The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Advies over koolmonoxidemelders

Koolmonoxidemelders detecteren gevaarlijk koolmonoxide. Ook wel koolstofmonoxide en CO. Koolmonoxide is een kleur-, smaak- en geurloos gas. Oftewel: wanneer het gas vrijkomt, heb je er geen idee van. Wanneer het gas vrijkomt, raak je binnen een paar minuten het bewustzijn kwijt. In het uiterste geval leidt het zelfs tot de dood. Dat het gevaarlijk is, is dus wel duidelijk.

1. Wat is CO-vergiftiging?

Wat is CO-vergiftiging?

Koolmonoxide komt vrij bij een onvolledige verbranding van organische brandstoffen waarbij er een tekort aan zuurstof is. Op het moment dat je het gas onbewust inademt, komt het in je bloed. Je krijgt hierdoor hoofdpijn, je wordt misselijk, je moet braken of je voelt je heel vermoeid. Ook voel je je verward, slaperig en krijg je een versnelde hartslag.

De blootstelling aan het gas hoeft maar van korte duur te zijn om grote gevolgen te hebben. Zo verlies je binnen een paar minuten het bewustzijn. Waarna er hersenschade optreedt en wat uiteindelijk zelfs tot de dood leidt.

2. Plaatsing koolmonoxidemelder

Hoe plaats je een koolmonoxidemelder?

Plaats een koolmonoxidemelder altijd in de buurt van het verbrandingstoestel. Denk hierbij aan een open haard, cv-ketel, geiser en kachel. In de gebruiksaanwijzing van de CO-melder lees je waar je de melder op moet hangen. Over het algemeen houden we de volgende richtlijn aan:

Plaats de koolmonoxidemelder op ooghoogte (1,60 meter) en niet verder dan 1,50 meter van de warmtebron vandaan.

3. Tips om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen

  1. Ventileer je woning voldoende. Bij een goede ventilatie maakt CO veel minder kans om te blijven hangen. Bij koolmonoxide gaat het er immers om dat er te weinig zuurstof in de ruimte is.

  2. Controleer regelmatig of de koolmonoxidemelder werkt. Via de testknop op de melder, test je of de melder nog werkt. De batterijen zijn bij de check natuurlijk ook belangrijk. Zorg er altijd voor dat de melder voorzien is van volle batterijen.

  3. Zorg ervoor dat je warmtebronnen regelmatig worden gecontroleerd door een professional.

  4. Voorzie al je warmtebronnen waar CO vrij kan komen van een CO-melder. Het is dus mogelijk dat je meerdere koolmonoxidemelders in huis hebt hangen.

Mascha
Artikel van:
Mascha Koolmonoxidemelder specialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.771 beoordelingen