Geschreven door Laurence

Alles over Multiroom Wifi

Trage wifi, plekken in huis zonder bereik en het wifi signaal dat steeds wegvalt. Komt dit je bekend voor? Je bent niet de enige. Een aantal fabrikanten - zoals Netgear Orbi, Linksys Velop, TP-Link Deco en Google Wifi - kondigde daarom een oplossing aan voor slechte wifi verbindingen: Multiroom wifi. Wij zochten voor je uit deze nieuwe soort van wifi precies inhoudt en wat het verschil is met bestaande producten. We zetten alle feitjes voor je op een rij.

Multiroom wifi?

Multiroom wifi - ook wel 'mesh netwerk' of 'home wifi system' genoemd - is een naam voor een wifi technologie. Een Multiroom wifi netwerk bestaat uit een basisstation en losse 'satellieten'. Het basisstation stuurt het signaal door naar de satellieten. Deze zijn allemaal draadloos met elkaar verbonden. Door deze techniek is het wifi signaal overal even sterk en heb je geen last meer van haperingen als je door je huis loopt.

Inmiddels verkrijgbaar

De aankondigingen van Multiroom wifi oplossingen zijn elkaar snel opgevolgd. In eerste instantie zijn de Netgear Orbi, de Linksys Velop en Ubiquiti's AmpliFi aangekondigd. Later volgden ook de TP-Link Deco, Asys Lyra, Devolo Gigagate en Google Wifi.

  • Google Wifi
  • TP-Link Deco
  • Asus Lyra
  • Ubiquiti AmpliFi
  • Linksys Velop
  • Netgear Orbi
  • Devolo GigaGate

De Netgear Orbi is het Multi room wifi systeem dat als eerste op de markt kwam. Deze multiroom wifi oplossing creëert 1 groot wifi netwerk voor je hele huis, maar doet dat standaard met 2 stations. Systemen zoals Asus Lyra en TP-Link Deco bestaan uit een mesh wifi netwerk, gevormd door 3 routers. Die laatste routers wéten waar een wifi apparaat zich in huis bevindt, en verbindt het naadloos met het sterkste signaal. Orbi weet dit ook, maar dankzij een speciale derde wifi-band.

De techniek uitgelegd

1. Geen last van signaalverlies

Multiroom wifi bestaat uit meerdere gelijkwaardige satellieten die zelf een wifi signaal uitzenden. Waar je bij een repeater of powerline een vertraging hebt van een paar seconden, schakelt Multiroom wifi zonder haperingen van de ene satelliet naar de andere. Zo heb je als je door je huis loopt, overal een goed wifi signaal.

2. Helemaal draadloos

In tegenstelling tot een router of access point, verbind je de losse satellieten van een Multiroom wifi netwerk draadloos met elkaar. Een Multiroom wifi netwerk bestaat namelijk uit losse apparaten die je eenvoudig in het stopcontact steekt. Je verbindt het basisstation via een netwerkkabel met je modem, de satellieten hebben alleen stroom nodig. Je hoeft dus nergens netwerkkabels naartoe te trekken.

3. Eenvoudig uitbreiden

Een Multiroom Wifi netwerk bestaat als startpakket uit een basisstation met een satellietontvanger en losse satellieten. Omdat deze apparaten gelijkwaardig aan elkaar zijn, is het makkelijk om je netwerk verder uit te breiden. Ga je groter wonen, dan steek je er zo een extra satelliet bij. Laat de app bepalen waar je de satelliet moet plaatsen voor het beste bereik. Daarnaast heeft elke satelliet 1 of meer netwerkpoorten om apparaten bedraad op aan te sluiten.

Laurence
Artikel van:
Laurence
Netwerk specialist.