The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Laurence

Welke tv heb je nodig om films en series te streamen?

Online videodiensten als Youtube, Netflix en Amazon Prime Video bieden steeds vaker video's in 4K UHD en HDR aan. Dankzij deze beeldtechnieken bekijk je de scherpste beelden in de meest realistische kleuren. Wil je optimaal van deze beeldkwaliteit profiteren, dan moet je tv aan een aantal voorwaarden voldoen. Op deze pagina leg ik uit wat je precies nodig hebt.

Smart tv

Smart tv

Om naar online video's te kijken, heb je een tv nodig die over smart tv functies beschikt. Je verbindt deze toestellen via wifi of een ethernetkabel met je thuisnetwerk. Vervolgens krijg je toegang tot een overzichtelijk hoofdmenu waarin populaire apps en videodiensten samengebracht zijn. Sommige smart tv platforms geven een uitgebreider aanbod van apps en functies dan andere. Is je huidige televisie geen smart tv of heeft deze een beperkt basis platform? Dan kun je een externe mediaspeler als een Chromecast Ultra aansluiten. Hiermee voeg je smart tv functies toe aan de televisie en bekijk je HDR video's via bijvoorbeeld Netflix.

4K en HDR

4K en HDR

Omdat de meeste streamingdiensten video's in 4K en HDR aanbieden, is het belangrijk dat je tv deze technieken ondersteunt. Vooral op schermen vanaf 55 inch zie je het verschil in detail tussen 4K UHD en standaard HD beelden terug. Als er tijdens Game of Thrones op het gezicht van een acteur wordt ingezoomd, dan kun je zijn baardharen tellen. Een standaard tv geeft maximaal 17 miljoen kleuren weer, maar een HDR tv meer dan een miljard. Hierdoor zijn de beelden extra helder en realistisch.

Een streamingdienst abonnement

Streamingdienst abonnement

Helaas zijn streamingdiensten bijna nooit gratis. Zo heb je voor Netflix een abonnement nodig dat € 10,99 per maand kost. Om 4K UHD en HDR beelden te bekijken, betaal je € 3,- extra. Als je geen geld wilt uitgeven of gewoon eens een 4K video wilt uitproberen, is YouTube een gratis alternatief. Verwacht hier alleen geen uitgebreid film of serie aanbod. YouTube biedt vooral natuurvideo's, trailers en streams van vloggers aan in 4K.

Een snelle internetverbinding

Snelle internetverbinding

Des te hoger de beeldkwaliteit, des te meer er van je internetverbinding gevraagd wordt. Bij een langzame verbinding laden de video's traag of hapert je stream. Daarom is het belangrijk dat je internetsnelheid minimaal 25 megabits per seconde is. Als je wifi niet snel genoeg is, sluit dan de tv met een kabel aan op je modem. Op deze manier voorkom je dat er vlak voor de ontknoping van een film een vervelend laadscherm in beeld komt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.822 beoordelingen