View Coolblue in English? |
Geschreven door Tamara

Advies over massagekussens

Je staat op het punt om een massagekussen aan te schaffen. Maar bij het zien van al die verschillende modellen zie je door de bomen het bos niet meer. Geen paniek! Schiet niet in een stuip, of span die vermoeide spieren niet nóg meer aan... Wij helpen je graag een eindje op weg. Doorloop onderstaande vragen en het vinden van een massagekussen wordt opeens een stuk makkelijker.

1. Welk lichaamsdeel wil je masseren?

De massagekussens focussen zich graag op een lichaamsdeel of een specifieke zone. Belangrijk is dat je weet welke lichaamsdelen en dus massagezones voor jou van belang zijn.

Massagekussens voor de rug

massagekussens rug

De rug is vaak het snelst vermoeid, pijnlijk of stijf bij veel mensen. Tillen, lopen, rennen of juist hele dagen zitten of staan, het kan soms allemaal even teveel zijn voor de rug. Het is dan ook niet verrassend dat er veel massagekussens zijn die zich specifiek richten op het masseren van deze zone.

Massagekussens voor de rug, nek én het zitvlak

massagekussens rug en zitvlak

We hebben vele massagekussens in het assortiment die vrijwel alle lichaamsdelen masseren en geen enkele zone overslaan. Tijdens of voorafgaand aan de massage bepaal jij welke massagezone het apparaat gaat masseren.

Massagekussens voor de nek

massagekussen nek

Een stijve of pijnlijke nek is vaak een gevolg van teveel spanning op de nek-en schouderspieren. Een gespannen of pijnlijke nek heeft daaropvolgend weer hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid tot gevolg. Om de spieren in de nek te laten ontspannen is een massagekussen ideaal. De spanning in de spieren van de schouders en de nek vermindert en je komt even helemaal tot rust.

Massagekussens voor de benen en de armen

massagekussens benen en armen

Daarnaast zijn er ook compacte massagekussens die je voor verschillende lichaamsdelen gebruikt. Je plaats ze onder je benen, voeten of je onderrug. Ideaal wanneer je vaak last hebt van verschillende lichaamsdelen of een massagekussen zoekt dat je makkelijk mee kan nemen en overal en altijd kan gebruiken. Deze compacte maar doelgerichte massagekussens hebben namelijk niet per se een stoel of stevige bank nodig om hun massagetechnieken te tonen.

2. Wat voor type massage wil je?

Massagekussens maken gebruik van verschillende massagetechnieken. We onderscheiden 4 type massages die gebaseerd zijn op deze technieken, namelijk: klopmassage, rolmassage, shiatsu-massage en vibratiemassage. Welke jij het fijnst vind is heel persoonlijk.

Klopmassage

Zoals de naam van deze massagetechniek al doet vermoeden, hebben we het bij deze techniek over de eenvoudige maar doeltreffende klopbeweging. De massagekoppen imiteren de beweging van kloppende vingertoppen of handen, afhankelijk van de intensiteit van de massage. Klopmassage vermindert stijve spieren en stimuleert de bloedcirculatie. Dit type massage kan wel als vrij intensief ervaren worden.

Rolmassage

Rolmassage is geschikt voor vele verschillende zones en is een oppervlakkige massage. Een gerichte rolmassage stimuleert de bloedsomloop en onderliggend weefsel waardoor de huid strakker en gladder wordt. Daarnaast wordt rolmassage ook toegepast wanneer men last heeft van verkramping of een moeizame doorbloeding. Bovenal is de rolmassage techniek erg ontspannend en rustgevend.

Shiatsu-massage

Shiatsu-massage heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld als een zeer uitgebreide en doeltreffende massagetechniek waarmee vele verschillende klachten worden behandeld. Het is een behandelmethode voor psychische en lichamelijk klachten én geeft daarnaast veel ontspanning en rust. Bij de shiatsu massagetechniek worden normaliter de vingers, handpalmen en duimen gebruikt om druk uit te oefenen en tegelijkertijd rollende en draaiende bewegingen toe te passen. Massagekussens met deze techniek bootsen de bewegingen na met meerdere massagekoppen. De shiatsu-massagetechniek dringt door tot dieper gelegen weefsel en spieren, is zeer effectief bij het behandelen van nek- en rugklachten én bij het bieden van ontspanning. Deze manier van masseren kan als vrij intensief ervaren worden.

