The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marijn

Welke hoogte moet jouw ladder hebben?

Je kamer behangen, een boekenplank bij oma ophangen of de dakgoot schoonmaken: voor deze klussen is het gebruik van een ladder geen overbodige luxe. Welke hoogte je ladder moet zijn, hangt af van de type klussen die op je lijstje staan. We geven je een aantal tips en tricks om de juiste hoogte te kiezen.

Maximale stahoogte

Maximale stahoogte ladders

De maximale stahoogte is de toegestane hoogte waar je op een ladder mag staan en verschilt per ladder. Vaak wordt dit aangegeven met een rode trede. Ga je boven die trede staan, dan wordt het erg gevaarlijk op de ladder. Bedenk in je zoektocht naar de juiste ladder goed welke stahoogte jij nodig hebt. Heb je een opstapje nodig om ergens bij te kunnen of ga je de dakgoot schoonmaken?

Maximale werkhoogte

Maximale werkhoogte ladders

Wat is de maximale werkhoogte dan, vraag je je af. Heel simpel: tel bij de maximale stahoogte 2 meter op en je hebt ‘m. De 2 meter is gebaseerd op de gemiddelde lichaamslengte waarbij je armen omhoog gestrekt zijn. Ben je groter of kleiner dan 2 meter, dan is je maximale werkhoogte dus ook hoger of lager.

Opstelling ladder

Opstelling ladder

Om veilig op de ladder te werken, zet je deze in een hoek van 70 tot 75 graden. Let op: hierdoor gaat er ongeveer 1 meter van de werkhoogte af. Je checkt de hoek door je voeten tegen de onderkant van de ladder aan te zetten en vervolgens je armen te strekken. Als je de ladder kunt vastpakken, staat hij goed. Plaats de ladder ook op een harde en gelijke ondergrond, zodat hij niet wegslipt en je gevaarlijke situaties voorkomt.

De juiste werkhoogte

Juiste werkhoogte ladders

Wat je van plan bent met de ladder, bepaalt je ideale werkhoogte. Je hebt een andere werkhoogte nodig voor het schoonmaken van de dakgoot dan voor het behangen van een slaapkamermuur. Daarnaast verschilt het of je bijvoorbeeld schilder van beroep of een fanatieke thuisklusser bent. Bij een te lage werkhoogte krijg je snel last van je armen, omdat je buiten je werkhoogte werkt. Werk je dus liever niet boven je hoofd? Kies dan een ladder met een hogere werkhoogte.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.771 beoordelingen