The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Leonie

Een houtskoolbarbecue of een elektrische barbecue?

Een houtskool barbecue of een elektrische barbecue? Dat is de vraag die momenteel door je hoofd spookt. Een houtskool barbecue zorgt voor het authentieke grillgevoel terwijl een elektrische barbecue weer erg veilig is in gebruik. We helpen je bij je keuze door beide soorten te vergelijken met elkaar in dit artikel. Kies gemakkelijk de beste voor jou met behulp van de voor- en nadelen van houtskool en elektrisch.

Houtskool of elektrisch?

Welk type barbecue kies je? Houtskool Elektrisch
Je barbecue moet snel warm zijn. Nee Ja
Rook tijdens het barbecueën vind je erg irritant. Nee Ja
Jij loopt warm voor authentiek grillen op vuur. Ja Nee
Je wilt grillen op plekken waar geen stopcontact in de buurt zit. Ja Nee
Liever geen terugkomende kosten voor kolen en briketten. Nee Ja
Het schoonmaken van de bbq mag geen tijd of moeite kosten. Nee Ja
Je wilt grote stukken vlees als rollade en hele kip bereiden. Ja Nee

Hoe snel staat de barbecue aan?

Houtskoolbarbecue aansteken

Houtskool aansteken duurt minimaal 30 minuten

Een houtskool barbecue aansteken kost je minimaal 30 minuten met een brikettenstarter. Doe je het op eigen houtje dan ben je al gauw 45 minuten bezig. Dan pas zijn de kolen of briketten warm genoeg en kan het grillen beginnen. Je bent dan wel lekker met vuur en houtskool in de weer. Dat geeft toch wel dat authentieke grillgevoel.

Elektrische barbecue aansteken

Stekker in het stopcontact en gaan

Je steekt de stekker van een elektrische barbecue in het stopcontact, draait aan de knop en hij staat aan. Na ongeveer 15 minuten is de barbecue klaar om te grillen. Dat aansteken gaat dus 2 keer zo snel als bij een houtskool barbecue. Staat er een waterbak onder het grillrooster dan vul je deze met water. Zo drupt het vet van het vlees niet op het verwarmingselement.

Waar ga je barbecueën en wat ga je bereiden?

Houtskoolbarbecue verplaatsen

Een houtskool barbecue verplaats je gemakkelijk

Een houtskoolbarbecue gebruik je waar je maar wilt, alleen liever niet op een balkon. Dat is niet fijn voor de buren in verband met de rook en bovendien ook niet de meest veilige keus. Je gebruikt daar liever een elektrische barbecue voor. Met een houtskool barbecue heb je veel vrijheid als het gaat om de gerechten die je op je barbecue bereidt. Koop je een grote houtskoolbarbecue, dan gril je er groot gebraad als rollade of halve kippen op.

Elektrische barbecue op het balkon

Een elektrische barbecue is ideaal voor op het balkon

Elektrische barbecues zijn over het algemeen compact. Hierdoor is het bereiden van groot gebraad op de bbq niet de bedoeling. Het is wel hét ideale type barbecue voor op je balkon. Niet alleen door het compacte formaat, ook doordat er weinig tot geen rook van de barbecue komt. Daar wordt een VVE of huurbaas met strenge barbecueregels blij van. Zorg er bij een elektrische barbecue wel voor dat je een stopcontact in de buurt hebt.

Hoe snel is de bbq schoon?

Een houtskool barbecue schoonmaken is veel werk

Een houtskool barbecue schoonmaken is veel werk

Het schoonmaken van een houtskool barbecue is een flinke klus. Let op dat de barbecue na het grillen nog erg lang heet blijft. Laat deze dus minstens tot de volgende ochtend met rust en zorg dat er geen kleine kinderen of enthousiaste huisdieren bij in de buurt komen.

Binnen 10 minuten een schone elektrische bbq

Binnen 10 minuten een schone elektrische bbq

Ook na het grillen heb je weinig werk aan de elektrische barbecue. Je zet hem alleen 10 minuten op de hoogste stand zodat etensresten verbranden. Grove aanbaksels schraap je er natuurlijk wel eerst af. Daarna gooi je eventueel de waterbak leeg en dan laat je de barbecue afkoelen. Dat duurt ongeveer even lang als bij een zware tafelgrill.

Nog geen keuze gemaakt?

Ben jij een barbecueër die veel soorten gerechten wilt bereiden en dat eigenlijk op iedere plek (tuin, park, strand) zou kunnen doen? Dan is de houtskoolbarbecue de beste voor jou. Is dat niet het geval? Dan kies je voor een elektrische barbecue. Omdat er nagenoeg geen rook vrijkomt en geen open vuur aan te pas komt, kun je deze barbecue veilig op je balkon gebruiken zonder dat je de buren tot last bent.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.917 beoordelingen