Vibratiemassage

Vibratiemassage is een simpele massagetechniek die voornamelijk ontspanning geeft aan de bovenste laag weefsel en spieren. Het is een eenvoudige maar doeltreffende massagetechniek waarbij je helemaal tot rust komt. Ook de vibratie massagetechniek vermindert stijve spieren en stimuleert de bloedcirculatie.

3. Wil je je spieren ontspannen door middel van warmte?

Massagekussens met infrarood warmtefunctie geven nog een extra dimensie aan je massage. De infraroodtechniek dringt diep door in onderliggend weefsel en maakt de spieren losser zodat de massage nog meer effect heeft. Bovendien is een beetje warmte tijdens een massage natuurlijk geen overbodige luxe.

4. Wil je de massage zoveel mogelijk aanpassen aan de gevoeligheid van je lichaam?

Wanneer je een massagekussen nodig hebt voor specifieke klachten dan is het aanpassen en controleren van de massagemogelijkheden erg belangrijk. Bijvoorbeeld het aanpassen van de intensiteit, of het instellen van de breedte en de hoogte van de massagezone. Onderstaande functies zijn interessant wanneer je graag de massage volledig aanpast aan jouw wensen en behoeftes.

Massageprogramma's

Er zijn massagekussens waarbij je een keuze kan maken uit voorgeprogrammeerde massages. Deze programma's hebben een vastgestelde tijdsduur, gaan automatisch verschillende zones af én passen meerdere technieken toe. Het lijkt dan alsof je echt door een masseur gemasseerd wordt en elk massageprogramma biedt vaak een andere ervaring.

Massagezones

De uitgebreide massagekussens beschikken over de mogelijkheid om de verschillende massagezones zoals onderrug, bovenrug, nek of zitvlak individueel te selecteren. Deze massagekussens kunnen dus al deze zones masseren maar jij bepaalt welke zones het massagekussen op welk moment masseert.

Intensiteitsstanden

Wat jij prettig vindt bij een massage is natuurlijk erg persoonlijk. Zo ook wanneer we het hebben over de intensiteit. De één heeft misschien graag een intensievere massage dan de ander en het is zeer prettig wanneer je dit zelf kan bepalen. Ook wanneer je begint met de massages wil je misschien eerst even wennen aan de massagetechniek en kijken of het gewenste effect wordt bereikt. Verschillende intensiteitsstanden bieden dan uitkomst.

Breedte en hoogte aanpassen

We zijn natuurlijk niet allemaal even lang of even breed. Logisch uiteraard, maar toch kan dit erg vervelend zijn wanneer je in een massagekussen zit en net de juiste plekken niet worden bereikt. Gelukkig zijn er ook massagekussens die hier graag rekening mee houden. Zij bieden jou de mogelijkheid om zelf aan te geven waar de massagekoppen moeten stoppen of tot welke hoogte zij juist moeten masseren. Op die manier kun je samen met je partner, die misschien een stukje kleiner is, toch hetzelfde massagekussen gebruiken. Wel zo handig.

5. Wanneer kan je een massagekussen niet gebruiken?

Soms wordt het niet aangeraden om massagekussens te gebruiken. Lees onderstaande punten even goed door om misverstanden te voorkomen. Twijfel je alsnog? Raadpleeg dan je huisarts.

  • Gebruik een massagekussen niet ter ondersteuning of vervanging voor medische apparaten en/of toepassingen.
  • Chronisch aandoeningen en symptomen zouden kunnen verslechteren door het gebruik van een massagekussen, raadpleeg daarom altijd eerst een arts zodat hij/zij je kan adviseren.
  • Neem ook eerst contact op met je arts indien je; zwanger bent, een pacemaker hebt, kunstmatige gewrichten of elektronische implanten hebt; lijdt aan storingen van de bloedsomloop, diabetes, trombose, spataders, open wonden, kneuzingen, gescheurde huid, aderontstekingen.
  • Massagekussens zijn over het algemeen geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar maar begeleiding van een volwassene is aan te raden.
Tamara
Artikel van:
Tamara
Massagekussenspecialist

© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9.3 / 10 - 34.413 beoordelingen