The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Margot

Waar moet ik op letten bij het aansluiten van mijn router?

Ben je van plan om je router te vervangen? Of wil je de modem/router van je internetleverancier uitbreiden met je eigen krachtige router? In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten bij het vervangen van je router.

Bridge modus

Bij de meeste internetaanbieders ontvang je een modem/router om een (wifi) netwerk in huis op te zetten. Voordat je jouw router aansluit op de modem met routerfunctie van je kabelaanbieder, moet je de modem/router in bridge modus zetten. Hiermee schakel je de routerfunctie uit. Om te begrijpen waarom dat nodig is, is het handig om het verschil tussen een modem en een router kennen.

1. De modem vertaalt

Het internet komt via een modem je woning binnen. De modem vertaalt het analoge signaal van je kabelaanbieder naar een digitaal signaal dat je computer begrijpt. Hierdoor heb je toegang tot het internet. Je krijgt meestal maar 1 ip-adres van je provider. Daarmee kun je één apparaat online brengen. Om meerdere apparaten met het internet te verbinden, heb je een router nodig.

2. De router verdeelt

De router verdeelt het internetverkeer zodat meerdere apparaten tegelijkertijd online kunnen zijn. De DHCP server van de router geeft aan elk apparaat een ip-adres mee, waardoor je data van en naar het apparaat kan sturen.

3. Overbrug de routerfunctie van je modem

Wanneer je een router aansluit op je modem/router, gaan er automatisch 2 DHCP servers aan de slag met het internetverkeer. Vergelijk het met een druk kruispunt met daarop 2 verkeersregelaars die niet met elkaar kunnen overleggen. De ingrediënten voor complete chaos.

Omdat je geen twee kapiteins op één schip wilt, is het beter om één DHCP server te overrulen. Dit heet de bridge modus. Hiermee zet je de routerfunctie van de modem/router uit. Zo stuurt het apparaat maar één ip-adres door en verander je hem in een simpele modem.

Let op!

Bij sommige providers is het niet mogelijk om zelf de bridge modus aan te zetten. Neem contact op met je internetleverancier hoe je deze functie instelt op je router.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.351 beoordelingen