The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Advies over solar tuinverlichting

Solar tuinverlichting werkt op led, is energiezuinig en is daarom goed voor je portemonnee. Bovendien werkt solar buitenverlichting helemaal draadloos. Je hoeft dus niet te stoeien met stroomkabels. Misschien heb je ergens gelezen dat solar verlichting werkt op een zonnepaneel en dat de solar led lamp zelf zonne-energie opwekt. Maar hoe werkt een solar lamp dan precies? Dat lees je hier.

1. Hoe werkt solar tuinverlichting?

Hoe werkt solarverlichting?

Solar verlichting is een milieuvriendelijke manier van energie opwekken. Geen gehannes met elektriciteitskabels of het graven van gaten in de grond. Je bevestigt een buitenlamp zonder stroom gemakkelijk aan je wand, muur of in de grond, zonder kabels. Het enige dat je nu nog nodig hebt, is de zon. Iedere solarlamp bevat een geïntegreerd zonnepaneel. Dit zonnepaneel zet zonlicht om in elektrische energie. Overdag vangt het paneel zonlicht op waardoor de ingebouwde batterij wordt opgeladen. Na zonsondergang brandt de lamp op de opgewekte energie. De opgeladen batterij werkt gemiddeld 5 tot 8 uur. Let op: dit geschatte aantal uren geldt alleen wanneer de batterij optimaal opgeladen is. Hoe lang de lamp moet opladen voordat de batterij vol is, verschilt per lamp. Dit ligt vooral aan de kwaliteit van je solarlamp.

De voor- en nadelen op een rijtje

  • Je plaatst de lamp op elke gewenste plek in je tuin.
  • Buitenverlichting op zonne-energie is milieuvriendelijker dan reguliere buitenverlichting.
  • Je hebt geen energiekosten, omdat de lamp niet op stroom werkt.
  • Het zonnepaneel moet op een plek staan waar de lamp veel zonlicht ontvangt.
  • Na een bewolkte dag en in de winter is de lichtopbrengst minder.

2. Waar plaats je de solar buitenlamp?

Solar buitenlamp

De beste locatie voor een lamp op zonne-energie is een open plek waar hij veel direct zonlicht kan ontvangen. Hoe meer zonlicht, des te voller de batterij opgeladen wordt. Plaats een solarlamp dus nooit in de schaduw, zoals onder een struik, boom of overkapping. Daar vangt hij geen zonlicht op. De meest ideale hellingshoek voor het plaatsen van een solar lamp is 35 graden. Zorg ervoor dat het hele horizontale vlak naar de zon aan de zuidkant kijkt. Op die manier vangt het paneel het meeste zonlicht op. Doordat je geen rekening hoeft te houden met kabels, plaats je de lamp ook op moeilijk bereikbare plaatsen. Houd bij het plaatsen van je solarlamp altijd in gedachten: "Hoe meer zonlicht hij vangt, hoe langer en intensiever hij schijnt."

3. Hoe lang branden solar lampen gemiddeld en wat is de lichtintensiteit?

Zomermaanden

Zomermaanden

In de zomermaanden werkt een solarlamp het beste. In deze tijd schijnt de zon het langst en meest intensief, waardoor de batterij sneller opgeladen wordt. Omdat het later donker wordt, hoeft de lamp ook pas later te schijnen. Een buitenlamp op zonne-energie met een volledig opgeladen batterij, brandt gemiddeld 5 tot 8 uur. Solarlampen werken op led-verlichting. Een aantal jaren geleden was de lichtintensiteit van solar buitenlampen minder hoog dan de intensiteit van andere lichtbronnen. Tegenwoordig zijn de led-lichtbronnen aanzienlijk verbeterd. Een led-lamp van 3 watt geeft een lichtsterkte van 100 lumen. Dat is al genoeg om de omgeving rondom de lamp te verlichten.

Wintermaanden

Wintermaanden

Ook al is de lichtintensiteit van de led bronnen verbeterd, een solar lamp blijft afhankelijk van de zon. In de zomermaanden laadt een solar lamp veel sneller op dan in de wintermaanden. De zon schijnt dan niet of nauwelijks, minder fel en het is langer donker waardoor de lamp langer moet schijnen. Een lamp op zonne-energie is daardoor in de winter nooit krachtig genoeg om volledig op te laden. Daarnaast werkt een solar lamp minder goed in de kou. Is het 3 graden of kouder? Dan werkt de accu minder goed. Ook de batterij kan na een tijdje verslijten, waardoor de lichtintensiteit minder wordt. Kies daarom voor een lamp waarvan je de batterij kunt vervangen.

4. Welke soorten buitenlampen op zonne-energie zijn er?

soorten buitenlampen op zonne-energie

Net als standaard tuinlampen, zijn er slimme solar buitenlampen met een sensor. Solar lampen bevatten altijd een schemersensor, zodat de lamp pas gaat schijnen als de zon onder is. Solar lampen met een bewegingssensor springen pas aan zodra ze beweging detecteren. Sommige buitenlampen stralen feller licht uit zodra de sensor beweging detecteert. Daardoor zijn ze geschikt voor plaatsing bij je voor- of achterdeur of bijvoorbeeld bij je tuinpad. Doordat de lamp alleen feller brandt als er beweging is, gaat de batterij ook langer mee.

Solar lampen met een standby stand

Sommige solarlampen bevatten een standby stand. De lampen stralen 's avonds in 'ruststand' sfeervol licht uit. Zodra ze beweging detecteren, branden ze feller en stralen ze meer wit licht uit. Deze lampen zijn voorzien van een dimstand waarmee je zelf de lichtsterkte bepaalt.


© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.023 beoordelingen