The website is in Dutch. Would you like to translate it to English?


Geschreven door Daan

Aan welke regels moet een fietsendrager voldoen?

Als fietsliefhebber wil je natuurlijk ook verder van huis een mooie fietstocht kunnen maken. Met een fietsendrager op de auto rijd je zonder problemen naar je favoriete fietsbestemming in binnen- of buitenland. Maar met welke wetgeving omtrent fietsendragers moet je onderweg rekening houden? In dit artikel lees je de belangrijkste regels, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Kenteken

Een fietsendrager op de trekhaak of de achterklep blokkeert meestal het zicht op de kentekenplaat van de auto. Het is dan verplicht om een wit nummerbord met zwarte letters op de drager te bevestigen. Op deze kentekenplaat staat dan gewoon het kenteken van de auto, dat door de fietsendrager niet volledig zichtbaar is. De meeste fietsendragers hebben een speciale houder waar je het kenteken eenvoudig op bevestigt. Ga je buiten Nederland op pad? Dan is ook een sticker met landcode NL verplicht. De landensticker plaats je op een goed zichtbare plek op de drager.

Maximumsnelheid

Een fietsendrager wordt zowel in Nederland als in het buitenland niet als een aanhanger gezien. Dit betekent dat er wettelijk geen afwijkende snelheidslimiet is voor het rijden met een fietsendrager op je auto. Het is daarom geen probleem om de maximum toegestane snelheid aan te houden die voor normaal verkeer geldt. Lees voordat je in de auto stapt wel de handleiding van je fietsendrager goed door. Soms adviseert een fabrikant namelijk toch om een lagere maximumsnelheid aan te houden. In dat geval is het met het oog op de verkeersveiligheid verstandig om je aan die snelheidsbeperking te houden.

Verlichting

De verkeersregels voor verlichting op een fietsendrager zijn vergelijkbaar met de regels voor een kentekenplaat. Wanneer de drager het zicht op 1 of meerdere lampen belemmert, is een verlichtingsbalk op de drager verplicht. Een verlichtingsbalk moet voldoen aan de standaardeisen voor autoverlichting: 2 rode achterlichten, 2 remlichten, 2 retroreflectoren en 2 richtingaanwijzers. De verlichting moet zijn aangebracht op maximaal 0,5 meter van het breedste punt van het voertuig. Mist- en achteruitrijverlichting zijn voor fietsendragers (in tegenstelling tot aanhangers) niet verplicht in Nederland.

Afmetingen en gewicht

In Nederland mogen de fietsen op een fietsendrager in totaal niet meer dan 20 centimeter uitsteken aan de zijkant van een personenauto. Bij grotere auto's mogen de fietsen helemaal niet uitsteken aan de zijkant. Daarnaast mogen scherpe delen in geen enkel geval uitsteken.

Kies je voor een fietsendrager op de trekhaak, let dan goed op de maximale kogeldruk van de trekhaak. Deze vind je in de handleiding van de auto. De maximale kogeldruk van een personenauto varieert tussen de 50 en 75 kilogram. Het is wettelijk verboden om dit gewicht te overschrijden. Wanneer je op pad gaat met 2 elektrische fietsen is het totale gewicht op de trekhaak (fietsen inclusief drager) zeker hoger dan 50 kg. Lees daarom ons artikel over fietsendragers voor elektrische fietsen even door.

Extra regels in het buitenland

De meeste regels omtrent fietsendragers zijn in Europa vergelijkbaar met de Nederlandse wetgeving. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Omdat in het buitenland ook regelmatig op het gebruik van fietsendragers gecontroleerd wordt, zetten we hier wat regels voor je op een rijtje:

Overzicht regels

Land Breedte Reflecterend bord Lengte achterzijde
België - - -
Duitsland Totale breedte mag niet meer zijn dan 2,55 meter - Lading mag maximaal 1,5 meter uitsteken
Frankrijk Totale breedte mag niet meer zijn dan 2,55 meter - Lading mag maximaal 3 meter uitsteken
Italië Fietsen en drager mogen niet breder zijn dan de auto Reflecterend bord met 5 diagonale strepen verplicht verplicht Lading mag maximaal 1/3 deel van het voertuig uitsteken
Spanje - Reflecterend bord met 3 diagonale strepen verplicht Lading mag maximaal 1/3 deel van het voertuig uitsteken
Portugal Fietsen en drager mogen niet breder zijn dan de auto - -
Daan
Artikel van:
Daan
Fietsendragerspecialist.

© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 33.614 beoordelingen