The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Wat is een smart robotstofzuiger?

De term smart heb je misschien wel eens gehoord, maar wat houdt het precies in en wat moet je ermee bij een robotstofzuiger? In dit artikel vertel ik je wat een smart robotstofzuiger precies is, of er verschillende soorten smart zijn en of het voor jou een aanrader is.

Wat is smart?

Wat is een slimme robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is smart wanneer deze de mogelijkheid heeft om verbonden te worden met WiFi of een eigen internetbron bevat. Dit houdt in dat je ‘m kunt verbinden via een app aan je mobiele telefoon. Via deze app krijg je bijvoorbeeld informatie over de voortgang van het schoonmaakproces. Nu verschillen smart robotstofzuigers ook weer onderling. Over het algemeen geldt: hoe geavanceerder het model, hoe meer je via de app kunt instellen of aansturen.

Wat zijn de verschillende soorten smart?

Een robotstofzuiger is al vrij geavanceerd wanneer deze smart is. Maar het is per robotstofzuiger verschillend hóe smart deze is. Wat je in de app kunt zien bijvoorbeeld en in hoeverre je de robot zelf kunt aansturen. Ik kan in dit artikel niet alle mogelijkheden per robot bespreken, dus noem ik de 2 grootste verschillen: thuis op WiFi en via een eigen netwerk.

Smart vs. smart

Slimme robotstofzuiger en wifi

Thuis op WiFi

Sommige robotstofzuigers verbind je met een WiFi netwerk, maar hiervoor is het wel nodig dat jij op hetzelfde netwerk zit. Met andere woorden: het is nodig dat je thuis bent om de app te gebruiken. Via deze app krijg je bijvoorbeeld informatie over de voortgang, je plant een schoonmaakschema in of stuurt de robot weer terug naar zijn basisstation. Het verschilt per robotstofzuiger hoe uitgebreid de app is en wat je precies via deze app kunt aansturen of instellen.

Robotstofzuiger verbinden met internet

Eigen netwerk

Wanneer de robotstofzuiger een eigen netwerk heeft, is het niet nodig thuis te zijn om de app te gebruiken. In veel gevallen is de app ook een stuk uitgebreider. Zo zie je bij de meeste robotstofzuigers een plattegrond van het schoon te maken gebied en zie je direct waar de robot is. Daarnaast is het soms mogelijk via de app virtuele muren de plaatsen óf zijn er zelfs live camerabeelden te zien. Let wel op, dit verschilt per robotstofzuiger.

Aanrader?

Slimme robotstofzuigers en voordelen

Als je invloed wilt op wat de robotstofzuiger doet, dan zeker. Hoe smart de robot moet zijn, kan je alleen zelf bepalen. Hoe geavanceerder de smart robot is, hoe meer voordelen er zijn. Zo kan het handig zijn virtuele muren te plaatsen via de app zodat je zelf bepaalt waar de robot schoonmaakt. Heeft de robot een camera, dan is het zelfs mogelijk deze te gebruiken als beveiligingscamera of je houdt de hond in de gaten als je weg bent.

Wanneer niet?

Hoe meer geavanceerd de smart robotstofzuiger is, hoe hoger de prijs in veel gevallen zal zijn. Belangrijk is dus om van te voren te beslissen wat jij nodig vindt. Ben je er nog niet uit welke robotstofzuiger het beste bij jou past en heb je hulp nodig bij jouw keuze? Bekijk onze adviespagina of raadpleeg Coolblue’s keuze.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.343 beoordelingen