The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Review Luvion Essential

De Luvion Essential is een beeldbabyfoon die al in menig babykamer staat. Veel jonge ouders kiezen tegenwoordig maar al te graag voor een babyfoon met camera. Want het geeft veel gemoedsrust wanneer je jouw uk ook kunt zien. En als je zo'n babyfoon zoekt, kom je de Luvion Essential bijna overal tegen. Maar is dit de beste babyfoon voor jou en je baby? Ik vertel je in deze review mijn ervaring met de Luvion Essential. Ik ben nog geen mama, maar mijn petekindje Jamie komt graag logeren. Dé kans voor mij om deze babyfoon eens uitvoerig te testen.

In het kort

Pluspunten Minpunten
Eenvoudige bediening en mooi menu. Ik mis een nachtlampje op de babyunit.
Werkelijk plug & play; de babyfoon is zo geïnstalleerd. De ouderunit neem je niet heel gemakkelijk met je mee.
Ook `s nachts goed zicht dankzij een infrarood camera. Je kunt de camera niet op afstand draaien.
De slaapliedjes klinken erg rustgevend. De babyfoon beschikt niet over een trilfunctie.

Uit de doos

Luvion Essential

De Luvion Essential beeldbabyfoon ziet er écht hetzelfde uit als op de productfoto's. In de doos zit de camera, de ouderunit, 2 adapters en een oplaadbare lithium batterij. De babyfoon heeft geen kinderlijk design, maar is juist strak vormgegeven. Hij is gemaakt van kunststof waardoor hij licht van gewicht is. Toch voelt de babyfoon solide aan. Aan de achterzijde van de ouderunit zit een uitklapbaar standaard waarmee je hem eenvoudig neerzet op een tafel of kastje. Dit standaardje is wel fragiel, dus niet geschikt voor grijpgrage kinderhandjes.

Installatie

Ik was verrast hoe snel de installatie van de Luvion Essential ging. Het is werkelijk een plug and play apparaat. Je stopt de meegeleverde lithium batterij in de ouderunit en sluit hem met de adapter aan op netstroom. Dit is in het begin nodig omdat de batterij dan nog leeg is. De camera plaats ik een meter van Jamie zijn logeerbedje vandaan op een lage kast. Het is mogelijk om de camera aan de muur te hangen als dat beter uitkomt voor jou. Ook de camera sluit je met de adapter aan op netstroom. Let er wel op dat je een stopcontact in de buurt hebt, het snoer is ongeveer 1,5 meter lang. De babyfoon maakte direct contact toen ik hem inschakelde. Handig!

Beeld en Geluid

Beeld en geluid Luvion Essential

Met daglicht is het beeld van de Luvion Essential helder. Daarbij pas je de helderheid ook gemakkelijk aan via het menu. Toen Jamie naar bed moest was het buiten nog licht, maar met verduisterende gordijnen is het erg donker in de logeerkamer. De camera schakelt dan direct over op nachtmodus. Dankzij de infrarood camera kon ik Jamie prima zien liggen. Het beeldscherm is groot genoeg en de kwaliteit van het beeld is gedetailleerd genoeg om te zien hoe Jamie ligt. Je kunt het beeld overdag vergelijken met dat van een IP camera. Er zit wel en minuscule vertraging van een halve seconde in het beeld, maar dat hindert niet.

Het geluid is gewoon goed. Je kunt het vergelijken met het geluid van een draadloze huistelefoon. Je hoort wel een lichte ruis, maar gelukkig beschikt deze babyfoon over een VOX-functie waardoor hij alleen aanspringt wanneer er geluid wordt gedetecteerd. De sensitiviteit hiervan kun je instellen in 3 niveau's waardoor je ook `s nachts gewoon lekker slaapt zónder ruis van de babyfoon.

Gebruiksgemak en bereik

Gebruiksvriendelijke babyfoon

De Luvion Essential is echt heel eenvoudig in gebruik. De camera heeft alleen een aan-uitknop. Hier kun je verder niets instellen. De ouderunit heeft 5 knoppen aan de bovenzijde en een bedieningspaneel naast het beeldscherm. Hiermee zet je bijvoorbeeld een slaapliedje op of stel je diverse timers of alarmen in. Het menu is netjes vormgegeven en is te bedienen met het bedieningspaneel. Alle icoontjes zijn duidelijk en ik had meteen door hoe ik bijvoorbeeld de voedingstimer en het temperatuuralarm in kon stellen.

Goed voor een eengezinswoning

Veel babyfoon merken geven aan dat het bereik rond de 250 of 300 meter ligt. Dit is alleen zo in een open veld. Het werkelijke bereik ligt meestal rond de 50 meter. Dat is bij de Luvion Essential ook zo. Hij haalt de 50 meter bij mij thuis gemakkelijk zonder te haperen. Ik hoor Jamie zachtjes snurken, zelfs als ik aan de andere kant van het huis sta. De babyfoon geeft gelukkig wel een seintje als het bereik dreigt weg te vallen. Zo blijf je altijd in contact met je kleine.

Extra functies

Extra functie Luvion essential

De extra functies op de Luvion beeldbabyfoon zijn goed uitgevoerd. Een uur nadat ik Jamie naar bed had gebracht hoorde ik dat hij weer wakker werd en ging jammeren. Dit was hét moment om te testen of de slaapliedjes en de terugspreekfunctie echt werken. En jahoor, Jamie werd weer rustig toen ik hem toesprak en 1 van de 4 liedjes afspeelde. De liedjes zijn rustig en klinken niet blikkerig. Het enige wat ik miste was de mogelijkheid om ze harder of zachter te zetten.

Extra opties Luvion Essestial

Wat ik mis is een manier om de ouderunit bij je te kunnen dragen. De Luvion essential heeft geen hangkoord of broekriemclip en hij is iets te groot voor in je broekzak. Je moet hem daarom altijd in het zicht plaatsen. Ook zou ik het persoonlijk fijn vinden als er een trilfunctie op zit. Dit is handig wanneer ik bijvoorbeeld een etentje heb en ik niet wil dat de babyfoon het hele gezelschap stoort. Een trilfunctie is dan echt ideaal.

De VOX-functie met beeldactivering vind ik een uitkomst voor wanneer je zelf naar bed gaat. Het beeld springt dan alleen aan wanneer er geluid wordt gedetecteerd in de babykamer. Ik kon daarom rustig gaan slapen zonder dat het licht van de ouderunit mijn hele slaapkamer verlichtte. Jamie spookt nog wel eens `s nachts, daarom is het beeld meerdere malen aangegaan die nacht. Ik werd er wakker van en ik kon direct zien wat hij aan het doen was zonder naar de logeerkamer te lopen.

Conclusie

De Luvion Essential doet wat hij belooft. Het is een eenvoudig bedienbare babyfoon met een helder beeld en een aantal fijne extra functies. Hoewel er een aantal functies missen zoals een nachtlampje, een op afstand beweegbare camera en een trilfunctie, zijn de functies die hij heeft heel goed uitgevoerd. Jamie was gelijk fan van de slaapliedjes, dus die zet ik op repeat. Ik was gelijk fan van het gebruiksgemak. Een handleiding heb je eigenlijk niet nodig! Als je op zoek bent naar een solide beeldbabyfoon met goed doordachte én werkende extra functies dan is de Luvion Essential een goede babyfoon voor jou.

Artikel van:
Sanne Babyfoonspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 25.299 beoordelingen