The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Advies over macrofotografie

Bij macrofotografie draait het om het vastleggen van kleine details die je met het blote oog niet kunt waarnemen. Van de huid van een reptiel tot de meeldraden van een bloem: het levert vaak spannende en bizarre foto's op. Om alle details vast te kunnen leggen, heb je een lens nodig waarmee je macrofoto's kunt maken. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van zo'n objectief.

Welke lens heb je nodig?

Vergrotingsfactor

Bij macrofotografie wil je je onderwerp zo natuurgetrouw mogelijk vastleggen. De vergrotingsfactor van een lens speelt hierin een belangrijke rol. Dit verhoudingsgetal staat op de voorkant van het objectief vermeld. De meeste macrolenzen hebben een vergrotingsfactor van 1:1. Dit houdt in dat de sensor in grootte gelijk is aan het onderwerp dat je wilt fotograferen. Hierdoor fotografeer je een klein onderwerp op ware grootte. Kies je een lens met een variabele brandpuntafstand dan is deze verhouding vaak anders. De vergrotingsfactor kan dan bijvoorbeeld 1:2 zijn. Dan wordt je onderwerp 2 keer zo klein vastgelegd.

Diafragma

Tijdens het maken van een macrofoto zit je vaak zo dicht op een onderwerp dat er weinig licht door de lens op de sensor valt. Hierdoor is een objectief met een hoge lichtsterkte van groot belang. Daarom hebben macro objectieven een groot diafragma van 2.8 of lager. Bijkomend voordeel hiervan is dat je een kleine scherptediepte creëert in je foto's. Dit betekent dat je onderwerp door een onscherpe achtergrond los komt te staan. Zoomlenzen met een macrofunctie zijn vaak minder lichtsterk en hebben een variabel diafragma. Hierdoor leg je minder detail vast.

Scherpstelafstand

Elke lens heeft een minimale scherpstelafstand. Het geeft aan vanaf welke afstand je op een onderwerp kunt scherpstellen. Een macro objectief heeft een zo kort mogelijke scherpstelafstand, zodat je alle details kunt vastleggen.

Waar let ik op?

Gebruik een statief

Bij het maken van een macrofoto is een statief eigenlijk een must. Met een statief ben je er zeker van dat je camera stabiel staat. Daarnaast wil je een statief hebben die tot laag bij de grond kan zakken, zodat je bijvoorbeeld insecten kan fotograferen.

Flitser

Hoewel een lichtsterk objectief je al een heel eind brengt, neemt het vaak niet genoeg licht op om heldere macrofoto's te maken. Hierbij komt een flitser van pas. Met speciale macroflitsers zorg je voor de juiste belichting.

Experimenteer

Macrofotografie biedt je de kans om de details in alledaagse voorwerpen vast te leggen. Ga daarom vooral op onderzoek uit in je eigen omgeving. Een tuin zal bijvoorbeeld al genoeg prachtige foto's opleveren. Probeer te spelen met compositie en scherpstellen. Daarnaast kun je een onderwerp op verschillende manieren kadreren. Alle aandacht moet uitgaan naar je onderwerp. De achtergrond moet dus niet te veel afleiden. Uiteindelijk levert een zo minimalistische foto vaak het sterkste beeld op.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.279 beoordelingen