The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kasper

[oud] Specialisten review van de HP Pavilion 15-cs0952nd

De HP Pavilion 15-cs0952nd ziet er strak uit. HP belooft voldoende opslagruimte op de harde schijf, die door het Intel Optane geheugen net zo snel zou moeten zijn als een SSD. Of deze laptop dit waar maakt, hebben wij voor je uitgezocht en in deze review voor je op een rijtje gezet.

Samengevat

Krachtig genoeg voor foto's bewerken | Intel Core i5 - 8GB - 16GB Optane + 1TB HDD | Anti-glare scherm
699,-
niet meer leverbaar

Na deze laptop een tijdje te hebben gebruikt, zijn wij best tevreden. De stevige behuizing, het geluid van de speakers en de kwaliteit van het 15,6 inch beeldscherm zijn dik in orde. Het is jammer dat het opstarten van programma’s lang duurt, de batterijduur nog wat te wensen over laat en dat een verlicht toetsenbord ontbreekt, maar op deze laptop ga je probleemloos aan de slag met eenvoudige fotobewerking als het programma eenmaal is geladen.

De beoordeling

Cijfer Commentaar
Degelijkheid 7 Deels aluminium behuizing, maar een matige batterijduur
Design 8 Gebruik van aluminium en hij is best licht voor een 15 inch laptop
Gebruiksgemak 7 Hoge kwaliteit beeldscherm, maar een gevoelig trackpad en geen verlichte toetsen. Ook is de laptop ook wat lawaaierig
Mogelijkheden 7.5 Voldoende aansluitingen voor randapparatuur
Snelheid 6.5 De Intel Core i5 processor start de laptop snel op, programma’s laden wat langzamer
Eindcijfer 7

Degelijkheid

Hierbij kijken we of de laptop stevig genoeg is voor zijn prijsklasse. Dus kan hij bijvoorbeeld tegen een stootje kan en neem je hem een dag met je mee zonder dat je tussendoor de laptop moet opladen?

Aluminium laat de laptop solide aanvoelen

HP Pavilion laptop dichtgeklapt op tafel.

Het eerste dat opvalt als je deze HP Pavilion uit de doos haalt, is de deels aluminium behuizing. Hierdoor wordt een strak uiterlijk gecreëerd terwijl de laptop ook solide aanvoelt. De bovenkant en het vlak waar je handen op rusten zijn bij deze HP van aluminum, de rest is van plastic. De ‘zandloper’ inkeping bij de randen van de laptop zorgen ervoor dat je de laptop vanuit alle hoeken openklapt, al gaat hij van voren nog steeds het makkelijkste open.

De batterij mag best iets langer meegaan

HP laptop open met video op scherm en Coolblue mok ernaast.

De batterij van de Pavilion is niet slecht, maar het mag best een tandje meer zijn. Een 4K video kijken trekt de batterij snel leeg: na vier uur moest de HP Pavilion toch echt aan de lader. Als je alleen internet of verslagen typt gaat de batterij twee keer langer mee. Op die manier houd je het wel een werkdag vol met deze HP. Opladen gaat vrij snel. Binnen een kwartier laadt de laptop terwijl deze aanstaat meer dan 15% op. Binnen anderhalf uur heb je de volledige accu dus weer opgeladen.

Design

Heeft de maker van de laptop nagedacht over het uiterlijk van de laptop? Daarnaast beoordelen we de dikte en het gewicht, zodat je er zeker van bent of je de laptop makkelijk meeneemt.

Opvallend uiterlijk en makkelijk mee te nemen

Ventilators van een HP laptop.

Voor een laptop in zijn prijsklasse heeft de Pavilion een luxe uitstraling door het gebruik van aluminium in de behuizing. Verder zijn alle randen netjes afgewerkt, ziet het toetsenbord er prima uit en zijn de randen om het scherm mooi dun, wat relatief meer schermruimte oplevert. Ook het nieuwe ontwerp van de speakers valt op: deze geeft de HP een beetje een design look. Met 1,9 kg is de laptop bovendien redelijk licht, wat natuurlijk handig is als je hem meeneemt in je tas.

Gebruiksgemak

Als je op zoek bent naar een laptop is het handig om te weten hoe hij typt, of het beeldscherm je favoriete films goed weergeeft en of het touchpad niet achter de feiten aanloopt. Ook vertellen we je iets over voorgeïnstalleerde programma's.

