The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nadie

Specialisten review van de AEG FX9-1-ALRG

AEG claimt iets revolutionairs te hebben ontwikkeld op het gebied van steelstofzuigers: de eerste steelstofzuiger die je aanpast in hoogte én die de ‘normale’ stofzuiger geheel vervangt. Om dit te onderzoeken én te ontdekken of de beloftes waar zijn, probeerde ik de AEG FX9-1-ALRG een aantal weken uit.

AEG FX9-1-ALRG

Met ingebouwde handstofzuiger | 60 minuten stofzuigen | 36 volt Lithium-ion accu
549,-
op voorraad
 • Ontzettend soepel in de bochten
 • Telescopische steel die je in hoogte aanpast
 • Uitschuifbare flexibele slang
 • Verplaatsbare motor-unit
 • Stabiele parkeerstand
 • Relatief zwaar
 • Het is tijdens het stofzuigen moeilijk om te zien hoeveel accu je nog hebt

Uit de doos

AEG FX9-1-ALRG uipakken

Als een kind zo blij pakte ik het pakket uit. Het viel me op dat de doos best zwaar was, dus verwachtte ik er veel van. Op de foto’s vond ik de stofzuiger eerlijk gezegd best ‘grof’. Eenmaal uitgepakt was dit absoluut niet het geval. De smalle stofzuiger heeft juist een heel strak uiterlijk. Verder zat het volgende in de doos:

 • Steel met accu en stofreservoir
 • Reguliere zuigmond
 • Zachte afstofborstel
 • Mini-turboborstel
 • Verstelbaar middenstuk
 • 3-in-1 accessoire
 • Laadstation
 • Handleiding

Aangezien de steelstofzuiger al in zijn geheel in de doos zat, was het niet nodig de onderdelen nog in elkaar te klikken. Ik hoefde alleen de zuigmond erop te klikken en kon gelijk aan de slag. Daarnaast zat de accu al voor 50% vol dus kon ik meteen een rondje door het huis.

Telescopische buis

AEG FX9-1-ALRG uitschuifbare steel

Wat me gelijk opviel tijdens het uitpakken is de compactheid van de stofzuiger. Handig, want mijn opbergkast is niet ontzettend groot. Voordat ik ging stofzuigen, schoof ik de telescopische steel gemakkelijk uit om deze langer te maken. Toen ik klaar was maakte ik de stofzuiger weer kleiner om ‘m in de kast op te bergen. Het lijkt niet belangrijk, maar ik denk dat dit het grootste pluspunt is van deze stofzuiger. Er zijn (nog) geen andere steelstofzuigers die dit kunnen dus uniek is het zeker.

Zuigkracht

AEG FX9-1-ALRG zuigkracht

Laagste stand

AEG zegt dat met deze steelstofzuiger een vervanger te hebben van de 'gewone' stofzuiger. Na een rondje op de laagste van de 3 zuigstanden begin ik AEG al te geloven. Door de LED-verlichting op de zuigmond zie ik (helaas) precies waar al het vuil ligt en dus ook dat al het vuil moeiteloos in de stofbak belandt. Voor mijn harde vloer is deze zuigstand dus meer dan genoeg. Dit is ook het beste voor de accu. Met een volle accu stofzuig ik mijn appartement van 80 vierkante meter, waarna ik nog 35% van de accu over heb.

AEG FX9-1-ALRG verschillende standen

Middelste stand

Aangezien ik van deze laagste stand al aardig onder de indruk was, kon ik niet wachten om de hogere zuigstanden te testen. Met het verhogen van de zuigstand verhoogt het geluid ook. Ik vond het niet vervelend, maar een gesprek voeren is in de hogere zuigstanden niet echt meer mogelijk. 1 druk op het knopje en de zuigkracht gaat direct omhoog. Ik denk niet dat dit nodig is op mijn laminaatvloer, maar als je tapijt of grove vloerkleden stofzuigt geloof ik zeker dat deze stand gewenst is.

AEG FX9-1-ALRG turbostand

Turbostand

De turbostand wordt alleen aangeraden bij grof vuil, zoals dierenharen of opgedroogd modder. Wanneer je een hoogpolig tapijt hebt kan ik me voorstellen dat deze stand gewenst is. Aangezien ik dit thuis niet heb maar ons kantoor wel over een vergaderruimte met hoogpolig tapijt beschikt, heb ik deze stand daar getest. Wauw. Zoals ik zei zal ik deze stand niet nodig hebben maar het was opmerkelijk hoeveel vuil er in de stofbak belandde. Met de kruimelzuiger en de mini-turboborstel kan ik me voorstellen dat je zo veel stof uit bijvoorbeeld het matras haalt. Indrukwekkend is het zeker, maar de accu gaat wel sneller leeg.

Motor-unit verplaatsen

Verplaatsbare motor AEG FX9-1-ALRG

Op de afbeeldingen en in het filmpje had ik al gezien dat de motor-unit van deze steelstofzuiger verplaatsbaar is. Maar waarom je dit zou willen was me nog niet duidelijk. Eenmaal thuis besloot ik door de LED-verlichting dat het tijd was om ook onder de bank te stofzuigen. De steelstofzuiger kan helemaal plat, maar doordat ik de accu naar boven verplaatste, kon ik nog veel gemakkelijker onder de bank.

Accessoires

Als je de zuigmond verwijdert en de steel inschuift, houd je een soort compacte versie over. Ik pakte deze vast bij het handvat en had zo een soort kruimelzuiger. Onder het opzetstuk zit een soort uittrekbare slang. Dit vind ik het meest ideale aan deze stofzuiger. Je haalt zo heel gemakkelijk wat kruimels van het aanrecht of buigt de slang in hoeken om de auto helemaal uit te zuigen. Met de zachte afstofborstel nam ik de salontafel af en maakte ik de lampenkappen schoon. Het verlengstukje vond ik iets minder van toegevoegde waarde omdat de stofzuiger al best zwaar is. Boven m’n macht stofzuigen lukte me dus niet heel goed, ik pak er liever gewoon een krukje bij.

Conclusie

Is deze steelstofzuiger een vervanger voor de ‘gewone’ stofzuiger? Ik denk van wel. De zuigkracht heeft me echt verbaasd en ik vind alle extra opzetstukken ideaal. Wil je een veelzijdige stofzuiger en vind je het niet erg als deze wat zwaarder is, dan is dit zeker een stofzuiger voor jou.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.308 beoordelingen