The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bob

Huawei vs Samsung

Op de markt voor Android telefoons zijn er twee grote spelers: Huawei en Samsung. Beiden maken ze zowel goedkopere toestellen, middenklassers en absolute toppers. In dit artikel vergelijk ik globaal de toptoestellen. Hierbij kijk ik naar het uiterlijk en naar de camera. Beslis daarna zelf of jouw voorkeur ligt bij Samsung of toch bij Huawei.

De buitenkant

Samsung telefoon stevig

Samsung

De toptoestellen van Samsung zijn al jaren stof- en waterdicht (IP68). De smartphones zijn deels gemaakt van glas, waardoor ze een luxe uitstraling krijgen. Bovendien maakt de glazen behuizing draadloos opladen mogelijk. Sinds de S8 hebben S-serie modellen een vrijwel randloos scherm: het Infinity Display. Samsung heeft hiermee de standaard gezet voor het uiterlijk van topklasse smartphones. Opvallend is ook dat Samsung als één van de weinige fabrikanten de door Apple bedachte inkeping (notch) met selfiecamera niet gebruikt.

Huawei telefoon stevig

Huawei

Ook wat betreft de behuizing heeft Huawei een tijdje achter Samsung aan gelopen. Zo is de Huawei Mate 20 Pro als eerste en enige Huawei telefoon ook waterdicht en in staat tot draadloos opladen. Op de Mate 20 Pro na hebben Huawei toptoestellen vaak ook iets dikkere schermranden, met die zogenaamde notch voor de selfiecamera. Huawei onderscheidt zich dan weer met de paarse Twilight modellen, die op de achterkant verlopen van kleur. Zo'n opvallende achterkant wordt door Chinese fabrikant veel gebruikt en is ook hier steeds populairder .

Camera

Camera Samsung telefoon

Samsung

Samsungs topsmartphones staan bekend om hun goede camera. Zo was de Samsung Galaxy S9 de eerste smartphone met een variabel diafragma, waardoor de camera zich automatisch aanpaste aan het omgevingslicht. De camera's van Samsung hebben vaak rond de 12 megapixels. Dat lijkt misschien weinig in vergelijking met andere (goedkopere) telefoons, maar megapixels bepalen in principe alleen de scherpte en 12 is ruim voldoende. Beeldstabilisatie en diafragma zijn bijvoorbeeld belangrijker. De A7 en A9 waren de eerste Samsung toestellen met respectievelijk 3 en 4 camera's.

Camera Huawei telefoon

Huawei

Hoewel Samsung altijd een voorsprong, is Huawei met de P20 Pro en de Mate 20 Pro minstens op gelijke hoogte gekomen. De P20 Pro werd vlak na uitkomst overladen met awards, vanwege de driedubbele camera en met name de camera AI. Huawei zet namelijk vol in op kunstmatige intelligentie. Daarmee herkent de telefoon automatisch bepaalde scenario's (Tekst, Portet en Eten, bijvoorbeeld) en past de camera-instellingen daarop aan. Zo hoef je dus zelf niet aan te modderen met sluitertijd en ISO-waardes.

Conclusie

Samsung heeft een hele tijd voorop gelopen met de S-serie smartphones, maar Huawei wint steeds meer terrein. Met de Samsung Galaxy S8 kwam Samsung met een trendsettend design, maar ondertussen onderscheidt Huawei zich met kleurrijke, glimmende telefoons. Ook de dubbele en driedubbele camera's met geavanceerde AI van Huawei maken indruk. De twee merken liggen dichter bij elkaar dan ooit; waar je voor gaat wordt dus vooral een persoonlijk keuze.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 40.870 beoordelingen