The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Hoe reinig je jouw koffiemachine?

Om je volautomatische koffiemachine goed te onderhouden, zijn er een aantal onderdelen die je regelmatig reinigt. Zo is het belangrijk om de koffiemachine te ontkalken, de zetgroep te reinigen en de melkonderdelen schoon te maken. Om kalkaanslag te voorkomen plaats je een waterfilter in het waterreservoir.

In het kort

hoe reinig je een volautomatische koffiemachine

Het reinigen van een volautomaat bestaat niet alleen uit het ontkalken ervan. Om koffiegruis weg te spoelen, haal je de zetgroep wekelijks uit de machine. Bij sommige machines smeer je de zetgroep ook in met siliconenvet. Door telkens het waterfilter op tijd te vervangen, voorkom je het ontstaan van kalk in de leidingen. Onderdelen die met melk in aanraking komen reinig je dagelijks, eventueel met een speciale melkreiniger. Als je jouw koffiemachine met liefde onderhoudt, zul je er jarenlang plezier van hebben.

De zetgroep reinigen

Zetgroep reinigen

Volautomatische koffiemachines hebben in meestal een uitneembare zetgroep. Deze verwijder je via de zijkant, waarna je hem grondig afspoelt met lauw water. Na het reinigen laat je 'm een aantal uur aan de lucht drogen. Als de zetgroep droog is, vet je de bewegende onderdelen in met een dun laagje siliconenvet.. Er zijn ook een aantal merken waarbij je de zetgroep er niet uit hoeft te halen, maar deze gemakkelijk reinigt met een automatisch programma.

Een waterfilter plaatsen

Waterfilter voorkomt kalkaanslag

Een waterfilter filter kalk en andere deeltjes zoals ijzers uit jouw kraanwater. Hierdoor zal hard water geen negatief effect hebben op jouw kopje koffie. Maar misschien wel de belangrijkste reden om een waterfilter te gebruiken is het voorkomen dat de leidingen van jouw koffiemachine dichtslibben door kalkaanslag. Hoe vaak je een waterfilter vervangt verschilt per koffiemachine. Gemiddeld doe je dit één keer per 4 maanden. Let goed op welk filter geschikt is voor jouw model koffiemachine.

De leidingen ontkalken

koffiemachine ontkalken

Omdat waterfilters in de meeste gevallen niet al het kalk uit jouw kraanwater tegenhouden, zul je het apparaat zo nu en dan moeten ontkalken. Hoe vaak je dit doet is afhankelijk van het merk van jouw koffiemachine én van het waterfilter dat je erbij gebruikt. Zo zijn er waterfilters van Philips Saeco die ervoor zorgen dat je de machine slechts één keer per anderhalf jaar hoeft te ontkalken. Maar ook Jura heeft een uniek filter waarmee ontkalken helemaal niet meer nodig is.

De melkonderdelen reinigen

Melk systeem reinigen van een koffiemachine

Als je een machine hebt met een melkfunctie, zul je de strijd aan moeten met vetten en melkzuren die het binnenwerk van je machine aantasten. Een los melkreservoir reinig je na ieder gebruik met een sopje. Voor de lastig bereikbare onderdelen zoals de melkslang gebruik je een speciale melkreiniger die je in het melkreservoir giet en door het melkcircuit laat lopen. Een stoompijpje geef je na ieder gebruik een flinke stoot stoom en neem je aan de buitenkant af met een theedoek.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Iris
Artikel van:
Iris Koffiemachine specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.773 beoordelingen