The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jan

Hoe kloon je jouw SSD op een Mac?

Heb je een nieuwe SSD gekocht en wil je de data van je huidige SSD overzetten? Dit proces noemen we ook wel klonen of migreren. In dit artikel leggen wij jou uit hoe je de data van je oude SSD naar je nieuwe SSD overzet. Dezelfde stappen werken ook als je data van een oude SSD naar een harde schijf (HDD) wil overzetten. Zo ga je met een één op één macOS kopie verder op je nieuwe schijf.

Benodigdheden

SATA/usb adapter.

Om de stappen in dit stappenplan te volgen heb je de volgende producten nodig:

  • Een laptop of pc
  • Het macOS programma: Carbon Copy Cloner
  • Een SATA/usb of SATA/usb C adapter
  • Een Solid State Drive (SSD) Tijd (het overzetten kan tot wel 8 uur duren)

Stap 1: verbinding maken

Usb poorten MacBook.

Voor je begint met het overzetten, is het belangrijk dat je de SSD eerst met je MacBook of Mac verbindt. Dit doe je via de SATA/usb adapter of als je alleen een usb C poort hebt: de SATA/usb C adapter. Deze adapter is voorzien van 2 usb kabels. Eén hiervan is voor de voeding van de schijf. De ander is voor de overdracht van data. Beide kabels steek je in de usb-poorten van je Mac. Het andere uiteinde klik je op de schijf.

Stap 2: programma starten

Evaluatie versie starten van Carbon Copy Cloner.

Start de applicatie Carbon Copy Cloner op. Klik op Evaluatie om de proefversie van 30 dagen te starten.

Stap 3: oude SSD selecteren

Oude SSD selecteren.

In het linkerscherm kies je de oude harde schijf of SSD die je wilt migreren (de bronschijf). Over het algemeen is dit de schijf waar je macOS installatie op staat. Als je met de muis op de schijf blijft hangen zie je informatie over de schijf, waaronder de macOS installatie. Als je niet zeker weet welke schijf je installatie bevat kun je op deze manier achterhalen welke schijf de juiste is.

Stap 4: klonen starten

Nieuwe SSD selecteren.

Rechts kies je de schijf waar je naartoe wilt migreren (de doelschijf). Klik op Clone. Er verschijnt een popup met de melding dat de data op de doelschijf (de nieuwe SSD) verwijderd wordt na het starten van het kloonproces. Kies Continue. Het kloonproces begint. Nu alleen nog even wachten tot het proces is voltooid en dan ga je met je gekloonde schijf aan de slag.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.802 beoordelingen