The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Caitlin

Hoe kies je een hometrainer met de juiste weerstand?

Je wil een hometrainer kopen. Leuk! Maar wat voor soort weerstand heeft zo'n fitnessapparaat eigenlijk en welke is het beste voor jou? Wordt het een hometrainer met een magneetrem, elektromagneetrem of toch eentje met luchtweerstand? Om je te helpen bij je keuze leggen wij hieronder de 3 meest gebruikte weerstandsmechanismen uit.

Magneetrem

Bij een hometrainer met een magneetrem wordt de weerstand aangepast door de magneten dichter of juist verder van het vliegwiel te bewegen. De afstand van het magneet ten opzichte van het vliegwiel bepaalt zo de weerstand. Doordat de magneetrem zelf beweegt, is de rem slijtagegevoelig. Een magneetrem vind je vaak in het goedkopere segment van hometrainers en is geschikt voor mensen die niet dagelijks gebruik maken van hun hometrainer.

  • Goedkoper dan een elektromagneetrem
  • Slijtagegevoelig door de beweging

Elektromagneetrem

Bij een hometrainer met een elektromagneetrem wordt de weerstand aangepast door meer of minder stroom door de magneten te laten gaan. Deze spanning bepaalt de weerstand. Een voordeel van een elektromagneetrem is dat hij nauwkeurig in te stellen is. Daarnaast is een elektromagneetrem bijna geruisloos. Doordat de magneten van een elektromagneetrem niet zelf bewegen, treedt er minder slijtage op dan bij een magneetrem. Een elektromagneetrem vind je vaak in het duurdere segment van hometrainers en wordt aangeraden wanneer je veel gebruikt maakt van de hometrainer.

  • Nauwkeurig in te stellen en weinig slijtage
  • Duurder dan een magneetrem

Luchtweerstand

Bij een hometrainer met luchtweerstand wordt de weerstand bepaald door de kracht die jij levert. Hoe harder jij fietst, hoe zwaarder het trappen wordt. Een hometrainer die gebruikt maakt van luchtweerstand wordt vaak een airbike genoemd. Omdat trainen met luchtweerstand zwaar is, gebruik je vaak ook je bovenlichaam. Hierdoor train je jouw gehele lichaam. Een bijkomend voordeel van luchtweerstand is dat sneller fietsen ook zwaarder is. Hierdoor leent dit systeem zich prima voor intervaltrainingen.

  • Goed te gebruiken bij intervaltraining
  • Luchtweerstand is luidruchtig

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.522 beoordelingen