The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Iris

Melk opschuimen met de hand

Er zijn heel wat manieren om melk op te schuimen. Wil jij jouw schoonmoeder of oma zo nu en dan verrassen met een zelfgemaakte cappuccino? Dan heb jij misschien wel voldoende aan een mechanische melkopschuimer, of een garde op batterijen. Melk met de hand opkloppen kost even wat tijd en armkracht. Lees hieronder op welke manieren je melk handmatig opklopt en hoe dit precies werkt.

Mechanische melkopschuimer

melk opschuimen met een mechanische opschuimer

Met een mechanische melkopschuimer klop je melk op met een brede, platte zeef. Schenk koude melk in de beker en plaats het deksel erop. Beweeg het handvat dat aan de zeef vastzit nu in een constant ritme op en neer. De zeef beweegt zo van boven naar beneden door de melk heen. Je zult voelen dat de melk steeds iets dikker wordt. Ga net zo lang door tot het schuim de gewenste dikte heeft. Dankzij de grote zeef gaat dit vrij vlot. Zet het melkschuim nog even in de magnetron om het te verwarmen.

Garde op batterijen

Melk opschuimen met een garde op batterijen

Een garde op batterijen neemt het klopwerk van je over. Je verwarmt eerst de melk in een pannetje totdat er stoom vanaf komt. Daarna steek je de garde in de melk en druk je op het knopje. De spiraal draait heel snel rond, waardoor de melk gaat opschuimen. In vergelijking tot een normale garde, maakt de garde op batterijen snellere en meer constante draaibewegingen. Hierdoor ontstaan er kleinere luchtbellen en zal de structuur van het schuim automatisch steviger worden. Voor het gewenste resultaat ben je wel even bezig.

Met een garde

Melk opschuimen met een garde

Melk opkloppen met een garde is een klassieke vorm van melk opschuimen. Doe melk in een steelpannetje en zet hem op het vuur. Verhit de melk net zo lang totdat er stoom vanaf komt. Zet dan het vuur weer uit. Pak de garde erbij en begin met kloppen. Dit gaat het beste wanneer je het pannetje een beetje schuin houdt. Hoe langer je klopt, hoe meer schuim er ontstaat. Maar hoe goed je ook je best doet; echt stevig zal het schuim niet worden. Dit komt omdat er grote luchtbellen ontstaan tijdens het kloppen, die ook snel weer kapot springen.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.361 beoordelingen