The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sven

Roest verwijderen van je zakmes

In onderstaand artikel geef ik je een aantal huis-tuin-en-keukentips voor het verwijderen van roest op je zakmes, multitool, vouwmes of vast mes.

Huishoudazijn

Trek je keukenkastje open en zoek de fles met huishoudazijn. Azijn is een veilig middel en de natuurlijke vijand van roest. Door het hoge zuurgehalte van azijn is het juist een effectief middel tegen roest.

Les je mes in een bakje en schenk de schoonmaakazijn erbij. Laat je mes een nacht weken in de azijn, de volgende ochtend zou je al het eerste resultaat moeten kunnen zien. Is dit niet het geval? Laat het mes dan nog een etmaal weken.

Nadat het genoeg heeft geweekt kun je de roest wegschrapen met behulp van een opgefrommeld stukje aluminiumfolie. Vergeet niet om je mes daarna goed af te spoelen en af te drogen.

Aardappel

Je zou het niet zeggen maar ook een rauwe aardappel bevat zuren die roest kunnen verwijderen

  • Steek je mes in de aardappel en laat deze een dag staan. Na een dag kan je het mes verwijderen en de roest eraf schrapen met staalwol of aluminiumfolie.
  • Een andere mogelijkheid is het doorsnijden van de aardappel, aan de binnenkant van de aardappel zuiveringszout smeren en vervolgens het verroeste gedeelte inwrijven met de aardappel. Hierna kan je met staalwol de roest verwijderen.

Citroen- of limoensap

Citroen- of limoensap zijn ook zuurhoudend en daarom goed voor het verwijderen van roest. Strooi eerst wat zout over het verroeste gedeelte van het mes en laat het daarna weken in het sap.

Cola

Cola werkt ontzettend goed tegen roest. Door het hoge suikergehalte in Cola kan je mes plakkerig worden. In dit geval is het het beste om alleen het lemmet van je mes in de cola te leggen. Hiermee voorkom je dat het handvat van je mes gaat plakken. Laat de cola een paar uur zijn werk doen en controleer daarna het resultaat. Is het nog niet naar wens? Laat het dan nog wat langer weken.

Artikel van:
Sven
Zakmesspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 42.249 beoordelingen