The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gijs

Fitnessen met Apple Watch

Inmiddels weten veel mensen dat Apple Watch prima als sporthorloge te gebruiken is tijdens het hardlopen, zwemmen of bijvoorbeeld fietsen. Wat veel mensen niet weten, is dat Apple Watch ook prima werkt in de sportschool. Zelf gebruik ik Apple Watch tijdens het powerliften, maar hij is ook geschikt voor crossfit, bodybuilding en andere activiteiten in de de sportschool.

De ideale trainingspartner

  • Houd mijn calorieën bij.
  • Helpt mijn sets, herhalingen en gewichten te onthouden
  • Ik heb veel extra mogelijkheden door apps van derden.

Krachtsport

Een groot onderdeel van fitness is het bijhouden van de calorieën die ik verbrand. Ondanks dat er geen standaardoptie is voor krachttraining gebruik ik mijn Apple Watch wel tijdens de training. Als ik begin met trainen, start ik een open doel work-out en label deze achteraf als krachttraining. Zo houd ik mijn verbrande calorieën en hartslag bij. Vervolgens pas ik mijn voeding op deze verbrande calorieën aan. Wil ik aankomen? Dan eet ik bijvoorbeeld meer wanneer ik veel verbrand heb tijdens een work-out.

HIIT

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Dit zijn een reeks intense oefeningen gevolgd door korte periodes van rust en herstel. Ik selecteer High Intensity Interval Training in de Workout app. De timer start en mijn hartslag wordt geregistreerd. Achteraf bekijk ik mijn prestaties in de Activiteit app. Het nadeel van de standaard Workout app is dat er geen timer voor rust is of aanwijzingen voor activiteiten zijn. Een HIIT app gemaakt door derden zoals Intervals Pro is een goede keuze wanneer ik dit nodig heb.

Gewichten, sets en herhalingen

Ik vergeet vaak hoeveel sets of herhalingen ik moet doen. Ook vergeet ik soms het gewicht dat ik volgens mijn schema moet tillen. Gelukkig heb ik de app JEFIT. Hierop zie ik hoeveel sets en herhalingen ik moet doen en welk gewicht ik moet optillen. Na afloop van een set bevestig ik dit en start de rust timer automatisch. Ook pas ik het gewicht of de sets en herhalingen aan. Zo houd ik mijn progressie precies bij. Reps & Sets is een andere goede app om dit bij te houden.

Voeding

Voeding is minstens zo belangrijk als 100 procent geven in de sportschool. Ik bereik mijn doelen natuurlijk niet of nauwelijk wanneer ik elke dag junkfood eet. Daarom gebruik ik de app MyFitnessPal en link deze aan de app Gezondheid. Hierin houd ik bij wat ik eet. Ook zie ik in één oogopslag hoeveel koolhydraten, proteïne en vetten ik heb gegeten én dus hoeveel ik nog kan of moet eten. Zo let ik op mijn voeding via Apple Watch en bereik ik sneller mijn doelen.

De toekomst

Helaas heeft Apple zelf (nog) geen standaard app die automatische mijn herhalingen telt en informatie geeft over je lifts. Twee apps die dit wel doen zijn Gymatic Workout Tracker en Gymaholic Workout Tracker. Deze apps registeren mijn bewegingen en herkennen vervolgens welke oefening ik doe. Zo telt de app automatisch mijn sets en herhalingen. Gymatic laat zelfs zien wat mijn tempo is bij een herhaling of hoe mijn vorm is. Voor krachttraining zijn dit soort apps wat mij betreft de toekomst.

Gijs
Artikel van:
Gijs Apple specialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen