The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gaby

Advies over luchtreinigers

Binnenshuis is de luchtkwaliteit vaak minder gezond dan buitenshuis. Veel huizen zijn niet goed geventileerd, maar ook koken, de aanwezigheid van huisdieren of roken zijn oorzaken van een ongezonde luchtkwaliteit. Een luchtreiniger of luchtzuiveraar zuivert de lucht in huis en helpt de luchtkwaliteit in huis gezond te houden.

1. Waar helpt een luchtreiniger bij?

waar helpt een luchtreiniger bij

Luchtverontreiniging is een veelbesproken onderwerp. Virussen, bacteriën, pollen en stofdeeltjes zweven door de lucht. Door deze verontreiniging kun je sneller last krijgen van allergie of zelfs ziek worden. Wil je de lucht zuiveren? Met een luchtreiniger zorg je voor gezondere lucht.

Een luchtzuiveraar helpt je bij:

  • Hooikoortsklachten als jeukende ogen, loopneus of niezen.
  • Vieze luchtjes door schimmels, roken of huisdieren.
  • Allergische reacties door schimmels en sporen.
  • Het voorkomen van virusinfecties als griep en verkoudheid.

2. Hoe werkt een luchtreiniger?

Luchtreinigers met filters

Een luchtreiniger met filters zuigt vuile lucht naar binnen, laat de lucht door verschillende filters glijden waarna er schone lucht de ruimte in wordt geblazen. De filters bestaan uit een HEPA-filter, koolstoffilter (ook wel actieve carbonfilter) en een voorfilter. Elke filter heeft zijn eigen, unieke eigenschappen. Zo zuivert de voorfilter grove delen uit de lucht, een HEPA-filter juist de fijne delen en een koolstoffilter nare geuren.

Luchtreinigers met ionisatie

Een luchtreiniger met ionisatie werkt niet met filters. De vuile lucht in de ruimte wordt gezuiverd door geladen ionen. Deze ionen maken stoffen, virussen en bacteriën in de ruimte 'zwaar' waardoor ze niet meer in de lucht zweven, maar op de grond vallen. Wil je meer weten over luchtreinigers met ionisatie? Ga dan naar de adviespagina 'Waarom kies je voor een luchtreiniger met ionisatie'.

3. Waar ga je de luchtreiniger voor gebruiken?

Voordat je een luchtreiniger uitkiest is het belangrijk om na te denken waar en waarom je een luchtreiniger wilt gebruiken. Een luchtreiniger voor de slaapkamer heeft immers andere functies dan een luchtreiniger voor op kantoor. We geven je graag advies over welke luchtreinigers het meest geschikt zijn voor welke situatie.

Slaapkamer

Slaapkamer

Een goede luchtkwaliteit in de slaapkamer is erg belangrijk. Je brengt er relatief veel tijd door en daarnaast bevordert een goede luchtkwaliteit je slaap. Een luchtreiniger voor op de slaapkamer moet vooral stil te werk gaan. Deze luchtzuiveraars zijn geschikt voor kleinere ruimtes tot 25 m2.

Kantoor

Kantoor

Kantoren zijn vaak stoffig. Meestal zit je met veel personen op een relatief klein oppervlak. Daarnaast worden kantoren vaak niet goed geventileerd. Een luchtreiniger voor op kantoor moet geschikt zijn voor grotere oppervlakken tot 60 m2. Daarnaast moet hij stil te werk gaan zodat hij je niet uit je concentratie haalt.

Woonkamer

Woonkamer

Luchtreinigers voor de woonkamer zijn geschikt voor middelgrote ruimtes tot 60 m2. Let goed op het oppervlak van je woonkamer wanneer je een luchtreiniger kiest. Houd daarnaast ook rekening met open keukens. Tijdens het koken wordt de luchtkwaliteit namelijk snel slechter. Heb jij een open keuken? Kies dan een luchtreiniger die geschikt is voor een iets groter oppervlak dan dat je woonkamer is.

Anti-allergie

Anti-allergie

Wanneer je snel last hebt van allergie raden we je aan om een luchtreiniger met ionisator en pollenprogramma te kopen. Een ionisator verspreidt negatief geladen ionen door de lucht die bacteriën en virussen onschadelijk maken. Daarnaast hebben deze luchtreinigers allemaal een HEPA-filter die pollen uit de lucht filtert.

Slimme luchtreiniger

Slimme luchtreiniger

Ook luchtreinigers worden steeds slimmer. Wil je vanaf je werk bekijken wat de luchtkwaliteit is in huis? Met een slimme luchtreiniger kan dat. Via de app op je smartphone schakel je het apparaat in wanneer je bijvoorbeeld merkt dat de luchtkwaliteit niet optimaal is. Zo kom je thuis in een schone leefomgeving.

4. Welke filters moet je luchtreiniger hebben?

Een luchtreiniger beschikt over verschillende filters waarmee hij de lucht zuivert. Een koolstoffilter voor het neutraliseren van nare luchtjes en gassen, een HEPA-filter voor kleine stofdeeltjes, pollen en bacteriën en een voorfilter voor grotere stofdeeltjes en haren. Het verschilt per type luchtreiniger welke luchtfilters er worden meegeleverd.

5. Moet je de filters van je luchtreiniger altijd vervangen?

De meeste luchtreinigers beschikken over een filterpakket die je eens in de paar maanden moet vervangen. De filters raken namelijk na een bepaalde tijd verzadigd waardoor de luchtreiniger zijn werk niet optimaal meer doet. Het voordeel van vervangbare filters is dat ze krachtig zijn. Het nadeel is dat je elke paar maanden een nieuw filter moet kopen. Verder zijn er ook luchtreinigers die een permanent filter hebben. Dit filter was je uit wanneer hij verzadigd is. Het nadeel hiervan is dat deze filters nooit meer zo goed werken als toen ze nieuw waren. Het voordeel is dat het een stuk goedkoper is dan een luchtreiniger met vervangbare filters.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen