The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Specialistenreview Apple MacBook Pro Touch Bar (2017)

MacBook Pro heeft een flinke opknapbeurt gehad: een nóg slanker ontwerp samen met de opvallende Touch Bar. Maar er is naast het design natuurlijk nog meer nieuw, dingen die ik misschien niet direct op het eerste oog zie. Daarom test ik MacBook Pro Touch Bar een week uit.

Uit de doos

MacBook Pro Touch Bar unboxing

Op mijn bureau staat een grote witte doos. Ik open de deksel en spot het Space Gray model. Ik ben gelijk fan van deze ietwat duistere kleur. Mijn collega grapt nog dat dit de MacBook van Darth Vader moet zijn. Ik haal de laptop uit de doos en ik ben verrast door het slanke ontwerp. Dankzij de dunne randen lijkt het net MacBook Air. Zwaar? Dat is hij met een gewicht van 1,83 kilogram zeker niet. Verder vind ik in de doos een usb c lichtnetadapter en een oplaadkabel.

Processor

Multitasken op MacBook Pro Touch Bar

Voor ik het weet is MacBook Pro al opgestart. Ik ben direct verrast door de snelheid. MacBook beschikt over een quad core Intel i7 processor. Het 15 inch model dat ik test, heeft 4 processorkernen. Ik navigeer op Kaarten tijdens het browsen en ik gebruik programma's als Photoshop en InDesign. Hoe hard ik ook werk en hoeveel programma's ik ook tegelijk op heb staan, hij hapert niet en werkt compleet geruisloos. Mijn oplader kan ik gerust een dag thuis laten liggen, want op het einde van mijn werkdag is de batterij nog steeds niet leeg.

Het display

MacBook Pro Touch Bar bureaubladachtergrond

Zodra ik MacBook openklap, kan ik niet om het display heen. De standaard bureaubladachtergrond met bergen oogt levensecht. MacBook Pro heeft een Retina display met led-achtergrondverlichting, IPS-technologie en een brede kleurweergave van P3. Of ik nou een serie kijk op Netflix of een grafische tekening maak in Illustrator, ik geniet van de sprankelende kleuren op het beeldscherm. Zelfs wanneer ik even snel buiten zit om een mail te tikken, heb ik dankzij de hoge helderheid van 500 nits prima zicht op het scherm.

Toetsenbord

MacBook Pro Touch Bar vlindertoetsen

1 van de dingen die me het meest aanspreken, is hoe fijn het toetsenbord typt. Ik krijg bijna zin om lange mails te tikken, iets waar ik normaal niet erg enthousiast van word. De vlindertoetsen zijn plat en voelen beter aan dan andere toetsen. Zelfs het geluid van typen klinkt prettig. De 2e generatie vlindertoetsen reageren ongeacht waar ik ze indruk. Daarnaast heeft elke toets achtergrondverlichting. Wat me nog meer opvalt, is het enorme touchpad. Ik zit nooit tegen de randen aan en ik kan overal klikken, zelfs in de hoekjes.

Touch Bar

Tabbladen op Touch Bar

Wat ik in bovenstaande alinea niet noemde, maar wat wel erg bijzonder is aan MacBook Pro Touch Bar, is uiteraard de Touch Bar. Dit is een vervangende OLED strip waar voorheen de traditionele functietoetsen zaten. Touch Bar past zich steeds aan aan het programma dat ik gebruik. Vooral op Apple's eigen programma's heb ik veel opties, zoals swipen tussen verschillende tabbladen of kiezen uit verschillende filters om een foto te bewerken.

Audio

Netflix series kijken op MacBook Pro Touch Bar

Waar ik zelf enorm benieuwd naar ben, zijn de speakers op MacBook Pro. Ik speel via iTunes een nummer af en ik kan als muziekliefhebber mijn geluk niet op. Er schalt een indrukwekkend geluid uit de 4 krachtige luidsprekers. Ik hoor een goede bas en hoge tonen. Hier kan ik wel aan wennen. Ik kan me voorstellen dat deze speakers ook goed van pas komen bij videobewerking. Zelf geniet ik nog even van de speakers door mijn favoriete serie op Netflix af te spelen.

Aansluitingen

MacBook Pro Touch Bar aansluitingen

Die slanke vorm van 1,55 centimeter dik waar ik het eerder al even over had, brengt wel wat gevolgen met zich mee. Dat zit hem namelijk in de aansluitingen, of beter gezegd: het gebrek aan aansluitingen. Ik heb 4 usb c poorten met Thunderbolt 3 en een hoofdtelefoonaansluiting. Randapparatuur aansluiten zoals usb a, HDMI of Ethernet kan ik niet. Hier heb ik een dock voor nodig. Deze Dongle krijg ik niet met MacBook Pro meegeleverd, maar kan ik zelf los aanschaffen.

Conclusie

Na een week optrekken met MacBook Touch Bar moet ik weer even wennen aan mijn oudere model MacBook Pro met de traditionele rij functietoetsen. Zonder Touch Bar dus. Als professioneel gebruiker zoals grafisch designer zou ik deze laptop zeker aanschaffen. Het is met 4 processorkernen een echte krachtpatser. Maar ook voor mensen als ik, die MacBook wat meer voor standaard taken gebruiken en gewoon de beste laptop willen, is MacBook Pro Touch Bar zeker geschikt. Muziek luisteren terwijl er een harde bas dreunt uit de 4 luidsprekers of series kijken op het sprankelende Retina scherm - ik kan er wel aan wennen.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 13.668 beoordelingen