The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jelle

Vergelijk MacBook Air 13 inch met MacBook 12 inch

Tot 2019 waren er in de categorie makkelijk mee te nemen MacBook modellen twee opties: MacBook Air en MacBook 12 inch. Ze lijken op het eerste gezicht veel op elkaar, maar verschillen toch op aardig wat vlakken. Zo heeft Apple MacBook Air een betere processor. Benieuwd of het de upgrade waard is? We leggen de verschillen hier uit.

Let op: Apple MacBook 12 inch is niet meer beschikbaar.

Apple is gestopt met de productie en verkoop van dit model. Het beste alternatief is de 13 inch Apple MacBook Air.

Apple MacBook Pro 13 inch

Internationaal toetsenbord (QWERTY) | Intel Core i5 1.6GHz (8e gen.) - 8GB - 256GB SSD | Intel UHD Graphics 617
1.139,-
niet meer leverbaar
  • Dankzij het 13 inch formaat en het lichte gewicht neem je MacBook Air gemakkelijk mee in de trein.
  • Het True Tone Retina display past zich automatisch aan de temperatuur van het omgevingslicht aan, zodat je altijd heldere, natuurgetrouwe kleuren ziet.
  • Met 256GB SSD heb je genoeg opslagcapaciteit voor al jouw schoolbestanden.
  • Dit model heeft 2 ThunderBolt 3 aansluitingen. Wil je een apparaat aansluiten met een Thunderbolt 2-, HDMI-, DVI- of VGA-uitvoer, dan heb je een aparte kabel converter nodig.

Vergelijk Apple MacBook Air en Apple MacBook 12 inch

Apple MacBook Air 13" Apple MacBook 12"
Beeldscherm 13,3 inch 2560 x 1600 12 inch 2304 x 1440
Afmeting 1,56 cm x 30,41 cm x 21,24 cm en 1,25 kg 1,31 cm x 28,05 cm x 19,65 cm en 920 g
Processor Intel Core i5 processor Intel Core m3, m5 of m7 processor
Aansluitingen 2 Thunderbolt 3 poorten en 1 hoofdtelefoonaansluiting 1 Thunderbolt 3 poort en 1 hoofdtelefoonaansluiting
Batterijduur 12 uur 10 uur

Afmetingen

Apple MacBook Air 13" gewicht

MacBook Air 13 inch: Meer gewicht voor meer laptop

MacBook Air is verre van dik, maar wel dikker dan zijn tegenstrever op deze pagina. Toch gaat Air met zijn 1,25 kilo en 1,56 centimeter probleemloos mee in je tas. En: MacBook Air is een volle inch groter dan MacBook, dus voor dat extra gewicht krijg je ook meer laptop.

Apple MacBook 12" gewicht

MacBook 12 inch: 920 gram schoon aan de haak

Je zou 'm bijna verwarren met je iPad, zo compact is MacBook als 'ie is dichtgeklapt. Hij weegt slechts 920 gram en is 1,31 centimeter 'dik'. Veel slanker dan de MacBook vind je ze niet en dat maakt hem een ontzettend fijne reisgenoot.

Processor

Apple MacBook Air 13" processor

MacBook Air 13 inch: Air staat voor rekenkracht

Bewerk je regelmatig foto's als je onderweg bent? Luister je ondertussen naar muziek en werk je tussendoor wat mailtjes weg? Of gebruik je regelmatig zwaardere software? Dan ben je met MacBook Air het beste uit. Het hart van de Air is namelijk een 8e generatie i5 processor en die is simpelweg krachtiger dan de processoren in de MacBook 12 inch.

Apple MacBook Air 12" processor

MacBook 12 inch: Zuinig en koel

MacBook heeft een Intel Core m3, i5 of i7 processor. m3 processors hebben als grote pluspunten dat ze niet actief hoeven te worden gekoeld en energiezuinig zijn. De keerzijde is dat een m-processor in vergelijking met de 'normale' i-processoren zo'n 30 procent minder kracht levert. Tijdens het internetten heb je daar niet zoveel last van, maar bij het openen en gebruiken van zwaardere programma's zoals photoshop merk je het verschil wel degelijk.

Aansluitingen

Apple MacBook Air 13" aansluitingen

MacBook Air 13 inch: 2 usb C poorten

Apple MacBook Air heeft 2 Thunderbolt 3 (usb C) aansluitingen en 1 aansluiting voor je hoofdtelefoon. Hierdoor heb je altijd 1 poort vrij wanneer je jouw MacBook oplaadt. Wil je een apparaat aansluiten met bijvoorbeeld een usb A of hdmi aansluiting? Dan heb je een kabel converter nodig.

Apple MacBook Air 12" aansluitingen

MacBook 12 inch: 1 voor alles

Een usb c poort en een hoofdtelefoonaansluiting. Meer aansluitingen vind je niet op MacBook. En dat is voor mij toch aan de krappe kant. Een reden zelfs om niet voor MacBook te gaan. Want je iPhone en een tweede scherm aansluiten? Dat kan dus niet - tenzij je een aparte hub (ook wel 'dock') koopt.

Batterij

Apple MacBook Air 13" batterij

MacBook Air 13 inch: Ongeëvenaard

In zijn klasse is de batterijduur van MacBook Air vrijwel ongeëvenaard. Uit benchmarks waarbij continu over het web wordt gesurft, houdt de batterij van Air het ruim 12 uur vol. En natuurlijk zijn er verschillende benchmarks, maar Air houdt het altijd een uur of 2, 3 langer vol dan MacBook.

Apple MacBook Air 12" batterij

MacBook 12 inch: Geen stopcontact? Geen probleem

Bij een laptop die je de hele dag meeneemt, is het belangrijk dat je niet om de paar uur op zoek moet naar een stopcontact. En met MacBook 12 inch hoeft dat ook niet. Uit tests waarbij de MacBook continu wordt gebruikt om te internetten, komt een batterijduur van dik 9 uur naar voren.

Conclusie

MacBook Air 13 inch komt als winnaar uit de bus als het gaat om processorkracht. MacBook 12 inch doet het op zijn beurt weer beter als het gaat om handzaamheid. Al is dit verschil niet heel groot. Apple MacBook 12 inch is niet meer beschikbaar. Wie op zoek is naar een handzame MacBook, komt dus bij Apple MacBook Air uit.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.148 beoordelingen