The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisanne

6 MacBook lifehacks voor beginners

Apple MacBook is een heel slim apparaat met hele slimme functies. Je moet ze alleen wel even leren kennen. Gebruik je MacBook voor het eerst? In dit artikel vind je handige MacBook lifehacks voor beginners. Hoe je de Delete-toets in Backspace verandert, bijvoorbeeld.

Deel bestanden met het hele gezin

Airdrop

Een bestand van het ene naar het andere Apple apparaat overzetten doe ik zonder problemen met behulp van AirDrop. Wanneer ik foto's van mijn MacBook naar de MacBook van mijn partner wil krijgen, of video’s wil overzetten van mijn iPhone naar mijn MacBook, dan is dat slechts een kwestie van de juiste foto's aanvinken en aangeven dat ik wil delen via Airdrop. Ik moet de apparaten daar wel voor bij elkaar in de buurt houden.

Gebruik speciale karakters als é en ö

Speciale karakters

Bij het tikken van een mail of tekst heb ik af en toe een e met een streepje (accent aigu voor de francofiel) of een o met twee puntjes (de welbekende umlaut) nodig. Op MacBook voeg ik die tekens simpel toe door een lettertoets langer vast te houden. Als ik de e toets even inhoudt, krijg ik de keuze uit alle speciale tekens met een e. En voor de i, o, u enzovoorts werkt het precies hetzelfde.

​Voeg een emoji toe

Emoji's

Maakt een collega een slechte grap ('Het is groen en houdt van chocolade. Kermit de Snicker')? Dan is een huilende emoji wat mij betreft de enige logische reactie. Om een emoji toe te voegen, open ik het emoji-toetsenbord door de Command, Control en Spatie toets tegelijk in te drukken. Bij MacBook Pro Touch Bar kan ik mijn getypte tekst ook vervangen voor een emoji. Typ ik bijvoorbeeld 'appel' of 'taart', dan laat Touch Bar de juiste emoticon zien.

Verander Delete in Backspace (of andersom)

Apple toetsenbord

Het toetsenbord van MacBook heeft óf een Backspace óf een Delete toets. En dat is niet altijd handig als ik middenin een tekst snel iets wil weghalen. Om van Delete even Backspace - of andersom - te maken, houd ik de fn toets vast terwijl ik tekst weghaal. Deze tip is vooral ook fijn voor iedereen die voor het eerst de sprong naar Apple heeft gemaakt en een toetsenbord met beide toetsen gewend is.

Al je geopende programma's naast elkaar

Alle geopende programma's naast elkaar

Multitasken is een eitje op MacBook en dus heb ik vaak heel veel verschillende programma's tegelijk open staan. Als ik snel even van Spotify naar Photoshop wil springen, gebruik ik een simpel handgebaar. Door 3 vingers naast elkaar op het touchpad te leggen en ze vervolgens omhoog te schuiven, krijg ik alle geopende programma's te zien.

Volume in kleinere stappen wijzigen

Volume in kleinere stappen

Zeker als ik met mijn oordopjes in op YouTube rondstruin, vind ik het fijn om het volume vrij precies te kunnen regelen. Dat doe ik door de Shift en de Option toets ingedrukt te houden en dan de volumetoetsen te gebruiken. Het volume wijzigt dan in stapjes die 4 keer kleiner zijn dan wanneer je alleen de volumetoetsen gebruikt. Dezelfde truc gebruik ik ook voor de schermhelderheid en de toetsenbordverlichting.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.148 beoordelingen