The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Janneke

Waarom is een inground of groundlevel trampoline veiliger?

Je hebt weleens ergens gelezen dat een inground of groundlevel trampoline veiliger is dan een trampoline op poten. Maar waarom is dat eigenlijk zo? We vertellen jou waarom deze varianten veiliger zijn aan de hand van een aantal belangrijke eigenschappen van de trampolines. Zodat jij straks weet waarom jouw inground of groundlevel trampoline de beste en veiligste trampoline voor jou is.

Lage opstap

Lage opstap

Een lage opstap is 1 van de redenen waarom een inground trampoline veiliger is dan een trampoline op poten. Gemiddeld ligt een ingegraven trampoline 20 centimeter boven de grond. Vooral kleintjes vanaf 3 jaar stappen er dus soepel op. Het allerveiligst is een ander type ingegraven trampoline: de groundlevel trampoline. Deze wordt gelijk aan de grond ingegraven en heeft dus helemaal geen opstap.

Bijkomende voordelen van beide soorten trampolines: geen geklungel of gevaarlijke taferelen op een trapje én geen kopzorgen voor jou. Als (wellicht) bezorgde ouder kijk jij zonder handen voor je ogen toe hoe jouw kind zonder hulp zijn springtoestel opklautert. En daar geniet jij op deze veilige manier natuurlijk met volle teugen van.

Lage valafstand

Lage valafstand

Je wilt niet aan de gevaren van trampoline springen denken voordat je een mooi springtoestel aanschaft. Toch is het belangrijk om hierbij stil te staan. Zo bestaat er een kans dat je kind van de trampoline valt. De zogenaamde 'valafstand' van een trampoline op poten is aanzienlijk groter dan de valafstand van een inground of groundlevel trampoline. Mocht je kind dan toch vallen (wat we niet hopen), dan landt hij of zij in het geval van een ingegraven trampoline in de meeste gevallen op een zachte ondergrond. Een inbouw trampoline is namelijk vaker omringd door bijvoorbeeld gras of rubberen tegels. En het is uiteraard een prettiger idee dat je springer valt op gras dan op die oude grindtegel die je jaren geleden al eens wilde vervangen.

Geen spullen onder de trampoline

Ruimte onder trampoline

Hoe hoger de trampoline boven de grond staat, hoe meer spullen je eronder kwijt kunt. Zo bouwen kinderen graag een hut voor de hond of vergeten ze uit enthousiasme hun loopfiets onder de trampoline vandaan te halen. Daar schuilt nou net het gevaar tijdens het springen op een trampoline op poten. Een inground trampoline en groundlevel trampoline zijn volledig afgesloten. Het gegraven gat is omringd door een lange rok die stevig vastzit. Daardoor is de ruimte tussen de trampoline en het gat goed opgevuld. Qua veiligheid dus nog een extra voordeel ten opzichte van een trampoline op poten.

Alle trampoline onderdelen zijn belangrijk

Alle trampoline onderdelen zijn belangrijk

We kunnen dus wel stellen dat een inground trampoline veiliger in gebruik is dan een trampoline op poten. Dat gaat natuurlijk niet op als de onderdelen van een trampoline niet voldoen aan de veiligheidseisen. Als het veiligheidsnet van een inground trampoline niet goed vastzit of als de trampoline rand is beschadigd, is de trampoline niet veilig. Daarom raden we aan om alle trampoline onderdelen goed te controleren. Voldoen ze nog wel aan de kwaliteitseisen? Hoe je dat bepaalt, lees je in het artikel:

Conclusie

Een inbouw trampoline is dus veiliger dan een trampoline op poten. Dit komt door de lage opstap en de valafstand. Kinderen stappen gemakkelijk op de trampoline en vallen van een lagere afstand. Vaak zijn inground trampolines omringd door een zachte ondergrond zoals gras of rubberen tegels waardoor de klap van de val minder pijn doet. Bovendien hebben kinderen geen ruimte om er spullen onder te stoppen. 1 kanttekening is wel op zijn plaats. Wanneer 1 of meerdere onderdelen van je trampoline niet voldoen aan de veiligheidseisen, is elke trampoline (zowel een inground als een trampoline op poten) onveilig.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.188 beoordelingen