The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gaby

Advies over kachels voor je tent, caravan of boot

Je bent gek op kamperen, maar koude avonden in je tent of caravan, daar ben je geen fan van. Helaas koelt het in veel landen 's avonds al snel af. Of je gaat misschien buiten de zomerperiode op vakantie, dan is het sowieso een stuk frisser. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je geliefde caravan in te ruilen voor een bungalow, maar je kunt ook kiezen voor een mobiele kachel. Met een kachel zit je er warmpjes bij in je tent, boot of caravan. Zo verleng je niet alleen avonden, maar eigenlijk het hele kampeerseizoen.

Waar moet een tent-, caravan- of bootkachel aan voldoen?

Kachel kamperen

Een mindere temperatuur schrikt jou niet af. Je gaat alsnog lekker kamperen en je neemt een kachel om jou op deze frisse avonden warmpjes te houden. Maar waar moet je dan op letten bij de aanschaf voor een campingkachel? Reken allereerst je oppervlak uit om te weten hoeveel vermogen je nodig hebt. Denk dan ook na over waar je hem neerzet. In je tent heb je meer last van tocht dan in je caravan, dus daar heb je wat meer vermogen nodig. Een kachel met meerdere standen is ook wel prettig, zo stel je zelf de gewenste warmte in. Een snikhete tent is nou ook weer niet te bedoeling.

Mobiliteit

mobiliteit kachel

Het belangrijkste aan een caravankachel? Hij moet mobiel zijn. Zo vervoer je hem gemakkelijk en ook eenmaal gearriveerd op de camping verplaats je hem gemakkelijk van je voortent naar de caravan. Bekijk goed hoeveel ruimte je hebt en kies niet voor een model dat veel ruimte in beslag neemt. Ben je bang dat je je kachel omstoot? Kies dan voor een kachel met omvalbeveiliging. Een elektrische kachel kan mobiel zijn, maar je zit natuurlijk wel altijd met stroomkabels.

Zonder elektriciteit

Kachel zonder elektriciteit

Elektrische kachels zijn heel gebruiksvriendelijk. Je steekt de stekker in het stopcontact en je voelt direct de warmtestraling. Maar je hebt wel altijd een stroompunt nodig. Gelukkig zijn er ook kachels zonder elektriciteit. Petroleumkachels werken zonder stroomaansluiting. Er zijn 2 type petroleumkachels: laserkachels en kouskachels. Een kouskachel werkt helemaal zonder stroom. Ook een afvoer heb je niet nodig. Daarbij hebben ze een erg laag energieverbruik. Zo verwarm je met 20 liter brandstof ongeveer 100 uur.

Het vermogen

Heb je thuis toevallig nog een mobiele kachel staan? Ga er dan niet vanuit dat deze ook zomaar geschikt is voor in je caravan. Het stroomverbruik van je kachel kan namelijk veel te hoog zijn. Check daarom altijd eerst even bij je camping hoeveel ampere je tot je beschikking hebt. Op je apparaten lees je het wattage af en het land waarin je verblijft heeft een bepaalde spanning op het lichtnet (ga in Europa uit van 230 volt). Vermenigvuldig het ampere met het aantal volt: dus 4 ampere x 230 volt = 920 watt. Je kunt het ook andersom doen. Dus 920 watt : 230 volt = 4 ampere. Zet je het apparaat aan? Houd er dan rekening mee dat er voor enkele seconden een piek in zit. Reken dus een beetje ruim.

Gaby
Artikel van:
Gaby Kachel specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.255 beoordelingen