The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Metabo KGS 254 M vs. Makita LS 1018 L

Serieus zaagwerk vraagt om meer dan een goede voorbereiding, 2 rechterhanden en geschikt hout of plaatmateriaal. Ook de afkortzaag moet opgewassen zijn tegen de intensieve klussen die je gaat uitvoeren. De Metabo KGS254M en de Makita LS1018L zijn allebei afkortzagen die weinig te wensen overlaten voor de fanatieke doe-het-zelver en de professional. Met beide zaagmachines werk je nauwkeurig, snel en gecontroleerd. Maar exact hetzelfde zijn ze natuurlijk niet. Na het lezen van dit artikel weet je alles over de overeenkomsten én verschillen tussen de Metabo KGS 254 M en de Makita LS 1018 L, om een weloverwogen keuze te maken.

Welke afkortzaag kies je?

Metabo KGS 254 M Makita LS 1018 L
Je wilt diep in een rechte hoek zagen. Ja Nee
Je wilt diep in verstek zagen. Nee Ja
De afkortzaag moet geschikt zijn voor brede werkstukken. Nee Ja
Een lasergeleider en led verlichting op netstroom vind je een pré. Ja Nee
Een rustige aanloop van het zaagblad past bij jouw werkzaamheden. Nee Ja

Zaagbereik

Zaagbereik Metabo KGS 254 M

Groter zaagbereik in een rechte hoek

Het zaagbereik is bij beide afkortzagen zeer groot en verschilt slechts 1 millimeter, als je in een rechte hoek zaagt. Is net die ene millimeter dieper zagen voor jou van belang, dan is de Metabo KGS 254 M met een zaagcapaciteit van 92 millimeter de beste keuze. Het staat in ieder geval buiten kijf dat beide zaagmachines met een bereik van meer dan 90 millimeter veel dikkere werkstukken aankunnen dan de gemiddelde afkortzaag. Ook in dubbel verstek zagen doe je zowel met de Metabo als de Makita afkortzaag. Met de Metabo KGS 254 M en zijn zaagblad van 254 millimeter, maak je schuine zaagsneden tot maximaal 47 millimeter diep. Het hoge vermogen van 1800 watt maakt de afkortzaag krachtig genoeg om harde houtsoorten mee door te zagen.

Zaagbereik Makita LS 1018 L

Dieper in verstek zagen

Met de Makita LS 1018 L maak je uitzonderlijk diepe zaagsneden in verstek, maar liefst 91 millimeter. Hierdoor maak je ook hoekverbindingen van dikke balken of planken. Het zaagblad van de Makita afkortzaag is met een diameter van 255 tot 260 millimeter nét iets groter dan die van de KGS 254 M. Dit neemt niet weg dat je met de Makita afkortzaag maximaal 91 millimeter diep zaagt in een rechte hoek; een millimeter minder diep dan met de zaagmachine van Metabo. Het vermogen van de LS 1018 L is met 1430 watt dan ook een behoorlijk stuk lager.

Zaagbreedte

Zaagbreedte Metabo KGS 254M

Losse tafelverbreders voor lange plinten

Dankzij de trekfunctie en de mogelijkheid tot tafelverbreding, zaag je ook grote werkstukken veilig en netjes op maat met de Metabo KGS 254 M. Je zet planken van maximaal 305 millimeter breed stevig vast met de materiaalklem, om te voorkomen dat ze verschuiven. Ga je in verstek zagen, dan kan dit met planken met een maximale breedte van 205 millimeter. Handig aan de tafelverbreders is dat ze los te maken zijn, zodat je ze ook als steun gebruikt om lange plinten, lijsten en panelen goed neer te leggen.

Zaagbreedte Makita LS 1018 L

Brede werkstukken in verstek zagen

Ook de Makita LS 1018 L heeft alles in zich om brede werkstukken mee op maat te zagen. De maximale breedte van je laminaat, panelen of ander plaatmateriaal is dankzij de tafelverbreders en het grote zaagblad 310 millimeter. Omdat deze afkortzaag eveneens is uitgerust met een materiaalklem, zet je voordat je de zaagkop laat zakken het materiaal stevig vast. Zo werk je veilig en precies. Ook hier is je bereik in verstek groter dan bij de Metabo afkortzaag. Wanneer je zaagkop kantelt, passen er nog steeds werkstukken van 220 millimeter breed op.

