The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marloes

Advies over muurfrezen

Niemand vindt het mooi om in huis tegen elektriciteitskabels of waterleidingen aan te kijken. Maar om ze nou helemaal weg te halen, dat maakt het leven thuis ook zo oncomfortabel. Geen nood! Een muurfrees is de oplossing voor dit dilemma. Met dit type freesmachine maak je namelijk strakke sleuven in de muur of vloer, waar je die lelijke kabels en leidingen netjes in wegwerkt. Hoe werken met een muurfrees precies gaat en waar je op kunt letten voordat je er 1 aanschaft, leg ik je hier haarfijn uit.

1. Hoe werkt een muurfrees?

Werking van een muurfrees

Een muurfrees, of sleuvenfrees, bestaat uit 2 slijpschijven die op de gewenste sleufbreedte uit elkaar staan. Je zet de muurfrees tegen de muur of vloer aan en beweegt de machine naar beneden, langs de plek waar de sleuf moet komen. Deze lijn heb je van tevoren natuurlijk al kaarsrecht afgetekend, met behulp van een waterpas. De schijven werken zich parallel van elkaar in het materiaal, zodat jij alleen nog maar met een beitel de strook in het midden hoeft weg te hakken. Afhankelijk van het soort kabels of leidingen, bepaal je zelf hoe diep de groeven precies worden.

2. Hoe krijg je een mooie afwerking?

Afwerking muurfrees

Nu je een perfect formaat sleuf hebt gemaakt, leg je de kabels, buizen of leidingen er netjes in. Met behulp van krammen of nagels veranker je alles goed vast in de groef; je wilt wel dat alles goed op z'n plek blijft zitten. Je smeert het geheel vervolgens goed dicht met bijvoorbeeld plamuurmiddel, likje verf of een strook behang eroverheen voor een mooie afwerking en voilà! De muur of vloer ziet er weer uit alsof er niets mee is gebeurd en je hebt gewoon stroom en een werkende kraan.

3. Waar let je op voor aanschaf?

Waar let je op bij aanschaf muurfrees?

Het maakt nogal een verschil of je een brede waterleiding wil gaan wegwerken of dat het slechts om 1 dunne electriciteitsdraad gaat. Daarom is het belangrijk om te letten op de maximale freesbreedte- en diepte. Bij sommige muurfrezen kun je niet variëren in deze afmetingen, anderen zijn traploos of op vastgestelde waarden in te stellen. Ook in vermogen verschillen muurfrezen van elkaar. Hoe harder het materiaal is waarin je sleuven gaat maken, hoe krachtiger de muurfrees moet zijn om tot een mooi eindresultaat te komen.

4. Accessoires

Accessoires bij muurfrees

Aan een muurfrees heb je niet zoveel zonder geschikte slijpschijven. Deze variëren in diameter en het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Zo is niet elke muurfrees voorzien van slijpschijven die geschikt zijn voor een harde ondergrond zoals beton. Ben je van plan om bijvoorbeeld vloerverwarming onder een betonnen vloer aan te leggen, let er dan op dat je hier speciale diamantschijven voor gebruikt. Ook de eerder genoemde waterpas is geen overbodige luxe als je met een muurfrees aan de slag gaat. Je wilt wel zeker weten dat je loodrechte sleuven maakt. Sommige muurfrezen hebben een handige lasergeleider, zodat je de lijn van de te frezen sleuf precies volgt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.328 beoordelingen