The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Advies over scanner drivers en software

Wanneer de scanner is uitgepakt en neergezet moet hij geïnstalleerd worden op een desktop, laptop of Mac. Hiervoor is software nodig. Als software een apparaat aanstuurt noemt men de software een driver. Een driver is niets anders dan een stukje in de computer dat communiceert met de scanner.

Communiceren?

Je moet het zo zien, dat een computer en een scanner twee verschillende talen spreken. Daardoor kan de computer de scanner niet uitleggen wat hij moet doen. Er is een tolk nodig om te vertalen wat de computer bedoelt, en dat is de driver. Je installeert de driver één keer op de computer (of deze is al geïnstalleerd) en daarna kunnen de computer en scanner voor altijd met elkaar "praten". De meest bekende drivers zijn TWAIN en ISIS. Beide drivers communiceren met de meeste scanners.

Hoe werkt een driver?

Als je gaat scannen is het 'probleem': "Ik wil een document inscannen zodat ik het kan gebruiken op de computer." Hiervoor heb je twee onderdelen nodig: een scanner en de driver. De scanner scant het document en de driver stuurt de scanner aan. Hoe meer eisen je aan de scanner stelt, hoe uitgebreider de driver zal moeten zijn.

Standaard kan een scanner een scan naar een map op jouw computer maken. Wil jij dat hij ook andere zaken kan? Bekijk dan de producttekst en specificaties om te kijken of dit mogelijk is. Wil jij bijvoorbeeld met één druk op de knop naar Evernote scannen, dan moeten de computer begrijpen dat de scanner dit wil. Daarvoor heb je een uitgebreidere driver nodig. Wil je een zeer uitgebreide oplossing? Bekijk onderaan het kopje "maatsoftware".

Hoe weet ik welke driver goed is voor mij?

Ben je op zoek naar een scanoplossing voor jouw (thuis)kantoor? Kies de scanner dan op basis van wat de driver kan aansturen via het besturingssysteem dat jij thuis of op kantoor gebruikt. Als je een scanner gaat kopen dien je dus goed te bekijken of de scanoplossing die jij zoekt met die scanner te realiseren is. Bekijk hiervoor de producttekst en specificaties goed.

Je door de onderstreepte woorden voor jouw situatie in te vullen gemakkelijk bepalen waar je op moet letten: "Ik wil mijn documenten bewerken/delen/archiveren in (programma), via mijn (besturingssysteem) computer."

Zo kan dit in jouw geval bijvoorbeeld zijn: "Ik wil mijn documenten archiveren in Evernote, via mijn Windows 8 computer." Of "Ik wil mijn documenten bewerken in Word, via mijn Mac computer."

Welke drivers bestaan er voor een scanner?

Hieronder staan de meest voorkomende drivers voor consumenten en (klein)kantoor scanners.

TWAIN (meest voorkomend) De naam TWAIN is afgeleid van TWAIN Working Group: het samenwerkingsverband van een industriecomité (verschillende scanner merken) dat de TWAIN-software tot stand heeft gebracht. De TWAIN driver zorgt ervoor dat bepaalde programma's in staat zijn om de scanner aan te sturen vanuit het programma zelf. TWAIN is ontwikkeld voor thuisgebruik en communiceert in ieder geval met alle Windows computers.

ISIS De benaming ISIS staat voor Image and Scanner Interface Specification. ISIS is door één organisatie ontworpen (EMC Captiva). De ISIS driver zorgt ervoor dat bepaalde programma's in staat zijn om de scanner aan te sturen vanuit het programma zelf, net als TWAIN. ISIS is echter geavanceerder dan TWAIN en bedacht voor professioneel gebruik. Het grootste verschil is dat ISIS door juiste afstemming met scanner en besturingssysteem sneller is. Verder kan het afbeeldingen automatisch recht zetten en zijn beelden beter te comprimeren is het mogelijk om scans te schrijven naar verschillende afbeelding-formaten (JPEG, TIF, BMP, etc).

SANE SANE staat voor Scanner Access Now Easy en is een standaard driver voor Linux. Deze driver communiceert ook met Windows, OS/2 en Unix. Hij heeft alléén toegevoegde waarde indien je een Simple Scan of XSane omgeving gebruikt op jouw computer.

WIA WIA staat voor Windows Image Acquisition en is een standaard driver meegeleverd in Windows. Deze driver wordt aangeraden als je hem buiten een scanner ook voor een digitale camera wilt gebruiken.

ICA ICA staat voor Image Capture en is een standaard driver meegeleverd bij Mac. In tegenstelling tot TWAIN kan je met ICA geen instellingen aanpassen op de scanner. Echter, wat ICA wel kan en TWAIN niet is het scannen via netwerk

Maatsoftware

Maatsoftware wordt geboden bij departementale- of productiescanners (duizenden scans per dag). Hierbij zijn volgende merken onder andere beschikbaar voor software scanoplossingen: Kofax, ABBYY, IBM, Brainware, ReadSoft, ITEsoft, EMC Captiva. Ben je naar een uitgebreide scanoplossing op zoek omdat je duizenden scans per maand wilt gaan maken en specifieke wensen hebt op het gebied van archiveren en/of delen? Dan kan je het best contact opnemen met een installatiebureau en kijken naar scanner van de merken Kodak, Canon of Fujitsu. Wil je hier advies bij? Neem dan contact op met onze afdeling zakelijk.

Hoe weet ik wat de software van een bepaald merk kan?

De driver kan direct archiveren en delen, zonder tussenkomst van een programma. Scan je naar een bepaald programma op de computer, waarmee jij vervolgens zelf aan de slag gaat om de scans te bewerken/delen/archiveren? Dan is dat de software. Je hebt een aantal scans gemaakt, die op de computer tevoorschijn komen in de software van de scanner. Nu moet je aan de slag met de software.

Meegeleverde softwarepakketten

Elk scannermerk levert software mee. Deze software kan scans verwerken door ze op te slaan (bijvoorbeeld in een map of Dropbox), te delen (bijvoorbeeld in Google Docs, Evernote of Sharepoint) of te openen in een ander programma (bijvoorbeeld Word of Excel). Bekijk de producttekst en specificaties van het product goed, zodat je weet of de scanner via de software documenten kan verwerken zoals jij dit wenst.

Verder wordt er in sommige gevallen software meegeleverd voor het managen van:

  • Visitekaartjes
  • Boeken
  • Tekstherkenning (OCR)


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.458 beoordelingen