The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jan

Hoe installeer je RAM geheugen in MacBook Pro?

Met extra werkgeheugen maak je jouw MacBook sneller. Maar hoe installeer je nu eigenlijk extra intern geheugen in je MacBook Pro? In dit artikel leg ik je uit hoe je RAM geheugen plaatst in je MacBook Pro. Belangrijk is dat hij voor 2013 is gemaakt. Bij MacBook van 2013 en later is het werkgeheugen niet zelf te vervangen en vervalt de garantie als je dit wel probeert.

Samenvatting

Meisje werkt achter MacBook Pro op loungestoel.

In dit artikel bespreken wij hoe je RAM geheugen in een MacBook van voor 2013 installeert. De volgende stappen komen aan bod:

  1. Bepaal welk model MacBook je hebt.
  2. Voorbereiden.
  3. Onderkant verwijderen.
  4. Werkgeheugen verwijderen.
  5. Werkgeheugen installeren.
  6. Onderkant terugplaatsen.

Welke MacBook heb ik?

Overzichtmenu op macOS Sierra van de specificaties van je MacBook.

Om deze handleiding te volgen, moet je eerst weten welke MacBook je hebt. Op onderstaande pagina lees je hoe je dit achterhaalt. Heb je een MacBook die gemaakt is na 2012? Dan kan alleen een expert je RAM geheugen vervangen.

Geheugen installeren in een MacBook Pro gemaakt tussen begin 2009 en medio 2012

Stap 1: de voorbereidingen

MacBook met Mac RAM geheugen.

Haal MacBook van de stroom en zorg ervoor dat de accu zo leeg mogelijk is. Laat MacBook Pro na het uitschakelen 10 minuten afkoelen. Leg ondertussen een zo stroef mogelijke handdoek op tafel.

Stap 2: de onderkant verwijderen

Onderkant van een MacBook verwijderen.

Draai MacBook Pro om en verwijder de 10 schroeven waarmee de onderkant vastzit. Apple gebruikt verschillende soorten schroeven om de onderkant te bevestigen, dus onthoud goed welke schroef waar zit. Als alle schroeven verwijderd zijn, til je de aluminium onderplaat van MacBook op.

Stap 3: het huidige geheugen verwijderen

Geheugen uit MacBook verwijderen.

Nu MacBook geopend is, dien je een metalen oppervlak aan te raken om je te ontladen van elektriciteit. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, draag dan een antistatische armband.

Het werkgeheugen van MacBook Pro bevindt zich in het midden van de laptop. Duw de hendels aan de zijkant van de geheugensleuf naar buiten om de RAM module los te maken. Het geheugen komt schuin omhoog. Neem het werkgeheugen vast bij de inkepingen. Raak vooral de connector niet aan, want dit kan de RAM module permanent beschadigen.

Stap 4: extra werkgeheugen installeren

Het extra of nieuwe werkgeheugen installeren.

Zorg dat de inkeping op de connector van de RAM module is uitgelijnd met de uitsnijding in de geheugenbank. Kantel de geheugenmodule en plaats hem in de sleuf. Vervolgens druk je het geheugen met twee vingers stevig maar niet te hard aan. Als het geheugen goed is geïnstalleerd hoor je een klik. Herhaal dit om een module in de bovenste geheugensleuf te steken. Klik tot slot de hendels weer terug om het geheugen vast te zetten.

Stap 5: schroef MacBook weer dicht

MacBook dichtschroeven.

Neem de onderkant en schroef MacBook opnieuw dicht.

Geheugen installeren in een MacBook Pro gemaakt in 2008

Stap 1: de voorbereidingen

MacBook met Mac RAM geheugen.

Haal MacBook van de stroom en laat hem na het uitschakelen 10 minuten afkoelen. Leg ondertussen een zo stroef mogelijke handdoek op tafel. Plaats MacBook op zijn kop op deze handdoek en verwijder de batterij door de vergrendeling omhoog te duwen.

Stap 2: de geheugenklep openen

Geheugenklep MacBook openen.

Direct boven de batterij vind je een klep waarachter het werkgeheugen geïnstalleerd is. Schroef deze met een kruiskopschroevendraaier open en verwijder het klepje. Raak hierna een metalen oppervlak aan te raken om je te ontladen van elektriciteit. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, draag dan een antistatische armband.

Stap 3: het huidige geheugen verwijderen

Het huidige werkgeheugen verwijderen.

Achter het klepje zie je direct het werkgeheugen zitten. Duw de hendels aan de zijkant van de geheugensleuf naar buiten om de RAM module los te maken. Het geheugen komt iets omhoog. Neem het werkgeheugen vast bij de inkepingen en verwijder het onder een hoek van 25 graden. Raak vooral de connector niet aan, want dit kan de RAM module permanent beschadigen.

Stap 4: extra werkgeheugen installeren

Het nieuwe of extra werkgeheugen installeren in een MacBook.

Zorg dat de uitsparing op de connector van de RAM module is uitgelijnd met de uitsnijding in de geheugenbank. Kantel de geheugenmodule en plaats hem onder een hoek van 25 graden in de sleuf. Vervolgens druk je het geheugen met twee vingers stevig maar niet te hard aan. Als het geheugen goed is geïnstalleerd hoor je een klik. Klik tot slot de hendels weer terug om het geheugen vast te zetten. Herhaal dit om een module in de bovenste geheugensleuf te steken.

Stap 5: afronden

De MacBook weer dichtschroeven.

Plaats de geheugenklep en schroef hem dicht. Plaats vervolgens de batterij terug totdat de vergrendeling vastklikt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen