The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Alexandra

Advies over mandolines

De thuiskok die op zoek is naar een keukenhulpje om snel én gemakkelijk groenten en fruit mee te snijden, komt al snel uit bij een mandoline. Reepjes, blokjes, plakjes... met een mandoline snijd je het in een handomdraai. Mandolines zijn er in allerlei soorten en maten. Ontdek op deze pagina wat de mogelijkheden zijn en welke mandoline de beste keuze voor jou is.

Wat maakt een mandoline anders dan een keukenmes?

Groenten of fruit in gelijke plakken, blokjes of reepjes snijden gaat met een mandoline een stuk sneller dan met een keukenmes. Je beweegt het te snijden product namelijk over de mesjes van de mandoline, terwijl je bij het snijden met een normaal keukenmes continue het mes moet verplaatsen.

Mandoline vs. keukenmes

Mandoline

  • Grote hoeveelheden snijden gaat sneller.
  • Snijdt perfect gelijke plakjes.
  • Veiliger in gebruik dankzij snij-hoed.
  • Diverse messen in 1 apparaat.

Keukenmes

  • Je kunt meer gevoel in je snijwerk leggen.
  • Handzamer, meer bewegingsvrijheid.
  • Geschikt voor meerdere ingrediënten.

Hoe gebruik ik een mandoline?

Slierten appel in een glas

1. Kies de juiste mesjes

De eerste stap is bepalen met welke mesjes jij wilt snijden. Met een mandoline kun je namelijk verschillende vormen snijden. Bijvoorbeeld reepjes, blokjes of 'au julienne'. Elke mandoline biedt andere mogelijkheden.

2. Stel de juiste snijdikte in

Voor dat je gaat snijden, stel je de hoogte van de mandoline in. Deze hoogte bepaalt hoe dik je de plakjes snijdt.

3. Snijden maar!

Als de mandoline goed ingesteld is, kun je gaan snijden. Bij de meeste mandolines wordt een 'snij-hoed' meegeleverd. Hiermee beweeg je de groente snel en veilig over de mandoline en snij je jezelf niet in de vingers.

Welke mandoline is de beste voor mij?

Mandolines zijn er in allerlei soorten en maten. Voor de thuiskok zijn de snij-opties van de mandoline het meest van belang. Met elke mandoline snijd je juliennereepjes of gladde schijfjes. Maar met meer uitgebreide mandolines kun je ook geribbelde plakjes, blokjes of zelfs je eigen frites snijden! Daarnaast gaat een mandoline van roestvrijstaal vaak langer mee dan een exemplaar van kunststof. Een RVS mandoline is over het algemeen wel duurder.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.921 beoordelingen