The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bart

Advies over slaapzakken

Om een goede nachtrust te krijgen is het belangrijk om de juiste slaapzak te kiezen. Het zou natuurlijk erg vervelend zijn als de slaapzak te kort is, niet warm genoeg is of juist te heet is. Daarom helpen we je op deze pagina door middel van een aantal simpele vragen de ideale slaapzak te vinden.

Heb je een deken- of mummiemodel slaapzak nodig?

Een van de meest gestelde vragen over slaapzakken is de vraag wat beter is, een dekenmodel of een mummiemodel slaapzak. Een dekenmodel slaapzak is een rechthoekige slaapzak die vaak helemaal open te ritsen is zodat hij ook als een grote deken gebruikt kan worden. Een mummiemodel loopt taps toe waardoor hij beter aansluit op het lichaam. Hieronder staan kort de voor- en nadelen van beide modellen.

Verschillen

Dekenmodel slaapzakken

Dekenmodel slaapzak

  • Meer bewegingsruimte om te bewegen in je slaap.
  • Ook te gebruiken als deken.
  • Meer lucht om op te warmen dus minder warm dan een mummiemodel dus minder geschikt voor lage temperaturen.
  • Groter en zwaarder dan een mummiemodel dus minder geschikt voor fietsers, wandelaars en backpackers.

Alle dekenmodel slaapzakken

Mummiemodel slaapzakken

Mummiemodel slaapzak

  • Is sneller warm en isoleert beter dan een dekenmodel slaapzak.
  • Kleiner op te rollen en lichter van gewicht dan een dekenmodel.
  • Vaak voorzien van een capuchon om nog meer warmte vast te houden.
  • Minder ruimte om te bewegen in je slaap.

Hoe warm of koud wordt het 's nachts?

Bij het kopen van een slaapzak is het belangrijk te bedenken in welke omstandigheden je de slaapzak gaat gebruiken. Vooral de temperatuur is hierbij erg belangrijk om naar te kijken. Bijna alle slaapzakken worden getest en krijgen minstens 3 waardes mee:

De extreme temperatuur is de temperatuur waarbij een vrouw met een normaal postuur gevaar loopt op onderkoelings- en bevriezingsverschijnselen maar het voor een tijdsduur van 6 uur wel overleefd.

De limiet temperatuur is de temperatuur waarbij een man met een normaal postuur het niet koud heeft als hij met opgetrokken benen in de slaapzak ligt.

De comfortemperatuur is als je geen extreme omstandigheden gaat opzoeken de belangrijkste waarde om naar te kijken. Bij de comforttemperatuur wordt gemeten bij welke laagste temperatuur een vrouw met een normaal postuur het niet koud heeft als zij gewoon in de slaapzak ligt. De comforttemperatuur voor mannen ligt iets lager omdat vrouwen het eerder koud hebben.

Moet je de slaapzak vaak met je mee dragen?

Als je met de auto op vakantie gaat is het niet belangrijk dat de slaapzak weinig ruimte in neemt of heel licht is. Als je echter gaat backpacken of op fietsvakantie gaat wil je natuurlijk niet te veel gewicht met je mee dragen. Dan is het slim om een slaapzak te kiezen die geschikt is voor de juiste temperatuur maar ook licht is van gewicht. Vaak kom je dan uit op een mummiemodel slaapzak omdat deze lichter is dan een dekenmodel slaapzak. Als je een slaapzak voor koude omstandigheden nodig hebt of je wilt gewoon een hele lichte slaapzak zal je moeten kiezen voor een slaapzak met een donzen vulling. De voordelen van dons zijn dat het lichter is, compacter is in te pakken, beter isoleert en langer meegaat dan synthetische vulling. Een donzen slaapzak geeft ook een minder benauwd gevoel dan een synthetisch gevulde slaapzak.

Hoe lang ben je?

Voor een goede isolerende werking is het belangrijk een slaapzak te kiezen die niet té groot en ook niet té klein is. Veel slaapzakken zijn in meerdere maten verkrijgbaar. Een te grote slaapzak is niet ideaal bij koude omstandigheden maar is geen probleem als het wat warmer is. Een te kleine slaapzak is altijd vervelend. Sommige merken maken ook slaapzakken speciaal voor vrouwen.

Artikel van:
Bart
Slaapzakspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 42.249 beoordelingen