The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Vincent

Specialisten Review van de Akai Fire

De Akai Fire is de eerste MIDI controller die speciaal ontworpen is voor het produceren met FL Studio. Zelf vind ik dat een MIDI controller je als producer moet helpen bij het versnellen van je productieproces. Ook moet het een verlengstuk van je creativiteit zijn. Ik ben benieuwd hoe de Akai Fire mij hierin helpt.

Akai Fire

MIDI controller | Voor FL Studio | Met scherm
169,-
op voorraad
  • Door de naadloze integratie met FL Studio verbeter je jouw workflow.
  • Dankzij het scherm navigeer je eenvoudig door presets, samples en het menu van FL Studio.
  • Met de start-, stop-, pauze- en opnameknoppen versnel je het opnameproces.
  • Doordat de MIDI controller speciaal voor FL Studio gemaakt is, integreert hij niet feilloos met andere DAW's.

Eerste indruk

Wanneer ik de controller uit de doos haal, valt het me op dat hij niet zwaar weegt. Dit is prettig voor de producer die veel onderweg is. Ondanks het lage gewicht voelt hij toch stevig aan. De draai- en drukknoppen zitten stevig op het ontwerp. Je voelt een klik wanneer je op de drukknoppen drukt. Ook de draaiknoppen voelen fijn aan. Met de meegeleverde usb kabel verbind ik de controller met mijn computer.

Eenvoudige installatie

Akai Fire: eenvoudige installatie

Eerst installeer ik de FL Studio Fruity Fire Edition. Dit doe ik via de website van de producer van FL Studio: Image Line. Vervolgens volg ik de stappen uit de handleiding van Akai en synchroniseer ik de MIDI controller met de software. De omschrijving is helder. Ook als je een onervaren producer bent, gaat dit proces je gemakkelijk af. Het duurde bij mij ongeveer 5 minuten. Nu de installatie voltooid is kan het leuke gedeelte beginnen. De test begint.

Snellere workflow

Akai Fire: snellere workflow

Werken met een muis kost tijd en verstoort mijn creativiteit. Dankzij de Fire hoef ik niet meer naar mijn muis te grijpen wanneer ik opnames start of stop. Ook schakel ik met 1 druk op de knop de mixer in en navigeer ik vlug door mijn samples. Ik blader even door de cheat sheet en probeer een aantal sneltoetsen uit. Door deze sneltoetsen hoef ik mijn muis nauwelijks meer aan te raken. De controller integreert compleet met de software.

Ritmes creëren

Akai Fire: ritmes maken

In combinatie met de FPC audio plugin tik je beats met je vingertoppen. Ik laad wat 808 samples in en waag een poging. Hiervoor gebruik ik de eerste 16 drumpads. Ik stel mijn ritmes altijd samen op basis van 2 technieken. Aan de ene kant programmeer ik strakke ritmes in de sequencer. Daarnaast tik ik beats met mijn vingertoppen. Deze combinatie resulteert in strakke ritmes die een menselijke swing hebben. De Fire ontleent zich uitstekend voor deze techniek.

Melodieën inspelen

Akai Fire: melodie maken

Ik druk op de note knop om de note mode te activeren. Met de note mode ingeschakeld gebruik je de drumpads net zoals een keyboard. Ik open de 3X Osc plugin en creëer een simpele bas. Wanneer ik op de record knop druk, kan ik de tonen die ik inspeel opnemen. Dit is snel en effectief. Wederom komt de muis er niet aan te pas. Ik vind het een prima alternatief voor toetsen.

Conclusie

Wat mij betreft is de Akai Fire dé MIDI controller voor FL Studio. De complete integratie met de software spreekt mij erg aan. Ik heb de muis bijna niet meer nodig. Naar mijn mening is deze controller geschikt voor zowel beginnende als ervaren producers. Simpelweg omdat je een hoop tijd bespaart en je op deze manier niet je creativiteit verliest.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.575 beoordelingen