The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door David

Laptop processors vergelijken

De processor wordt vaak het hart of het brein van de laptop genoemd. Het is dan ook hét centrale onderdeel, dat voor een belangrijk deel bepaalt hoe snel je computer is en wat je er allemaal mee kunt. Je hebt Intel processors en AMD processors, maar wat is het pluspunt van welk merk? Op deze pagina vergelijken we de 2 merken met elkaar.

Hoe werkt een processor?

Een close-up van een computer processor chip

Of het nou gaat om het opstarten van je laptop, de ontelbaar vele muiskliks of de installatie van een programma: de processor (ook wel cpu genoemd) speelt een centrale rol bij alle handelingen die jij op je computer verricht. Zodoende vertelt de kracht van een processor veel over hoe snel je laptop taken uitvoert en welke taken je laptop überhaupt kan uitvoeren. Er zijn een aantal factoren die de snelheid van een processor bepalen.

De belangrijkste factoren die snelheid bepalen

Het aantal processorkernen

Over het algemeen hebben processors tegenwoordig 2 of 4 kernen. Een processor met 2 kernen noemen we dual-core, een processor met 4 kernen quad-core. Iedere kern kan een verschillende taak oppakken, dus: hoe meer kernen, hoe sneller de processor is.

De kloksnelheid

De kloksnelheid wordt aangeduid in hertz. Heeft een processor bijvoorbeeld een kloksnelheid van 2 gigahertz, dan kan hij 2 miljard bewerkingen per seconde uitvoeren.

Het cachegeheugen

De processor gebruikt het cachegeheugen om de gegevens die het nodig heeft om taken uit te voeren tijdelijk op te slaan. Ook hier geldt: hoe meer cachegeheugen, hoe sneller de processor werkt.

Intel of AMD?

Intel Processor i7 icoon en AMD Ryzen 7 icoon.

De 2 grootste processormerken zijn Intel en AMD. Zo'n 80% van alle verkochte laptops is uitgerust met een Intel processor. Dit zegt niets over de kwaliteit, maar wel iets over de populariteit van dit merk bij fabrikanten en consumenten. Welk merk voor jou de beste keuze is, verschilt per processor.

Over het algemeen kun je stellen dat de processors van AMD goedkoper zijn. Intel is over het algemeen sneller en relatief wat duurder. AMD heeft dan weer processoren op goedkopere prijspunten. Bovendien beschikken AMD processoren over een iets krachtigere, geïntegreerde grafische chip, meerdere threads en vaak meer cores. Een AMD processor is dan ook aan te raden wanneer je veel met software werkt die gebruikmaakt van meerdere threads en je niet te diep in de buidel wil tasten.

Hoe verhouden de processors zich tot elkaar?

Voor het gemak hebben we de Intel en AMD processors die ongeveer gelijk aan elkaar zijn voor je op een rijtje gezet. Zo kies je gemakkelijk de laptop met de processor die bij jou past.

Intel vs. AMD

Intel AMD
Intel Atom AMD Athlon
Intel Celeron AMD Athlon
Intel Pentium AMD Athlon
Intel Core m3 AMD Athlon
Intel Core m5 AMD A9
Intel Core i3 AMD Ryzen 3 / AMD A12
Intel Core i5 AMD Ryzen 5
Intel Core i7 AMD Ryzen 7
Intel Core i9 AMD Ryzen 9

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.769 beoordelingen