View Coolblue in English? |
Geschreven door Lieze

Heb ik de juiste aansluiting voor een elektrische kookplaat of fornuis?

Wanneer je elektrisch wil koken is het van belang dat je thuis de juiste aansluiting hebt. Veel inductie, keramische en elektrische kookplaten of fornuizen sluit je namelijk niet aan op een normaal stopcontact. Daarnaast moet de kookgroep in je meterkast voldoende elektriciteit leveren. Als dit niet het geval is loop je het risico dat de stoppen doorslaan of dat maar de helft van het apparaat werkt. In dit artikel leg ik uit waaraan jij kan zien of je de juiste aansluiting hebt.

In het kort

Welke stappen moet je doorlopen?

  • Check of je een 2 polig of 5 polig stopcontact hebt.
  • Zoek de kookgroep in je meterkast.
  • Bepaal uit hoeveel fasen de kookgroep bestaat.
  • Bereken wat het maximale wattage is dat je op je kookgroep mag aansluiten.
  • Zoek een geschikt product voor jouw aansluiting.
  • Check of de kabel en stekker meegeleverd worden. Schaf deze zo nodig aan.

Welk stopcontact zit er in jouw keuken?

2-polig stopcontact

2-polig

5-polig stopcontact

5-polig

Hoeveel fasen zitten er in de kookgroep van je meterkast?

Wat is een kookgroep?

Een kookgroep zit in je meterkast en is gekoppeld aan het stopcontact in je keuken. Deze kookgroep zorgt voor de stroom in je keuken en naar je keukenapparatuur. Een kookgroep ziet er in elke meterkast anders uit. Vaak, maar niet altijd, staat er met tekst wat de kookgroep is. Staat dit er? Dan heb je geluk. Je weet nu wat de kookgroep is. Staat het er niet? Dan moet je zelf even puzzelen. Bekijk de afbeeldingen om uit te vogelen wat bij jou thuis de kookgroep is.

Wat is een fase?

Elke kookgroep bestaat uit een aantal fasen. In Nederland zijn dit 1, 2 of 3 fasen. Hoe meer fasen een kookgroep heeft, hoe groter het wattage dat je erop aansluit. In Nederland heeft een 1 fase groep 230 Volt en 16 Ampère. Met het volgende rekensommetje reken je uit hoeveel watt je op 1 fase aansluit: 1 fase = Volt x Ampère. Op 1 fase sluit je dus 230V x 16A aan. Dit is 3680 Watt. Bekijk hoeveel fasen jij in je kookgroep hebt en wat de maximale aansluitwaarde is.

Wat is de maximale aansluitwaarde?

1 fase 2 fase 3 fase
Lager dan 3680 Watt Ja Ja Ja
Tussen de 3680-7360 Watt Nee Ja Ja
Meer dan 7360 Watt Nee Nee Ja

Wat nu?

Elektrische kookplaten

Elektrische kookplaten

Heb je nog geen keuze gemaakt? Bekijk dan ons assortiment elektrische kookplaten.

Inductie of keramisch

Twijfel je tussen een keramische of inductie kookplaat? Dan is het handig om advies in te winnen.

Aansluitservice

Als je wil dat wij de elektrische kookplaat inbouwen, kies je voor de extra service 'product laten inbouwen'. Dit doe je vóór je het product in je winkelwagen legt. Je weet nu zeker dat het apparaat op de juiste manier wordt aangesloten. Let op: als je voor deze service kiest, moet je wel over de juiste aansluitingen beschikken. Kies je de service niet? Laat de kookplaat dan installeren door een erkend installateur.

Heeft je woning niet de goede aansluiting?

Wil je dat ene elektrische fornuis, maar heb je niet de juiste aansluiting? Vraag je elektricien dan om deze aan te leggen. We raden aan om het niet zelf te doen.

Let hier ook nog op

Heb je een kookplaat of fornuis gekozen? Check dan even of je de kabel en/of stekker krijgt meegeleverd. Zo niet, bestel deze er dan bij.

Als je een elektrische kookplaat of fornuis op een groep met 1 fase aansluit, kun je geen andere keukenapparaten op deze groep aansluiten. De apparaten gebruiken dan samen te veel energie en hierdoor springt de stop eruit.

Lieze
Artikel van:
Lieze
Kookplaatspecialist.