The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gaby

Advies over kachels voor je slaap-, studeer- en woonkamer

Je kent het wel. Ook al heb je een centrale verwarming in huis, sommige ruimtes lijken gewoon niet echt warm te worden, hoe hoog je je cv ook zet. Dan kun je er natuurlijk een kleedje bijpakken om jezelf warm te houden, maar je kunt ook kiezen voor een bijverwarming. Bijverwarming is ook een goede optie, als je een ruimte snel voor kortere tijd wil verwarmen. Een cv komt een stuk langzamer op temperatuur en verwarmt gelijk het hele huis. Zo kun je met een bijverwarming dus ook besparen op je energierekening.

Slaap- en studeerkamer

Kachel slaapkamer

Het is zonde om je slaap- of studeerkamer de hele dag te verwarmen. Je bent er immers alleen op momenten dat je slaapt of aan het studeren bent. Daarom wil je de temperatuur in deze ruimtes tijdelijk verhogen op momenten dat je er wel bent. Kies daarom voor een mobiele kachel die je met 1 druk op de knop aanzet en die binnen 5 minuten op temperatuur is. Het is ook handig om te kijken of de kachel gemakkelijk verplaatsbaar is. Zo gebruik je hem in meerdere ruimtes. Let wel op het geluid dat de kachel produceert. Je wilt 's nachts natuurlijk niet uit je slaap gehouden worden.

Woonkamer

kachel woonkamer

Waar je in je slaapkamer meestal kiest voor een praktisch model dat flexibel is, wil je in je woonkamer misschien liever een kachel die gezien mag worden. Je spendeert er toch de meeste tijd en je ontvangt er gasten. Omdat een woonkamer normaliter een stuk ruimer is dan bijvoorbeeld je studeerkamer, kies je voor een kachel waar de warmte goed verspreid wordt door de ruimte. Hier zorgt een ventilatie- of oscillatiefunctie voor. Let er wel op dat een ventilatorkachel meer geruis produceert. Heb je kinderen in huis? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een model waarbij de voorplaat niet zo warm wordt. Je wilt niet dat kinderen hun handjes bezeren.

Sfeer versus functioneel

Wil je een kachel die praktisch en functioneel is of een kachel die gezien mag worden? Dat is een afweging die je maakt. In je studeerkamer ben je vaak druk bezig achter bijvoorbeeld je computer en in je slaapkamer slaap je voor het overgrote deel. Een design kachel is daar dus niet per se gewenst. Een praktische kachel die verplaatsbaar is, is vaak een prima optie. In je woonkamer daarentegen, mag een kachel gezien worden. Dan is paneelverwarming een stijlvolle oplossing. Je bevestigt deze kachel zoals de naam al zegt, aan je wand. Ze nemen dus nauwelijks ruimte in beslag.

sfeerkachel

Veel mensen denken bij elektrische kachels aan verrijdbare radiatoren, maar tegenwoordig heb je veel meer keuze. Wil je net zo'n gezellige sfeer in je woonkamer creëren als dat je met een houtkachel zou doen? Dat kan nu ook met een elektrische sfeerhaard. Je hoeft niet te slepen met hout of groots te verbouwen om de haard te plaatsen. Je hebt alleen de voordelen: namelijk een gezellig realistisch haardvuur waar ook nog eens warmte vanaf komt. Je hebt dus de sfeer van een haardvuur, maar het gemak van een elektrische kachel. Ga je plotseling de deur uit? Dan hoef je niet eerst te wachten tot het vuur gedoofd is.

Grootte van je ruimte

Afhankelijk van je ruimte, kies je welke kachel je nodig hebt. Voor je studeerkamer of slaapkamer kies je vaak voor een mobiele kachel die je bijvoorbeeld naast je bed of bureau zet. Wanneer je een grotere ruimte wil verwarmen, zoals je woonkamer, dan wil je natuurlijk dat deze constant op temperatuur blijft. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een kachel met ventilator of oscillatiefunctie. Deze functie verspreidt de warmte in je ruimte waardoor je ruimte sneller en gelijkmatig op een aangename temperatuur is. De warmte blijft dan dus niet alleen voor je kachel hangen.

Om het benodigde wattage uit te rekenen, is geen hogere wiskunde nodig. Sterker nog, het is super simpel. Haal 2 nullen van het wattage af en je komt uit bij het door ons aangeraden vloeroppervlak. Daarbij uitgaande van een plafondhoogte tussen de 2 en 3 meter.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Gaby
Artikel van:
Gaby Kachel specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.773 beoordelingen