The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Je opzetzwembad zelf repareren

Met 1 druk op de knop genieten van een spa in je eigen achtertuin? Deze droom is met de komst van de opblaasbare jacuzzi een stuk gemakkelijker te realiseren. En goedkoper. Je geniet het hele jaar door van de warme bubbels, zelfs in de herfst en in de winter. Maar ben je hem beu? Dan berg je hem gewoon weer op. Op deze pagina lees je waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een opblaasbare jacuzzi.

Beschadigingen

Beschadigingen

De meest voorkomende beschadigingen bij opblaasbare zwembaden zijn kleine gaatjes in de ondergrond of in de zwembadrand. Misschien is het slecht weer geweest, is er iets scherps tegenaan gekomen of is iemand net iets te wild geweest in het water. Geen paniek. Bij bijna ieder zwembad krijg je een reparatiesetje meegeleverd. Bij kleine peuterbadjes stelt dit meestal niet meer voor dan een setje plakkers. Bij grotere zwembaden zijn deze sets wat uitgebreider. We raden het aan om met deze sets aan de slag te gaan en om niet zelf met andere oplossingen te komen. Deze sets zijn vaak erg eenvoudig te gebruiken.

Stap voor stap een gaatje dichten

"Maar hoe repareer ik dan zo'n gaatje?"; denk jij misschien. Nou, dat lees je hier stap voor stap.

Stap 1: De beschadiging vinden

Je hebt vaak wel een vermoeden waar de beschadiging ongeveer zit. Mocht je echt geen flauw idee hebben waar het gat zit, dan is hier een handige tip voor je. Vul een flesje, of nog beter een plantenspuit, met een laagje water. Vul hier een scheutje afwasmiddel aan toe. Nu even goed schudden en dan de zwembadrand hiermee insprayen. Begin bij het deel waar je denkt dat het gat ongeveer zit. Zie je ergens luchtbelletjes ontstaan? Dan heb je de scheur gevonden.

Stap 2: Schoonmaken

Zo, je weet nu waar de beschadiging zit. Vervolgens is het belangrijk dat je de plek waar het gat zit en de omliggende ruimte goed schoonmaakt en vervolgens droog maakt. Dit is het deel waarop je straks gaat plakken. Je hoeft het zwembad niet leeg te laten lopen om de lekkage te dichten. Ook het water hoeft er niet uit, als je er maar voor zorgt dat de plaats waar het gat zit watervrij is. Zit het gat in de bodem? Dan zul je het zwembad dus wel moeten legen. Er zijn tegenwoordig wel verschillende plakkers en lijmsoorten waarmee je gaten onder water dicht. Dit staat er dan altijd op vermeld.

Stap 3: Uitknippen

Pak nu je stickervel of reparatieset erbij. Heb je een klein badje, dan heb je waarschijnlijk alleen een setje plakkers gekregen. Hier heb je geen lijm voor nodig, omdat deze meestal zelfklevend zijn. Knip een ronde of ovale vorm uit die groter is dan je beschadiging. Deze vorm ga je zo over het gat plakken.

Stap 4: Lijmen

Heb je een zelfklevende plakker? Dan ben je bijna klaar. Nadat je de plakker op de beschadiging geplakt hebt, is het alleen nog belangrijk dat je het zwembad een paar uur niet gebruikt. Anders is het mogelijk dat de plakker loskomt. Heb je een reparatieset waarbij je de patch moet lijmen, lees dan verder. Lijm de achterkant van je uitgeknipte vormpje. Doe ook lijm op de plek op het zwembad waar het gat zit.

Stap 5: De patch aanbrengen

Plaats je uitgeknipte patch nu op de plek van je beschadiging en druk het stevig aan. Laat dit vervolgens 10 uur drogen. Wanneer de lijm helemaal is opgedroogd, breng je nogmaals lijm aan op de randen. Zo zorg je voor een volledige afdichting. Nu opnieuw een paar uur wachten tot de lijm droog is en dan kan het waterplezier weer beginnen.

Hoe kun je een beschadiging de volgende keer voorkomen?

Zoals je hier leest, is het plakken van een gaatje niet bepaalde hogere wiskunde. Je kunt het gemakkelijk zelf doen. Toch is het nog makkelijker om een gaatje te voorkomen dan om een gaatje te repareren. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dit een volgende keer misschien toch te voorkomen.

1. Schone en vlakke ondergrond

Zorg er voordat je het zwembad opzet altijd voor dat de ondergrond schoon en vlak is. De ondergrond mag ook niet te zacht zijn. Het zwembad kan dan vervormen waardoor er misschien beschadigingen ontstaan.

2. Zorg voor een beschermende laag

Gebruik beschermingstegels of een grondzeil als bodem voor je zwembad. Hierdoor ontstaat er een beschermende laag voor de bodem. Een ander voordeel hiervan is dat je ook aangenamer loopt in het zwembad.

3. Gebruik een afdekzeil

Gebruik een afdekzeil om te voorkomen dat er mogelijk scherpe voorwerpen in het zwembad waaien die de rand beschadigen. Daarbij blijft er vuil zoals bladeren buiten het water, zodat je niet iedere dag je zwembad hoeft schoon te maken.

Conclusie

Zoals bij ieder voorwerp dat je gebruikt, is het normaal dat er op den duur beschadigingen ontstaan. Dit is niet erg, zolang je dit gemakkelijk zelf kunt repareren. Daarom krijg je bij ieder zwembad meestal een reparatiesetje meegeleverd. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je deze benodigdheden los bestellen. Het repareren van een beschadiging vereist geen technische vaardigheden. Lees deze stappen goed door en jij bent vervelende lekkages voortaan de baas.


© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 37.875 beoordelingen