The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Leonie

Koop ik een ronde of rechthoekige trampoline?

Wat is beter: een ronde trampoline of een rechthoekige trampoline? Beide vormen hebben namelijk voor- en nadelen. Trampolinespecialisten Janneke en Leonie kwamen er niet uit. Janneke is fan van een ronde trampoline terwijl Leonie echt liever voor de rechthoekige variant gaat. Waarom de dames kiezen voor de bovenstaande trampolines? Lees het in de onderstaande betogen. Met wie ben jij het eens?

In het kort

Welke vorm trampoline kies je? Ronde trampoline Rechthoekige trampoline
De trampoline mag niet te veel ruimte in je tuin innemen. Nee Ja
Je zoekt een trampoline waar kinderen tot 5 jaar extra veilig op springen. Ja Nee
Je kiest graag uit een breed assortiment trampolines. Ja Nee
Je kinderen hebben veel ervaring met trampoline springen. Nee Ja

Plaatsing in de tuin van ronde en rechthoekige trampolines

Plaatsing ronde trampoline

Opvallende verschijning in de achtertuin

Is je tuin groot genoeg voor een flinke trampoline? Dan zou ik sowieso voor een ronde trampoline kiezen. Deze neemt wel meer ruimte in beslag dan een rechthoekige trampoline. Dat is een feit. Maar hé, als je de intentie hebt om een trampoline in de tuin te zetten, dan weet je dat dit ruimte gaat kosten. Die ene vierkante meter maakt dan ook niet veel meer uit, toch? Tip: mocht je tuin meerdere ronde vormen hebben, dan is een ronde trampoline een mooie toevoeging. Vergeet niet om ongeveer 1,5 meter ruimte over te houden om het springtoestel heen. Dit doe je om ongelukken te voorkomen.

Plaatsing vierkante trampoline

Bespaar ruimte in je tuin

Het is niet niks zo'n trampoline in je tuin. Deze neemt namelijk al snel 2 vierkante meter in beslag. Ben jij iemand die zo efficient mogelijk met de ruimte in de tuin omgaat? Dan zou ik toch echt voor een rechthoekige trampoline kiezen. Je plaatst deze simpelweg in een hoek van je tuin. Zo houd je ruimte over voor bijvoorbeeld een grasmat waar kinderen op spelen als ze het springen zat zijn. Vergeet niet om ongeveer 1,5 meter ruimte over te houden om het springtoestel heen. Plaats je de trampoline namelijk te dicht op een boom of schutting, dan kan de springer zich bezeren.

Wie springt er op de trampoline?

Kind op trampoline

Jonge kinderen springen veiliger

Mijn keuze voor een ronde trampoline baseer ik op de veiligheid. Vooral jonge kinderen springen extra veilig op deze trampolines. De trampoline veren van een ronde variant zijn namelijk overal even strak gespannen. Hierdoor worden kinderen bij iedere sprong automatisch naar het midden van de trampoline (waar vaak een middenmarkering op de springmat zit) gedreven. Per ongeluk naast de trampoline springen is er in ieder geval niet bij. Zolang kinderen geen rare fratsen uithalen, voorkomt de ronde vorm van de trampoline dus nare ongelukken. En gezien ongelukken in een klein hoekje zitten, zit je met een ronde trampoline ronduit goed.

Ervaren springer

Voor de meer ervaren springer

Als je kind al wat ervaring heeft met trampoline springen, kies dan voor een rechthoekige variant. Oudere kinderen springen gemakkelijk over de hele springmat en komen ook nog eens hoger. Dit komt door de spanning op de veren en het frame bij een rechthoekige trampoline. Je wordt niet naar het midden van de trampoline gedreven zoals bij een ronde trampoline. Hierdoor bepalen kinderen zelf hoe en waar ze springen. Ikzelf zie dit als een voordeel wanneer je kind oud en wijs genoeg is om zelfstandig te springen. Ze halen namelijk geen rare capriolen uit om hoger te springen: daar zorgt de trampoline zelf al voor.

Uit hoeveel trampolines kan ik kiezen?

Ronde trampolines

Trampolines in alle soorten en maten

De keuze is reuze. Deze zin dekt het assortiment aan ronde trampolines. Deze springtoestellen zijn er in alle soorten, maten, kleuren en varianten. De kans is dus groot dat er wat voor je tussenzit. Er bestaan ook veel accessoires voor ronde springtoestellen. Denk aan ronde veiligheidsnetten, gekleurde beschermranden en handige trapjes om op de trampoline te stappen. Over het algemeen zijn ronde trampolines goedkoper dan rechthoekige trampolines. Dit komt doordat ronde trampolines minder frame hebben dan rechthoekige trampolines. Ondanks dit gegeven is de prijs sterk afhankelijk van de gebruikte materialen.

Vierkante trampolines

Kiezen uit een beperkt assortiment

Als we het over het assortiment rechthoekige trampolines hebben, is het rechttoe rechtaan. Er zijn simpelweg niet zoveel rechthoekige als ronde trampolines. En weet je... dat vind ik wel zo fijn. Hierdoor wordt de keuze voor een trampoline namelijk een stuk gemakkelijker. Ondanks het beperkte assortiment zijn rechthoekige trampolines er namelijk in aardig wat soorten en maten. Met gekleurde trampoline rand, op poten of een in te graven variant. Ook zijn er rechthoekige springtoestellen met een veiligheidsnet. Essentieel wanneer jongere kinderen op de trampoline springen.

Conclusie

Zoals je leest, hebben zowel ronde als rechthoekige trampolines verschillende voor- en nadelen. Welke variant je kiest, hangt af van de hoeveelheid vrije ruimte in je tuin en wie er op de trampoline springt. Heeft Janneke wat in je los gemaakt en ben je overtuigd van een ronde trampoline? Of geef jij toch echt de voorkeur aan Leonie en haar rechthoekige trampoline? Als je er helemaal niet uitkomt, kies je gewoon voor een ovale trampoline. Deze trampoline heeft het beste van 2 werelden.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.780 beoordelingen