The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Welke MacBook is geschikt voor economie studenten?

Economie is een breed vakgebied. Er zijn veel economische opleidingen zoals bedrijfskunde, commerciële economie en communicatie. Wat deze studies met elkaar gemeen hebben? Je bent veel bezig met statistiek, strategie en finance. Daarvoor heb jij een goede laptop nodig. Welke dat is, lees je hier.

Herken jij je in dit profiel?

MacBook modellen

Je volgt een economische opleiding zoals bedrijfskunde, commerciële economie of communicatie. Je bent bezig met dingen als presenteren, organiseren, statistiek, strategie en finance. Tijdens je studie schrijf je strategie- en marketingplannen, lees en schrijf je artikelen, bereid je presentaties voor en je maak analyses. Voor het schrijven van een marketing- of salesplan doe je onderzoek, kwantitatief en kwalitatief. Daarnaast werk je veel in programma's als Python, R, SPSS, Stata en zelfs Excel om zelf databases te maken.

In het kort

Herken jij jezelf in bovengenoemd profiel? Dan lees je in de tabel welke specs je minimaal nodig hebt om jouw studie door te komen.

Aanbevolen specificaties

Vereiste Uitleg
Processor i5 of i7 Om veel programma's tegelijk geopend te hebben, heb je een krachtige processor nodig zoals i5 en i7
RAM geheugen 8 of 16 GB Om veel tegelijk te kunnen doen, raden we 8 of 16 GB RAM aan
Opslag 256 of 512 GB Sla je veel lokaal op of maak je ook gebruik van online opslagdiensten? Of misschien een externe schijf? Bedenk dit goed
Opslagtype SSD Met SSD starten programma's binnen enkele seconden op
Videokaart Shared Verdeelt het werkgeheugen van je systeem slim
Schermgrootte 13 of 15 inch Vaak onderweg? Kies dan voor 12 of 13 inch. Wanneer je hem voornamelijk thuis gebruikt, kun je ook voor 15 inch kiezen
Software Microsoft office en data-software Python, R, Stata, SPSS en Excel

Voorgesteld model

  • Krachtig genoeg voor foto's bewerken
  • Intel Core i5 2,3GHz - 16GB - 256GB SSD
  • Intel Iris Plus 640
1.899,-
op voorraad

Tel je al deze specificaties bij elkaar op? Dan komt daar bijvoorbeeld Apple MacBook Pro 13" 2017 uit. Met deze MacBook voor je economische opleiding zit je zeker goed.

Processor

Excel op MacBook

Naast programma's als Word en Excel uit het Office pakket, ben ik veel bezig met data. Hier gebruik ik programma's voor die wat meer capaciteit vereisen zoals Python, R en Stata. Ik wil alles tegelijk open hebben staan, zodat ik snel kan switchen tussen verschillende programma's. Om te kunnen multitasken heb ik een krachtige processor nodig. Zowel i5 als i7 zijn hier krachtig genoeg voor. Wat het verschil dan is? I7 is meestal nóg net wat sneller dan i5. Prestaties zijn bijvoorbeeld 5 tot 10% beter. Maar of ik nou 3 of 2 seconden wacht tot een programma is opgestart, dat zal ik praktijk niet veel uitmaken. Maar werk je echt alleen maar met zware programma's? Dan is i7 op de lange termijn een beter idee.

RAM

Multitasken op MacBook

De statische software of data analyses die ik voor mijn opleiding gebruik zoals Stata, Python en Excel gebruiken het nodige geheugen. Zeker wanneer ik meerdere programma's tegelijk gebruik, presteert mijn MacBook niet optimaal wanneer ik te weinig RAM geheugen heb. 8 GB is mogelijk, maar het hangt een beetje af van hoeveel ik tegelijk doe. Ik ben zelf iemand die echt alles tegelijk open heeft staan, niet alleen voor mijn studie, maar ook nog voor mijn vrije tijd zoals films, muziek en series. Daarom weet ik met 16 GB RAM zeker dat ik goed zit.

Opslag

MacBook met harde schijf

Voor mijn studie maak ik onder andere marketingplannen en databases. Deze wil ik wel veilig opbergen, dat doe ik lokaal of online. Of misschien op een harde schijf. Als ik veel lokaal opsla, heb ik veel opslagruimte nodig, 512 GB bijvoorbeeld. Sla ik minder lokaal op en gebruik ik vaker een harde schijf? Dan kies ik voor minder opslag zoals 256 GB.

Videokaart

MacBook Pro

Er zijn shared en dedicated videokaarten. Een dedicated videokaart heeft eigen geheugen, een shared videokaart niet. Een shared videokaart verdeelt het werkgeheugen van mijn MacBook en dat doet hij slim. Hij weet precies hoeveel geheugen hij naar al mijn openstaande programma's moet sturen. Wanneer ik veel grafische programma's zou gebruiken, zou een dedicated videokaart beter zijn. Deze programma's verbruiken namelijk veel geheugen, waardoor er met een shared videokaart weinig geheugen zou overblijven voor andere taken.

Schermgrootte

MacBook Pro 13 en 15 inch

De grootte van het scherm is heel persoonlijk. Ik vind het zelf prettig om te kiezen voor een compact scherm omdat ik veel onderweg ben. Deze neemt ook in de collegezaal of in de trein niet zo veel ruimte in beslag en ik hoef geen grote tas mee te sjouwen. Wanneer ik echter veel bezig met met databestanden en urenlang naar cijfertjes staar, geef ik soms toch de voorkeur aan een 15 inch scherm. Dat kijkt net wat prettiger. Het hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf of je thuis nog een externe monitor hebt staan.

Conclusie

Zonder een goede MacBook voor mijn economische opleiding ben ik nergens. Niet alleen omdat ik bedrijfsplannen schrijf, maar vooral ook omdat ik werk met zwaardere programma's zoals Python en Stata. Met een i5 of i7 processor zit ik goed en heb ik kracht genoeg om al mijn programma's tegelijk geopend te hebben. Omdat ik veel tegelijk doe, heb ik ook genoeg RAM nodig (8 of 12 GB). Daarnaast moeten al mijn databestanden natuurlijk veilig opgeborgen worden. Met 256 of 512 heb ik zeker genoeg ruimte. En de schermgrootte? Dat is echt heel persoonlijk. Net wat je zelf prettiger vindt.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.944 beoordelingen