The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door James

Advies over multimeters

Als je graag met elektra hobbyt of als elektriciën aan de slag gaat, is een multimeter een absolute must. In plaats van een aparte stroomtang, spanningstester, voltmeter en nog wat andere apparaten aan te schaffen, is het veel handiger om 1 goede multimeter in huis te hebben. Met jouw multimeter installeer, onderhoud en repareer je jouw elektrische schakelingen. Maar waar let je op bij het kiezen van een multimeter? Wij helpen je bij het vinden van de beste multimeter voor jou.

1. Waarvoor ga je de multimeter gebruiken?

De meetcategorie van een multimeter bepaalt waar je de multimeter mag gebruiken. Het is waarschijnlijk niet zo gek dat je voor het knutselen aan je lamp een andere multimeter gebruikt dan wanneer je in je meterkast aan het rommelen bent. De piekspanning en energie die vrijkomt is in het laatstgenoemde geval hoger dus de multimeter en jijzelf moeten beter beschermd zijn. Er zijn 4 meetcategorieën die bepalen waarvoor je de multimeter inzet. Je mag wel in lagere categorieën dan aangegeven staan werken, maar niet in hogere. Let binnen deze categorieën ook op het maximale voltage, want dat varieert.

De 4 meetcategorieën

Meetcategorie Toepassing Voorbeelden
I Apparatuur met een geïntegreerde transformator of werking op accu of batterij. Ze staan niet in directe verbinding met het elektriciteitsnet. Smartphone, zaklamp, auto.
II Apparatuur die via een stekkerverbinding aangesloten is op het laagspanningsnet. Ze hebben een elektriciteitskabel. Strijkijzer, televisie, lamp.
III Bedrading van een gebouw en vaste apparaten. Je werkt dus binnenshuis met installaties die verwerkt zijn in het gebouw. Schakelaars, stopcontacten, beveiligingstoestellen.
IV Buitenshuis of aan de bron van laagspanninginstallaties. Hier wordt laagspanning omgezet in netstroom of de kabels lopen buiten of ondergronds. Verbruiksmeters, hoofdzekeringen en grondkabels.

2. Hoe nauwkeurig wil je meten?

Multimeters

Er bestaan 2 soorten multimeters. Een analoge multimeter heeft een scherm met een schaalverdeling en een wijzer die tijdens het meten naar de meetwaarde beweegt. De weergave en het aflezen geven een benadering van de echte waarde. Je werkt nauwkeuriger met een digitale multimeter. De meetwaarde wordt zo nauwkeurig mogelijk weergegeven op het display en je leest die waarde exact af. Daarnaast zegt de meetafwijking per meting hoeveel procent de meetwaarde van de werkelijkheid afwijkt. Heb je een meetafwijking van 1% en meet je 10 volt, dan ligt de werkelijke waarde dus tussen de 9,9 en 10,1 volt. Hoe lager het percentage, hoe dichter de meetwaarde bij de werkelijkheid ligt.

3. Wat wil je meten?

Wil je alleen de spanning, stroomsterkte of weerstand meten? En welk meetbereik heb je hierbij nodig? Alle multimeters meten wisselstroom, gelijkstroom en weerstand. Er zijn multimeters waarmee je nog veel meer metingen aan je elektrische schakelingen verricht. Wil je misschien ook graag de laadtoestand van je batterijen meten? Of wil je ook wel gebruikmaken van de functie om kabelbreuken mee op te sporen? Kijk welke functies jij nodig denkt te hebben en kies de multimeter die deze opties heeft.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.612 beoordelingen