The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Leonie

Een houtskoolbarbecue of een gasbarbecue?

Een houtskoolbarbecue of een gasbarbecue... je bent er nog niet over uit. Een houtskool barbecue geeft je het authentieke grillgevoel, maar een gasbarbecue is wel lekker makkelijk. Om je te helpen bij je keuze, vergelijken we beide soorten met elkaar in dit artikel. Je leest de voor- en nadelen per type barbecue en zo kies jij gemakkelijk de beste voor jou.

Welk type barbecue kies je? Houtskool Gas
Je barbecue moet snel warm zijn. Nee Ja
De temperatuur wil je snel en nauwkeurig aanpassen. Nee Ja
Jij loopt warm voor authentiek grillen op vuur. Ja Nee
Het schoonmaken van de bbq mag geen tijd of moeite kosten. Nee Ja
Je gaat liever niet met gasflessen en -slangen aan de gang. Ja Nee

Hoe snel staat de barbecue aan?

Houtskool aansteken duurt minimaal 30 minuten

Houtskool aansteken duurt minimaal 30 minuten

Een houtskool barbecue aansteken kost je minimaal 30 minuten met een brikettenstarter. Doe je het op eigen houtje dan ben je al gauw 45 minuten bezig. Dan pas zijn de kolen of briketten warm genoeg en kan het grillen beginnen.

Een gasbarbecue staat in 5 minuten aan

Een gasbarbecue staat in 5 minuten aan

De meeste gas barbecues zet je met 1 druk op de knop aan. Je moet wel eerst een gasfles aansluiten op de barbecue, maar na een paar keer is dit in 5 minuten voor elkaar. Zet het gas op volle kracht en 10 minuten later bereik je al goede grilltemperaturen.

Pas je de temperatuur gemakkelijk aan?

Temperatuur aanpassen

​​​​ Temperatuur in houtskool barbecues pas je minder snel aan

Niet ieder gerecht bereid je op dezelfde temperatuur. Het is daarom van belang dat wanneer je verschillende gerechten gaat bereiden, je de temperatuur aanpast. Bij een houtskool barbecue gaat het regelen van de luchttoevoer (en dus de temperatuur) niet heel snel. Door met de ventilatiegaten te spelen, loopt de temperatuur langzaam op of af. Doordat je afhankelijk bent van de luchttoevoer, gaat dit proces niet zo nauwkeurig als bij een gas barbecue.

Gasbarbecue temperatuur aanpassen

Snel en nauwkeurig temperatuur aanpassen op gas

Een gasbarbecue is net een gasfornuis. Met een aantal draaien aan de knoppen zet je het vuur (en dus de temperatuur) nauwkeurig en snel harder of zachter. Ideaal voor wanneer je verschillende gerechten bereidt die je allemaal op een andere temperatuur klaarmaakt. Hoe meer branders er op je gasbarbecue zitten die onafhankelijk van elkaar werken, hoe nauwkeuriger je de temperatuur bepaalt.

Hoe snel is de bbq schoon?

Houtskoolbarbecue schoonmaken

Een houtskoolbarbecue schoonmaken is veel werk

Het schoonmaken van een houtskoolbarbecue is een flinke klus. Let op dat de barbecue na het grillen nog erg lang heet blijft. Laat deze dus minstens tot de volgende ochtend met rust en zorg dat er geen kleine kinderen of enthousiaste huisdieren bij in de buurt komen.

Gasbarbecue schoonmaken

Binnen 10 minuten een schone gasbarbecue

Bij een gasbarbecue gaat het schoonmaken een stuk gemakkelijker en sneller. Je schraapt eerst de grove etensresten van het rooster en zet de barbecue vervolgens 10 minuten aan op de hoogste stand met gesloten deksel. Zo verbranden de aanbaksels tot as. Hierna is het alleen een kwestie van afkoelen. Het rooster veeg je na het afkoelen heel gemakkelijk schoon.

Nog geen keuze gemaakt?

Heb je alle bovenstaande voor- en nadelen overwogen? Dan heb je wellicht je keuze voor de beste type barbecue voor jou gemaakt. Mocht dit niet het geval zijn, denk dan nog even na over welk gevoel een barbecue bij je oproept. Wil jij vuur zien en vlees omdraaien met handen vol houtskoolvlekken? Dan ben je gevoelig voor het authentieke grillgevoel en moet je gewoon een houtskool barbecue aanschaffen. Voelt een barbecue als het verlengstuk van je keuken en verwacht je hem iedere dag te gebruiken? Dan is een gasbarbecue toch echt de beste optie voor jou.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen