The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Hoe zet ik inbrekers in de spotlight?

Je moet er toch niet aan denken: inbrekers in jouw huis. Wildvreemden die een beetje lopen te rommelen tussen jouw persoonlijke eigendommen op zoek naar spullen van waarde. Brrr... Je gaat je dan al snel afvragen: wat had ik kunnen doen om dat te voorkomen? En om nou precies dát te voorkomen, geef ik je een aantal handige tips op het vlak van buitenverlichting. Want zet je inbrekers in de spotlight, dan is de kans erg klein dat je gemakkelijk ten prooi valt.

Tip 1 - Kies voor buitenverlichting met sensor

Bewegingssensor

Bewegingssensor

Een bewegingssensor zorgt ervoor dat een buitenlamp wordt ingeschakeld zodra iemand binnen het bereik van de sensor komt. Geen probleem als dit de kat van de buren of de postbode betreft (die help je dan juist weer met het vinden van muis en brievenbus). Is het echter een inbreker die plots in het licht baadt, dan is de kans groot dat deze rechtsomkeert maakt. Die staat natuurlijk liever niet in het volle zicht aan jouw achterdeur of keukenraam te rommelen. Een buitenlamp met bewegingsmelder heeft dus vooral een afschrikkend effect op zij die een afschrikkend effect nodig hebben.

Schemersensor

Schemersensor

Hebben we het over buitenverlichting met sensor, dan behoort ook een schemersensor tot de opties. Deze dragen bij aan de veiligheid rond het huis dankzij een sensor die ervoor zorgt dat de lamp aanspringt zodra het buiten te donker wordt. Of eigenlijk zodra het zo donker wordt als jij hem verteld hebt. De gevoeligheid is bij deze lampen namelijk in te stellen. Wil je het jezelf nou echt helemaal makkelijk maken - en de potentiele inbrekers echt helemaal moeilijk -, ga dan voor een buitenlamp met bewegingssensor én een schemersensor. Dan is er zeker niemand meer die in het donker ongezien bij jouw woning komt.

Tip 2 - Plaats tijdschakelaars

Tijdschakelaars

Met een tijdschakelaar tussen je buitenlamp en de stroomvoorziening bepaal jij tot op de minuut precies wanneer de lamp aanstaat. Zo hoef je er niet zelf aan te denken de lamp aan en uit te zetten en staat hij bijvoorbeeld overdag niet onnodig aan. Waar je wel even op moet letten, is de continu verschuivende tijd waarop het donker wordt. Zeker in de winter is het aantal inbraken wat rond de schemering aan het eind van de middag plaatsvindt aan de hoge kant. Zorg ervoor dat je in deze tijd de verlichting werkend op tijdschakelaars op orde hebt.

Tip 3 - Neem puur functionele verlichting

Floodlight

Je kunt kiezen voor lampen omdat ze je perken of die ene hippe kabouter zo mooi uitlichten, maar je kunt ook kiezen voor puur functionele verlichting als een floodlight. Deze lampen hebben een zeer groot bereik zodat je vele vierkante meters in een klap onaantrekkelijk maakt voor inbrekers. Erg sfeervol en zacht is een floodlight niet, dus zorg ervoor dat hij niet in zo'n hoek geplaatst is dat hij bij je naar binnen straalt. Floodlights zijn er overigens ook met een bewegingssensor zodat je tuin niet continu in een zee van licht verkeert.

Tip 4 - Laat binnen eens een lampje branden

Het is misschien een open deur, maar het idee wekken dat er mensen thuis zijn, is misschien nog wel de meest effectieve manier van inbrekers afschrikken. Het is dan ook heus geen ramp om eens een lampje te laten branden wanneer je er niet bent. Een straaltje licht door de luxaflex, gordijnen of lamellen kan het verschil maken tussen een inbraakpoging en een inbreker die doorloopt. De stroomkosten van een aantal slim geplaatste lampen zijn te verwaarlozen. Zeker als je bedenkt wat deze kunnen voorkomen.

Tip 5 - Geef inbrekers geen hulpmiddelen

Ramen en deuren gesloten

Een tip die niets met verlichting te maken heeft, maar die ik je wel wil meegeven: geef inbrekers niets waarmee je ze zou kunnen helpen. Natuurlijk plaats je geen bordje waarmee je aangeeft welke deur het makkelijkst open te krijgen is of hoeveel cash je in huis hebt, maar bedenk ook dat inbrekers niet dom zijn. Ruim ladders en trapjes op in je schuur, sluit ramen wanneer je er niet bent, bewaar geen sleutels onder de deurmat en zorg niet voor onnodige beschutting door rommelige struiken.

Conclusie

Het idee iemand in je huis te hebben die daar niet hoort, is op zijn zachtst gezegd vervelend. Wil je er alles aan doen dit te voorkomen en je veiligheidsgevoel te verhogen, dan is de bijdrage die de juiste buitenverlichting hierin kan leveren groot. Verdiep je dan ook goed in wat het beste is voor jouw woning en neem van mij aan dat het de investering dubbel en dwars waard is.


© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 37.235 beoordelingen