Veilig werken

Asvergrendeling Metabo KGS 254 M

Asvergrendeling om zaagblad te vervangen

Het vlijmscherpe zaagblad van de Metabo KGS 254 M wordt afgeschermd met een beschermkap. Ga je het zaagblad vervangen, dan zorgt de asvergrendeling ervoor dat je dit op een veilige manier doet, zonder de beschermkap te demonteren. Zo werk je in mum van tijd weer verder, met het zaagblad van jouw keuze.

Elektrische motorrem Makita LS 1018 L

Elektrische motorrem voor extra veiligheid

Een belangrijk verschil tussen de 2 solide afkortzagen, is de aanwezigheid van een elektrische motorrem bij de Makita afkortzaag. Deze zorgt ervoor dat de motor en het zaagblad in een fractie van een seconde stilstaan, zodra je de Makita LS 1018 L uitzet. Dit is naast de aanwezige beschermkap een extra hulpmiddel om jouw veiligheid te waarborgen.

Extra's

Lasergeleider Metabo KGS 254 M

Laserlijn en led verlichting op netstroom

Beide afkortzagen zijn voorzien van een ingebouwde laserlijn en led verlichting. Je bent dus verzekerd van goed zicht op de zaaglijn en op je werkstuk. Bij de Metabo KGS 254 M werken deze 2 hulpstukken op netstroom, zodat je hier ook bij langdurig en intensief gebruik op kunt rekenen. Bij langdurig gebruik is het wel zo prettig dat je niet geremd wordt door het constant aanpassen van de zaaghoek, als de klus daar om vraagt. Daar is aan gedacht door het toevoegen van 5 vergrendelpunten op de meest voorkomende hoekmaten. Dit komt zowel je werksnelheid als de nauwkeurigheid waarmee je zaagt ten goede. Met de zaagdieptebegrenzer tot slot, bepaal je heel precies hoe diep je het zaagblad in het materiaal wilt laten zakken en zijn strakke groeven zo gemaakt.

Vaste hoeken op Makita LS 1018 L

Rustige aanloop van het zaagblad

De softstart waar de Makita LS 1018L mee is uitgerust, is een extra handigheid die jou als gebruiker gecontroleerd te werk laat gaan. Dankzij deze aanloopstroombegrenzing komt de zaagmachine langzaam op gang en piekt hij niet meteen na inschakeling naar het hoogste toerental. Hierdoor houd je de optimale controle over het zaagwerk en het vermindert de terugslag op je polsen. Twee noemenswaardige voordelen van deze krachtige afkortzaag, als je het mij vraagt. Daarnaast is ook de Makita LS 1018 L voorzien van 5 vaste vergrendelpunten, om snel in verschillende hoeken te zagen. De laserlijn en led verlichting werken echter op batterijen, die je na veelvuldig gebruik moet vervangen.

Vervoeren

Draagbare Metabo KGS 254 M

Eenvoudig mee te dragen

Zet de zaagkop van de Metabo KGS 254 M naar beneden vast, draai het netsnoer om de daarvoor bestemde haken en je tilt de afkortzaag eenvoudig met 1 hand aan de handgreep overal naartoe. Dankzij het relatief lichte gewicht van 17,5 kilogram is dit goed te doen. Het eerder genoemde netsnoer is met 2 meter wel net iets korter dan die van de Makita LS 1018 L.

Inklapbare zaagkop Makita LS 1018 L

Netsnoer met extra centimeters

De Makita LS 1018 L weegt net geen 20 kilo en is daarmee ruim 2 kilo zwaarder dan de Metabo KGS 254 M. Nu kies je een afkortzaag waarschijnlijk niet uit op het gewicht, maar het kan maar net de doorslag geven. Daar staat tegenover dat het netsnoer van de Makita zaagmachine met 2,5 meter net iets langer is.

Conclusie

Dat zowel de Metabo KGS 254 M en de Makita LS 1018 L geschikte afkortzagen zijn om flinke doe-het-zelf-projecten mee uit te voeren of beroepsmatig mee aan de slag te gaan, moge duidelijk zijn. Van beide zaagmachines is de maximale zaagcapaciteit een stuk hoger dan gemiddeld, de extra opties helpen je niet alleen snel, maar ook nauwkeurig te werken en ze zijn allebei eenvoudig te vervoeren en op te ruimen. Als diep in verstek kunnen zagen nodig is voor jouw geplande klussen, dan is de Makita LS 1018 L een slimme keuze. De elektrische rem op de Makita afkortzaag kan voor jou ook een reden zijn iets dieper in de buidel te tasten. Wil je een afkortzaag die voldoet aan alle eisen die je er als serieuze klusser aan stelt en is een hoger vermogen daarbij cruciaal, dan is de Metabo KGS 254 M de beste zaagmachine voor jou.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.860 beoordelingen