The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Mascha

Hoe reinig en ontkalk ik mijn filter?

Je hebt een luchtreiniger, luchtbevochtiger of luchtontvochtiger in huis. Heel goed. De luchtkwaliteit in jouw huis heeft dus je volle aandacht. Uiteraard heb je het luchtbehandelingsapparaat niet voor niets gekocht. Je zet hem waarschijnlijk regelmatig aan zodat de luchtkwaliteit naar een optimaal niveau stijgt. Om dat niveau in stand te houden, moet je het apparaat wel goed onderhouden. De filters zijn daarbij het allerbelangrijkste. Zonder schone filters is het namelijk niet mogelijk om de luchtkwaliteit te verbeteren. Hoe je precies de verschillende filters schoon moet houden, leggen we graag aan je uit.

1. HEPA filter

HEPA filters

Wat je eerst moet weten, is of je een afwasbare HEPA-filter hebt. Alleen afwasbare HEPA-filters zijn namelijk te reinigen. Met een niet-afwasbare HEPA-filter is het alleen mogelijk om de filter te vervangen. Een HEPA-filter haalt fijne stofdelen uit de lucht. Om de filter schoon te maken, gaat het er dus om dat je de stof tussen de roosters weghaalt.

Haal de HEPA-filter uit je luchtreiniger. Houd de filter onder de kraan. Wrijf met je hand langzaam over het rooster van de filter. Hierdoor komen de stofdelen los. Wissel van kant en herhaal deze stap. Plaats de filter op een droge plaats en laat deze 24 uur drogen. Wanneer de filter helemaal droog is, plaats je hem terug in je luchtreiniger of luchtbevochtiger.

Bij normaal gebruik van je luchtreiniger, herhaal je bovenstaande stappen eens in de 3 maanden. Na 1 á 2 jaar moet de HEPA-filter vervangen worden door een nieuw exemplaar.

2. Carbonfilter / koolstoffilter

Carbonfilters

Een carbon- en koolstoffilter zuivert gassen en nare geuren uit de lucht. Gassen en geuren worden in de filter opgeslagen waardoor deze direct uit de ruimte verdwijnen.

Voor het reinigen houd je de carbon-/ koolstoffilter regelmatig onder de kraan. Laat het water goed door beide kanten van de filter stromen. Nadat je de filter goed hebt afgespoeld, laat je deze minimaal 24 uur drogen. Pas wanneer de filter helemaal droog is, plaats je hem terug in de luchtreiniger, luchtbevochtiger of luchtontvochtiger.

Wanneer lucht in huis bijvoorbeeld door sigarettenrook vervuild is, is de carbon- of koolstoffilter eerder aan vervanging toe. Denk hierbij aan een vervangingstermijn van 1 jaar. Bij een minimale luchtvervuiling in huis, bedraagt is de vervangingstermijn gemiddeld 3 jaar.

3. Waterfilter

Waterfilter

Een waterfilter filtert kalk en andere bacteriën uit de lucht. Het reinigen van een waterfilter is lastig. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de filter met een kalkreiniger schoon te maken. Echter is dat helaas niet het recept waardoor de filter weer 100% presteert. Een waterfilter is daarom ook wel een vervangingsproduct te noemen. Gelukkig hebben we per merk waterfilters in het assortiment en is de prijs relatief laag.

4. Voorfilter

Voorfilter

De voorfilter in een luchtreiniger filtert de grove stofdelen uit de lucht. Het is eigenlijk de eerste 'opvangbak' voordat de fijnere stofdelen door de andere achterliggende filters uit de lucht worden gefilterd. Maar goed ook. De achterliggende filters zijn over het algemeen duurder in aanschaf.

De schoonmaak van een voorfilter is vrij simpel. Een warm sopje of even goed schoonmaken onder de kraan is al genoeg. Voordat je de voorfilter weer in de luchtreiniger plaatst, laat je hem eerst gemiddeld 24 uur drogen. Reinig de voorfilter eens in de 1 tot 3 maanden voor het beste onderhoud.

5. MTM HAF filter

MTM HAF filter

Een MTM HAF filter is een complete filtercassette voor een luchtreiniger. De filter bestaat uit een voor-, koolstof-, en HEPA-filter in 1. Aangezien je al deze individuele filters onder de kraan reinigt, geldt dat ook voor deze 3-in-1 filter. Houd de filter onder de kraan en spoel deze goed uit. Laat de filter gedurende 24 uur drogen voordat je hem weer in de luchtreiniger plaatst.

Afhankelijk van het gebruik en het onderhoud, vervang je de filter gemiddeld 1 keer per jaar.

6. Verdampingsfilter en bevochtigingsfilter

Filter

Verdampingsfilters voor koudwaterverdampers zorgen ervoor dat de ventilator van een luchtbevochtiger het water de ruimte in kan blazen. Dat geldt ook voor bevochtigingsfilters. Deze filters zijn niet reinigbaar. Vervang de filter elke 3 maanden bij intensief gebruik. Bij een ultrasone luchtbevochtiger vervang je de verdampingsfilter elke maand.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback
Mascha
Artikel van:
Mascha Luchtreinigerspecialist.


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.029 beoordelingen