Prima toetsenbord en een gevoelige trackpad

Toetsenbord van een HP laptop.

Het toetsenbord doet wat het moet doen. De toetsen vinden we prima werken, maar het toetsenbord zelf is niet verlicht. Dat is jammer maar vormt verder geen probleem als je blind typt. Wel zijn de pijltjestoetsen een beetje klein. Het touchpad werkt prima, maar is wel gevoelig. Je hebt genoeg ruimte om je vinger over de trackpad te bewegen, maar hij is wel gevoelig voor tappen en klikken. Gelukkig is dit in te stellen, waardoor je de trackpad zo nauwkeurig maakt als je zelf wil.

Scherp beeld en degelijk geluid

Idyllisch landschap op een HP laptop.

Het beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080 geeft een scherp en helder beeld, maar Full HD is dan ook een vereiste voor een laptop binnen deze prijsklasse. Naar ons idee zijn de kleuren erg realistisch, wat onder andere komt door het IPS paneel. Door het paneel zie je vanuit een brede kijkhoek natuurgetrouwe kleuren. De ingebouwde speakers zijn van Bang & Olufsen en zijn beter dan de gemiddelde ingebouwde speakers in een laptop. Muziek klinkt helder, maar mist wel wat bastonen.

Voorgeïnstalleerde programma's

HP bloatware op een HP laptop.

Zodra je bent ingelogd, merk je dat er veel apps en programma’s op de laptop staan. Zo staan er veel simpele spelletjes op en enkele bloatware programma’s van HP. Ook is er een Amazon app standaard geïnstalleerd. Het gevolg is dat veel opslagruimte al in is genomen door deze apps. Het is niet zo dat de laptop hier langzamer van wordt. Gelukkig is het ook mogelijk om veel van deze bloatware zonder problemen te verwijderen.

Maakt zo nu en dan veel lawaai

Photoshop op een HP laptop.

Bij het werken met zware software produceert de Pavilion veel geluid. Dit kan als storend worden ervaren. Bij eenvoudig internetten of een filmpje kijken is het geluid niet merkbaar. Ga je veel met veeleisende programma’s werken, let er dan op dat deze laptop het nodige geluid produceert wanneer je deze software gebruikt.

Mogelijkheden

Heeft de laptop genoeg handige, leuke of essentiële features? Zo kijken we naar de aansluitingen en de eventuele videokaart, maar in sommige gevallen ook naar de koeling of het inloggen met gezichtsherkenning.

Voldoende aansluitpoorten

Zijkanten van een HP laptop met aansluitingen.

Met twee "standaard" usb 3.0 aansluitingen, één usb c, en één HDMI aansluiting heb je voldoende mogelijkheden om externe apparaten als een muis, externe harde schijf en een monitor aan te sluiten. Ook is er nog ruimte om bijvoorbeeld je smartphone op te laden aan één van de usb poorten of de ethernet aansluiting te gebruiken als je wifi niet werkt op locatie. Een extra usb poort zou fijn zijn, maar het is geen groot gemis.

Snelheid

Wij hebben het opstartproces en het werken met programma's voor je onder de loep genomen. Dit beoordelen we op waar de laptop geschikt voor is en vergelijken we met andere laptops in dezelfde prijsklasse.

Een Intel Optane laptop

Sticker van Intel Core i5 processor.

De HP Pavilion heeft een achtste generatie Intel Core i5 processor en een 1 TB harde schijf met 16 GB aan Intel Optane geheugen. Dit geheugen zou de werking van de harde schijf net zo snel moeten maken als een SSD, wat deels waar blijkt te zijn.

Intel Optane is niet zo snel als verwacht

Windows Verkenner geopend op een HP laptop.

Het Windows 10 inlogscherm is in 15 seconden zichtbaar op het scherm na het aanzetten. Wel is het zo dat een programma opstarten langer duurt dan met een SSD. Het opstarten van bijvoorbeeld Photoshop kostte deze laptop bijna 10 seconden, wat wel erg lang is. Gelukkig werken de programma’s na het opstarten dankzij de Core i5 processor vlot, met hier en daar een weinig hinderlijke hapering wanneer je veel van de laptop vraagt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen