The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Sonos vs. bluetooth

Denk je erover na om een Sonos speaker te kopen? Dan is het belangrijk om te weten dat deze speakers muziek niet via Bluetooth, maar via wifi streamen. Tussen beide afspeelmogelijkheden zitten een aantal grote verschillen. De Sonos Move is hier een uitzondering op. Op deze pagina vertellen we je er alles over.

Belangrijkste verschillen tussen Sonos en bluetooth speakers

Sonos (wifi) Bluetooth
Draadloos bereik Tot 15 meter Tot 10 meter
Onderbrekingen Nee Ja
Multiroom Ja Nee
Hoge geluidskwaliteit Ja Nee
Werkt overal Nee Ja

Draadloos bereik

SONOS Play:1

Sonos: muziek in elke kamer

Doordat Sonos speakers via wifi muziek streamen, hebben ze een gemiddeld draadloos bereik van 15 meter. Het maakt niet uit in welke kamer je de speaker plaatst, het geluid klinkt altijd helder en storingsvrij. Als het signaal niet krachtig genoeg is of je veel speakers met het netwerk wilt verbinden, sluit je een Sonos Boost aan op je router. Het signaal van dit apparaat gaat probleemloos door muren en vloeren.

Fresh 'n Rebel Rockbox Brick Fabriq Edition

Bluetooth: streamt niet op grote afstand

De meeste bluetooth speakers hebben een draadloos bereik van 10 meter. Hierdoor is het belangrijk dat je geluidsbron altijd in de buurt van de speaker is. Loop met een smartphone of tablet de kamer uit en de kans is groot dat de muziek stoort of uitvalt. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals de UE speakers die een maximaal bereik van 30 meter hebben.

Geen onderbrekingen

Sonos app voor Apple

Sonos: ongestoord naar muziek luisteren

Een Sonos speaker streamt muziek niet direct van je apparaat, maar via de Sonos app. Dit betekent dat je niet alle geluiden van je apparaat, maar alleen je muziek naar de speakers stuurt. Het voordeel is dat je probleemloos een telefonische oproep aanneemt en de kamer uitloopt, terwijl de muziek gewoon doorspeelt. Bij de Sonos Move verbind je je telefoon of tablet zowel via bluetooth als wifi. Je kiest welke optie je op dat moment wilt.

Sony SRSXB20

Bluetooth: onderbrekingen bij meldingen

Wil je net naar de climax van je favoriete nummer luisteren, schalt plotseling je ringtone door de kamer. Dat is het risico als je via bluetooth muziek streamt. Als je tijdens het muziek luisteren gebeld wordt, stopt de muziek automatisch. Andere geluiden, zoals sms berichten en notificaties van je apps kunnen de muziek ook verstoren.

Multiroom

Sonos Play:1 Multiroom

Sonos: stream muziek naar verschillende speakers

Met het Sonos systeem stream je muziek niet naar 1, maar naar verschillende speakers. Vanaf elke positie in je huis bedien je maximaal 32 speakers tegelijkertijd. Stuur een nummer naar een willekeurige speaker of laat elke speaker synchroon hetzelfde nummer afspelen. Een andere manier om de speakers met elkaar te verbinden, is door een stereo paar of home cinema opstelling te creëren.

Fresh 'n Rebel Rockbox Slice Fabriq Edition Multiroom

Bluetooth: stream muziek naar 1 speaker

Voor streamen via bluetooth gebruik je geen app van de fabrikant, maar de standaard bluetooth functie van je apparaat. Hierdoor verbind je een smartphone maar met 1 speaker. Sommige bluetooth speakers kun je met elkaar koppelen zodat de muziek krachtiger klinkt, maar je kunt ze niet individueel bedienen. De enige uitzondering is het Philips izzy systeem. Hiermee stuur je via bluetooth het geluid naar 5 verschillende speakers.

Geluidskwaliteit

Sonos Play:1

Sonos: altijd cd kwaliteit

Streamen via wifi maakt het mogelijk om ongecomprimeerde muziek te versturen. Dit betekent dat tijdens het streamen de geluidskwaliteit van een nummer niet aangetast wordt. Het maakt niet uit of je een nummer uit je eigen collectie of een afspeellijst van een streamingdienst opzet, het geluid klinkt altijd gedetailleerd. Het is net alsof je naar een cd luistert.

Sony Bluetooth speakers

Bluetooth: meestal mp3 kwaliteit

De meeste bluetooth speakers streamen muziek via A2DP. Tijdens dit proces wordt een nummer gecomprimeerd, waardoor het geluid minder gedetailleerd klinkt. Als je hoge eisen aan de geluidskwaliteit stelt, heb je een audiobron en een speaker nodig die aptX ondersteunen. Dit protocol maakt het mogelijk om meer data draadloos te versturen.

Gebruikssituatie

Sonos Connect:Amp

Sonos: voor de binnenblijvers

Met het Sonos systeem ben je gebonden aan een werkend wifi netwerk. Als je de speakers ergens plaatst waar geen wifi is, kun je niet draadloos naar muziek luisteren. Hierdoor zijn de speakers uitsluitend geschikt voor binnenshuis gebruik. Als je wifi netwerk sterk genoeg is, kun je een speaker in de tuin zetten. Er moet wel een stopcontact in de buurt zijn waarop je het apparaat kunt aansluiten.

Sony SRSXB10

Bluetooth: voor buitenactiviteiten

Je kunt een bluetooth verbinding overal maken. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone, tablet of computer met bluetooth. Bijna alle bluetooth speakers hebben een ingebouwde accu, waardoor je ze probleemloos overal mee naartoe neemt. Dit maakt de speakers geschikt voor buitenshuis gebruik, zoals in een park of aan het strand. De Move neem je dankzij bluetooth overal met je mee naartoe. Dit is de enige speaker van Sonos met deze functie.

Conclusie

De keuze voor de ideale speaker hangt vooral af van de gebruikssituatie. Als je thuis een krachtig en uitgebreid multiroom systeem wilt creëren, zijn de Sonos speakers de beste optie. Hiermee ben je verzekerd van een krachtig bereik, een hoge geluidskwaliteit en diverse afspeelmogelijkheden. Bluetooth speakers zijn vooral handig als je een mobiele levensstijl hebt. Je stopt deze speakers gemakkelijk in je tas en luistert overal naar muziek.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.199 beoordelingen