruit: je weet welk meetapparaat je gaat gebruiken voor je klus. Je wilt hem aanschaffen en ziet dan ineens een model dat in 2 varianten is uitgebracht. Waarom zijn de lijnen van die ene rotatielaser of kruislijnlaser groen en van de andere rood? En welke kleur laser gebruik je in welke situatie? Op deze pagina leggen we je het verschil tussen beide kleuren lasers uit.

De kleur van licht

Licht bestaat uit golven met verschillende lengtes. De lengte van een golf noemen we golflengte. Zichtbaar licht heeft een golflengte tussen de 380 en 750 nanometer. Daarbij heeft de kleur violet de kortste golflengte en rood de langste golflengte. Je zou tussen deze twee uitersten met alle kleuren van de regenboog ertussenin een enkele golf kunnen tekenen. De hoogte in de golf geeft aan hoe eenvoudig het licht zichtbaar is voor het menselijk oog. Hoe hoger de plek in de golf, hoe beter het licht te zien is voor het menselijk oog.

Rood versus groen

Rode laser versus groene laser

Rood licht gaat met een golflengte van ongeveer 630 nanometer richting het uiteinde van de golf. Groen licht ligt met ongeveer 530 nanometer juist dicht bij de piek. Groen wordt hierdoor beter waargenomen dan rood. Om precies te zijn ziet ons netvlies groen 12 keer beter en hierdoor lijkt het 6 keer lichter dan rood. Maar bij de productie van een groene laser zijn meer KTP-kristallen nodig, wat dus kostbaarder is. Hierdoor zijn groene lasers dus wel prijziger dan de rode varianten.

Binnenshuis en buitenshuis

Rotatielaser met accessoires

Bij sterke verlichting binnen is jouw laserlijn lastiger te zien. Je maakt dan gebruik van een gekleurde laserbril of een laserontvanger. De laserbril vergroot de zichtbaarheid van de straal en de ontvanger vergroot het bereik. Buitenshuis heb je door de hoeveelheid storing van buitenlicht altijd een ontvanger nodig. Zowel rode als groene laserlijnen zijn geschikt voor gebruik buitenshuis.

Conclusie

Je kiest voor een groene laser als je:

  • Een zeer goed zichtbare straal wenst.
  • Er de meerprijs voor over hebt.

Je kiest voor een rode laser als je:

  • Een rode laserstraal zichtbaar genoeg vindt.
  • Liever niet extra betaalt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.522 beoordelingen