The website is in Dutch. Would you like to translate it to English?


Geschreven door Jorrit

De verlichting van mijn fietsendrager werkt niet

Met de fietsendrager achterop de auto op pad? Dan controleer je voor vertrek natuurlijk even of alle verlichting werkt zoals het hoort. Wat als blijkt dat dat niet zo is? Op deze pagina leg ik je precies uit wat je doet als de lampen niet of niet goed werken.

In het kort

  1. Zijn het contact van de auto en de stekker van de fietsendrager gelijk?
  2. Controleer de contactpunt van de stekker en het contact
  3. Probeer de fietsendrager op een andere auto
  4. Vervang het lampje

Juiste stekker?

De eerste stap is het controleren of de stekker van de fietsendrager op het contact van de auto past. Er zijn namelijk 2 stekkers: 1 met 7 pinnen en 1 met 13 pinnen. Heb je niet de juiste combinatie? Dan heb je een verloopstekker nodig. Hieronder zie je hoe een 7- en een 13-polig contact en stekker eruit zien.

7 polig of 13 polig

7-polig contact & stekker

13-polige stekker & contact

Controleer de contactpunten van de stekker en het contact

Contactpunten stekker

Controleer de contacten op vuil en roest. Dit kan namelijk het contact tussen de auto en de fietsendrager verstoren waardoor de lampen niet branden. Vergeet zeker ook de pinnen van de stekker niet te controleren.

Bij vuil: Verwijder dit met een wattenstaafje, een oude droge tandenborstel of contactreiniger. Gebruik zeker geen water of schoonmaakmiddelen!

Bij roest: Spuit de contacten in met WD-40, dit verwijdert de roest en beschermt vervolgens ook nog eens. Bij zware roestvorming zal het contact of de stekker vervangen moeten worden.

Probeer de fietsendrager op een andere auto

Wanneer de stekker goed bevestigd zit en de contacten schoon zijn, is het aan te raden om te controleren of het probleem met de verlichting wordt veroorzaakt door de fietsendrager of door de contacten van de auto. Probeer allereerst de fietsendrager op een andere auto. Vraag een buurman, vriend, familielid of collega om je te helpen door een auto te lenen.

Werkt de verlichting nu ook niet goed? Dan is de kans groot dat er iets niet goed zit in de fietsendrager. Wanneer de lampen wel werken, is de auto de schuldige. Het is verstandig om langs de garage te gaan.

Vervang de lamp

Zijn de contacten schoon en heb je de fietsendrager op een andere auto geprobeerd, maar nog steeds geen licht? De kans is dan groot dat een lampje kapot is. Deze is te vervangen door de plastic lampenkap los te schroeven en vervolgens het lampje eruit te halen. Wanneer bijvoorbeeld het linker remlicht niet werkt, dan kan je het lampje van het rechter remlicht in de fitting (houder) van de linker lamp plaatsen. Werkt het nu wel? Dan is het lampje kapot.

Tip: pak het glas van de lamp met een schone doek en nooit met je blote handen vast. Het vet van je vingers beschadigt dan namelijk de lamp waardoor deze minder licht geeft en sneller kapot gaat.

Artikel van:
Jorrit
Fietsendragerspecialist.

© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 33.614 beoordelingen