The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Tamara

Advies over keukenweegschalen

Jij staat graag in de keuken en je kookt op gevoel. Toch is het, vooral bij bakrecepten, handig om je aan de precieze hoeveelheden te houden om tot het beste resultaat te komen. Daarom helpen wij je graag bij het vinden van de juiste keukenweegschaal. Op deze adviespagina leggen we je uit welk soort keukenweegschaal de beste voor jou is.

1. Welk soort weegschaal heb ik nodig?

Platte weegschaal

Platte weegschaal

 • Schoonmaken gaat gemakkelijk, want je neemt een platte weegschaal eenvoudig af met een doekje.
 • Je zet er een willekeurige schaal op en stelt daarna het gewicht op 0 in, of je weegt losse producten direct op de plaat.
 • Voor het opbergen is niet veel ruimte nodig, je bergt de weegschaal gemakkelijk op in een keukenlade.
 • Een platte weegschaal is geen blikvanger op je aanrecht.
Keukenweegschaal met kom

Keukenweegschaal met kom

 • Een keukenweegschaal met kom is een echte blikvanger in je keuken.
 • Je hebt altijd een schaal bij de hand.
 • Je weegt met deze weegschaal alleen de inhoud van de kom omdat het gewicht van de schaal al is inbegrepen als de weegschaal op 0 staat.
 • Een weegschaal met kom neemt veel ruimte in beslag dan een platte weegschaal.

2. Op welke manier moet het gewicht worden weergegeven?

Digitaal

 • Je ziet in 1 oogopslag het gewicht op het digitale scherm.
 • Een digitale weegschaal is nauwkeuriger dan een analoge weegschaal.
 • Sommige digitale weegschalen beschikken over een vloeistofmeter.
 • Een digitale weegschaal werkt op batterijen.

Analoog

 • Voor een analoge weegschaal heb je geen batterijen nodig.
 • Een analoge weegschaal is wat minder nauwkeurig dan een digitale weegschaal.

3. Hoe nauwkeurig moet de meting afgerond worden?

Keukenweegschalen verschillen soms van elkaar in de afronding van het gewicht. Hieronder lees je waarvoor je de verschillende afrondingen gebruikt.

Op 0,1 gram

Een weegschaal die het gewicht op 0,1 gram afrondt, wordt ook wel een dieetweegschaal of postweegschaal genoemd en is bijna altijd digitaal. Je gebruikt deze weegschaal als je ingrediënten heel nauwkeurig wilt afwegen. Deze weegschaal is dan ook zeer geschikt voor het wegen van kruiden en poeders. Let erop dat sommige dieetweegschalen maar tot een bepaald gewicht (bijvoorbeeld 200 gram) op 0,1 gram nauwkeurig afronden.

Op 1 gram

De meeste digitale keukenweegschalen ronden het gewicht af op hele grammen. Dit is over het algemeen toereikend voor de meeste recepten.

Op 10 gram of meer

Een analoge weegschaal weegt vaak op minimaal 10 gram nauwkeurig af. Dit is goed werkbaar voor de meeste recepten, maar vergt wel wat meer inschattingsvermogen dan bij een nauwkeurigere weegschaal. Deze afronding is minder geschikt voor de afweging van kruiden of poeders.

4. Moet de weegschaal over een vloeistofmeter beschikken?

Als een weegschaal over een vloeistofmeter beschikt, houdt dat in dat de weegschaal het volume van vloeistoffen kan meten. Je stelt de weegschaal dan in op milliliters. Een analoge weegschaal kan nooit vloeistoffen meten.

5. Wat is een Tarra-functie?

Digitale weegschalen beschikken over een tarra-functie. Hiermee stel je het nulpunt in, inclusief de door jou gekozen kom of schaal. Bijvoorbeeld: Je plaatst een kom naar keuze op de weegschaal. Deze geeft aan dat de kom 800 gram weegt. Door het inschakelen van de Tarra-functie zet je de weegschaal nu weer op 0. Als je nu 500 gram bloem in de kom strooit, zal de weegschaal ook 500 gram aangeven. De 800 gram van de kom wordt niet meegerekend. Je kunt de weegschaal nu weer op 0 instellen, zodat je een nieuw ingrediënt kunt afwegen zonder dat je de kom hoeft te legen.

6. Waar kun je verder nog op letten?

Er zijn nog wat aspecten waar je rekening mee kunt houden bij het uitzoeken van een keukenweegschaal.

Batterij

Voor het gebruik van een digitale weegschaal heb je batterijen nodig. Dit varieert van een enkele knoopcel batterij tot AAA-batterijen. Deze moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden. Een analoge weegschaal werkt zonder batterijen.

Maximaal meetbereik

Let erop dat het maximaal meetbereik van de weegschalen op weegschaalstore verschillend is. Dit varieert van 250 gram tot zo'n 15 kilo. Gebruik je de weegschaal alleen om poeders of brieven te wegen? Kies dan voor een klein bereik. Voor thuisbakkers die grote hoeveelheden bloem, suiker en meel verwerken is een weegschaal met een bereik van minimaal 5 kilo een goede keuze.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen