The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Uhro

Advies over RAM geheugen

Ben je van plan om het RAM-geheugen van je laptop, pc of ander apparaat uit te breiden, of ben je op zoek naar nieuw RAM-geheugen? Op deze pagina geven wij je advies, zodat je het beste RAM-geheugen voor jou eenvoudig kan uitkiezen.

Waar let ik op bij het kiezen van RAM geheugen?

RAM-geheugen is, afhankelijk van het formaat, geschikt voor je laptop of desktop. Daarnaast is er RAM-geheugen speciaal ontwikkeld voor de Apple MacBook, iMac en de Mac Mini.

Laptop

Geheugen voor laptop
 • SODIMM
 • Check hoeveel ruimte je voor extra geheugen hebt
 • Controleer op welke snelheid je geheugen draait
 • DDR4 na 2014

Desktop

Geheugen voor desktop
 • DIMM of SODIMM in compacte computers
 • Check hoeveel ruimte je voor extra geheugen hebt
 • Controleer op welke snelheid je geheugen draait
 • DDR4 na 2014

Macbook en iMac

Geheugen voor Mac
 • SODIMM
 • 2 geheugenslots
 • Check goed op welke snelheid je geheugen nu draait
 • DDR4 op iMacs van 2017 en later

Hoeveel (extra) werkgeheugen heb ik nodig?

Internetten, e-mailen en tekstverwerken

Internetten, e-mailen en tekstverwerken

Voor basis gebruik van een computer heb je voldoende aan 4 GB intern geheugen. Deze hoeveelheid is voldoende om zowel je besturingssysteem als eenvoudige software soepel te laten draaien. Zo schrijf je tekstdocumenten, surf je op internet, e-mail je en maak je gebruik van social media. Wil je dit allemaal tegelijk doen, dan raden we je 8 GB RAM geheugen aan.

High-end games spelen

High-end games spelen

Voor het spelen van eenvoudige games is meer werkgeheugen nodig. Zelfs basis games verwerken al veel data tegelijkertijd, waardoor er een groter deel van je intern geheugen wordt gebruikt. Dat geldt ook voor het bewerken van foto's. Al het beeldmateriaal dat je bewerkt wordt namelijk tijdelijk opgeslagen in het werkgeheugen. Daarom raden we je voor deze toepassingen minimaal 8 GB RAM geheugen aan.

Video's bewerken

Video's bewerken

Bij het bewerken van video's (al dan niet in 4K) slaat je computer nog meer informatie tijdelijk op in het interne geheugen. Daarom is hiervoor nog meer RAM geheugen nodig. Dat geldt ook voor high end games. Zeker als je die op de hoogste instellingen wilt spelen is een computer met veel werkgeheugen, een snelle videokaart en dito processor een must. Voor deze toepassingen raden we je minimaal 16 GB RAM aan.

Virtuele machines draaien of exteme multitasking

Virtuele machines draaien of exteme multitasking

Ben jij zo iemand die gamet terwijl er ondertussen ook nog een browser met 32 geopende tabjes aan staat en een stream draait? Dan adviseren we je minimaal 32 GB. Dat geldt ook als je voor ontwikkelingsdoeleinden 1 of meerdere virtuele systemen op jouw computer draait.

Maximaal RAM-geheugen

Uitbreiding of vervanging van RAM-geheugen wordt bepaald door het moederbord en de processor in een laptop of desktop. Kijk eerst na wat het maximaal toegestane RAM-geheugen is van je laptop, desktop of Mac. Voorkom hiermee dat je teveel RAM-geheugen aanschaft en het vervolgens niet kan gebruiken vanwege de restricties op het moederbord.

Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over RAM-geheugen? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.319 beoordelingen