The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Caitlin

De verschillen tussen een hometrainer en een fitness fiets

Lekker bewegen of jezelf helemaal tot de grond toe afmatten. Er zijn genoeg fitness apparaten waarop dit mogelijk is. Er zijn er echter maar 2 waarop je dit fietsend kunt doen, namelijk op een hometrainer of op een fitness fiets. Beide toestellen zijn enorm populair en lijken bovendien erg veel op elkaar. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

Samengevat

Hometrainer Fitness fiets
Heb je een blessure en wil je herstellen? Ja Nee
Train je graag met trainingsprogramma's? Ja Nee
Wil je je tijden verbeteren? Nee Ja
Moet het aanvoelen als een racefiets? Nee Ja
Trek je het liefst je hele wieleruitrusting aan? Nee Ja
Ben je slecht ter been? Ja Nee

De training

Training hometrainers

Meer dan alleen opwarmen

'Goed voor het opwarmen', dat is vaak het eerste wat er gezegd wordt over een hometrainer. Maar wat we vaak vergeten, is dat de meeste hometrainers uitgerust zijn met een breed scala aan trainingsprogramma's en weerstandniveaus. Wat ons betreft mag de hometrainer in het hoofdprogramma van je training staan. Zeker wanneer je lastige doelen wilt bereiken, zoals het kwijtraken van die zwangerschapskilo's of het opbouwen van je conditie. Kamp je al een tijdje met een blessure? Gooi het weerstandniveau dan omlaag en bouw het langzaam weer op. Zo ben je binnen een mum van tijd weer fit.

Training fitness fietsen

Zo hard als je kan

Denk je aan een fietsles in de sportschool, dan denk je al vrij snel aan mensen die uitgeput van hun fiets vallen. Heb je je ooit afgevraagd waarom ze zichzelf dit aandoen? Het antwoord is eenvoudig: het werkt! Een fitness fiets is namelijk gemaakt om flink door te kunnen trappen. Hierdoor dwing je jezelf tot het uiterste en behaal je sneller die resultaten waarnaar je op zoek bent. Regelmatig een korte workout van 30 minuten afwerken is al voldoende om je conditie te verbeteren en vet te verbranden. Wel zorgen dat je goed blijft zitten...

Het verschil in trappen

Trappers hometrainers

Afstappen wanneer je maar wilt

Het fijne van een hometrainer is, dat je zelf bepaalt wanneer je klaar bent met sporten. Logisch, maar er komt wel iets meer bij kijken. Een hometrainer werkt namelijk zo dat als je stopt met trappen, omdat er bijvoorbeeld iemand aanbelt, je ook meteen 'stilstaat'. Dit komt door het ingebouwde freewheel systeem. Het echte voordeel merk je wanneer je traint om van een blessure af te komen. Je voorkomt er namelijk mee dat je net te lang doorgaat en dat je je blessure juist verergert. Het nadeel is wel dat de drempel om te stoppen een stuk lager ligt en je jezelf minder snel tot het uiterste zult dwingen.

trappers spinningfiets

Harken tot je erbij neervalt

In tegenstelling tot een hometrainer, kun je op een fitness fiets niet even snel afstappen om de deur open te doen. Iets wat je trouwens ook niet zou moeten doen, laat ze maar lekker wachten. De technische verklaring zit hem in het doortrapsysteem. De trappers zitten hierbij vast aan het vliegwiel en draaien mee, net als op een normale fiets. Het voordeel is dat je extra uitgedaagd wordt en vaak nog net even die laatste paar halen maakt om je kilometer af te maken. Hierdoor is een speedbike helaas wel minder geschikt voor het trainen met blessures.

Houding tijdens het fietsen

Houding hometrainer

Fietsen door de stad

Net als op een stadfiets, zit je op een hometrainer vrijwel altijd rechtop. Hierdoor neem je een ontspannen houding aan tijdens het fietsen en worden je onder- en bovenrug, schouders en nekspieren ontlast en je gewrichten ontzien. Zo kun je ook terecht zeggen dat je even lekker een stukje gaat fietsen. Stel daar dan ook meteen een trainingsprogramma bij in om aan je conditie te werken en je bent nog effectief bezig ook.

Houding spinningfiets

Racen over het asfalt

Dat een fitness fiets gemaakt is om tempo op te maken, is ondertussen wel duidelijk. Maar om dit efficient en goed te kunnen doen, moet je wel een ergonomische houding aannemen. Vandaar dat bij de meeste speedbikes het stuur en het zadel beide verstelbaar zijn. Helpt dit om records te breken? Zeker. Maar om echt het racefietseffect na te bootsen en sneller dan het licht te kunnen gaan, zul je nog meer uit de kast moeten halen. Denk aan je wielrenschoenen bijvoorbeeld. Die klik je gemakkelijk in de trappers om extra kracht te kunnen leveren op je pedalen.

Welk fitness apparaat moet ik nu kiezen?

Tja. Dit hangt helemaal van jou af en wat je wilt bereiken. Met een hometrainer kun je - bijna - alle kanten op dankzij de vele trainingsprogramma's. Afvallen, conditie opbouwen of herstellen van een blessure? Wat je leeftijd, conditie of sportieve doel ook is, alles is mogelijk. De doorgewinterde wielrenner of sportfanaat test zijn kunnen op de fitness fiets. Dit komt het dichtste in de buurt van 'het echte werk'. En het heeft de grootste impact op je conditie en vetverbranding, mits je uiteraard met de juiste instelling traint.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.035 beoordelingen